Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Inicijativa da knjiga, Arčibalada Rajsa, "Čujte Srbi" postane obavezna školska lektira

rss

03.06.2015. www.juznasrbija.info

Pokrenuta je inicijativa davanja potpisa za peticiju putem društvenih mreža, kojom želimo da lik i delo velikog prijatelja našeg naroda, doktora Rudolfa Arčibalda Rajsa, ostane upamćeno, kaže za Južnu Srbiju Info nastavnik istorije u OŠ "Ratko Vukićević" u Nišu, profesor Mladen Stanković.

Inicijativa da knjiga,  Arčibalada Rajsa, "Čujte Srbi" postane obavezna školska lektira

- Njegova knjiga, ''Čujte Srbi-Čuvajte se sebe'' koju je napisao i ostavio nam u amanet nakon svoje smrti, kojom je želeo da na vreme uvidimo svoje greške, danas je neophodno štivo našoj omladini nad kojom se skupljaju tmurni oblaci. Potpisivanjem ove peticije podržavate inicijativu da se u okviru časova nastave srpskog jezika ili časova istorije knjiga "Čujte Srbi" čita kao obavezna lektira u osnovnim i srednjim školama, dodaje Stanković i nastavlja..

- Neophodno je uvesti ovakvo štivo u naš školski obrazovni sistem, kako bi se probudila svest omladine o pravim i istinskim životnim vrednostima, potrebnim da oni sami, a sa njima njihov narod i država krenu uzlaznom putanjom u bolje sutra. Najbolji način za to je povratak u prošlost i uočavanje grešaka naših predaka, kako ih buduća pokoljenja ne bi činila, jer smo i sami svedoci da se ''istorija ponavlja '' pogotovu kod nas, a mi sami nikako da izvučemo pouke iz toga! Zato sa velikim zadovoljstvom svim čitaocima preporučujem da pročitaju knjigu doktora Rajsa i naravno potpišu peticiju o ulasku knjige u naš obrazovni sistem. 

- Na kraju bih citirao kraj knjige doktora Rajsa:

''Dopustili ste tako da umre duh vaše omladine. Dozvolili ste da se ona ugleda na sve one vaše skorojeviće, zabušante, zelenaše, ratne bogataše, sumnjive političare, zatrovane žudnjom za novcem. Vaša omladina je njihova žrtva. Obrazovana je po uzoru na njih. Dužnost vam je bila da je sačuvate od tog uzora, a vi to niste učinili. Pripazite da vas taj nemar jednog dana preskupo ne košta. Može vas koštati i zemlje jer ova omladina se neće žrtvovati na oltaru otadžbine kad zazvoni na uzbunu, (a zazvoniće jednog dana) kao ona omladina koja je vodila oslobodilačke ratove. Današnja omladina će vam odlučno reći da nipošto ne želi da gine jer joj to ništa ne donosi. Zna ona iz iskustva, gledala je to svojim očima, i kako oni koji su se žrtvovali, kod vas, u vašoj modernoj Srbiji, dobijaju samo nogom pozadi''..

Sve informacije o peticiji možete pronaći na: 

Inicijativa da knjiga "Čujte Srbi"postane obavezna školska lektira

http://www.peticije24.com/113492


# škole knjiga # Niš inicijativa Arčibald Rajs školski program Mladen Stanković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima