Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Другосрбијанци збуњени: Како можеш да радиш за Русе?

rss

14.12.2015. Владимир Судар, Спутњик

Шта одговорити родбини, пријатељима и колегама када вам поставе ово, не баш интелигентно, питање?

Откад се појавио Спутњик, готово једном седмично суочавамо се са питањем: Како можеш да радиш за Русе/Путина? Од интонације питања понекад се штрецнем као да, далеко било, радим за Хитлерјугенд или пи-ар службу Националсоцијалистичке партије рада 1943.

Совјетски плакат из 1958. године „предвидео" je тренутну ситуацију

То питање најчешће постављају саборци из независних медија ′90-их, односно из времена које је колега Зоран Б. Николић окарактерисао: Док је било Слобе, било је и слободних медија. Истина је, има и колега који још увек нису скренули с „европског пута“ и људски се радују свакоме ко у ова тешка времена нађе ухлебљење, али ЕУро-комесарима је просто несхватљиво да било ко може било шта да ради за Русе.

Срећа што сам дете комунизма одрасло под паролом „ништа нас не сме изненадити“ и увек имам спреман одговор. Ово су неки од одговора за скоро све типове рођака, пријатеља и колега који постављају то питање. Слободно их могу користити и запослени у НИС-у, „Сбербанци“ и осталим руским фирмама.

1. Треба ли да будем још једно оптерећење Националној служби за запошљавање и буџету Србије? Ја сам патриота — више ценим државни него свој буџет! (За запослене у јавном сектору).

2. Мислио сам да копам канале, али ме нису примили на јавне радове. Кажу да сам преквалификован за физикалца. Да сам знао, не бих завршавао ни средњу школу, камоли факултет… (За колеге са факса).

3. Не бих ја, ал‘ жена тражи шминку, дете чоколаду, а од писања есеја о истини, одговорности и помирењу и отварању друштва по моделу Карла Р. Попера немам ни за „бананицу“. (За друштво из НВО сектора).

4. Имам сертификат да сам новинар-професионалац и зато морам да радим за плату. Редовну. По закону. Са уредно плаћеним доприносима. (За дипломиране правнике и колеге којима минималац на црно касни три до шест месеци).

5. А како ти можеш да волонтираш за (навести име, презиме и функцију) носиоца Мегатрендове дипломе? (За колеге којима минималац на црно касни више од шест месеци).

6. Искрено сам се радовао Обаминој Нобеловој награди, али кад је почео са „војним играма“, из поштовања према Мајци Терези променио сам табор. (За филантропе и запослене у хуманитарним организацијама).

7. Путин ружан? Не знам шта да ти кажем, не гледам га на тај начин. Мој тип је Наоми Кембел, а ни прецвала Моника Белучи није за бацање. (За сексуалне мањине и све који се баве естетиком у најширем смислу).
Војна парада у Москви
© Фотохост-агентство
Русија данас обележава 70-годишњицу победе у Великом отаџбинском рату (видео)

8. И мени смета Путин. Вишак слободе — вишак неодговорности. Мени је Стаљин био све и свја, ово данас је чиста декаденција… (За историчаре модернизацијског усмерења, следбенике дела Латинке Перовић и Дубравке Стојановић).

9. Путин фашиста? Значи војном парадом на Црвеном тргу прослављене су Ромелове победе у Африци. (За професионалне антифашисте и оне које сексуално узбуђује мржња према Путину/Русији).

10. Тачно је, Руси никад нису учинили ништа за Србију. Нису се удостојили ни да нас бомбардују. Мит о пријатељству Срба и Руса је потпуна лаж! (За евроцентричне митомане).

11. Не волим ни ја државне медије, али овакве као ја не примају у приватне. И професионалне. А је ли истина да је генерал Петреус био главнокомандујући НАТО-а у Авганистану и бивши шеф ЦИА? И да му се суди за одавање војних тајни швалерки? Нисам ја те среће да ми такав медијски професионалац буде шеф. (За запослене у медијима чији је Петреус сувласник).

12. Сигурно би и Ленон и Џо Страмер били на линији Обама—Камерон и свим срцем би подржали извоз демократије „томахавкама“. (За стару рају бивше хипике што су се запослили у приватним фирмама).

13. Социјално, здравствено и остала сра… а има понекад и рокенрола… (За екипу из Чачка — стихови најпознатијег Чачанина после Веље Илића).

14. Зато што кад видим ко је све добио признање „најевропљанин“ дође ми да емигрирам у Аустралију. (За све који и даље тврде да ЕУ нема алтернативу).

15. Због Достојевског, Булгакова и Хармса. (За све којима је последње што су прочитали „Књига о Пиксију“ и „Бели очњак“).

16. Кажеш, Руси нам нису дали ни евро помоћи. Живот сваког кога су у Обреновцу спасили људи из Руско-српског хуманитарног центра вреди више од свих ЕУ пара уложених у пројекте типа „грађење капацитета за имплементацију владавине права“. (За све хуманисте по професији).

17. Зато што не волим да ме бомбардују за моје добро. (За НАТО лобисте).

18. Зато што у земљи у којој је „Покондирена тиква“ социолошка студија желим да будем авангардан. (За све који тврде да ће улазак у ЕУ „упристојити Србију“).

19. Зато што и у гулагу сви иду на туширање. (За све којима је и сапун мисаона именица, о дезодорансу да не говоримо).

20. Зато што сам увео централно грејање, а зна се одакле гас долази. (За зимогрожљиве).

Извор: rs.sputniknews.com– Владимир Судар


# НАТО Русија Спутњик
@rs_sputnik @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима