Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Drugosrbijanci zbunjeni: Kako možeš da radiš za Ruse?

rss

14.12.2015. Vladimir Sudar, Sputnjik

Šta odgovoriti rodbini, prijateljima i kolegama kada vam postave ovo, ne baš inteligentno, pitanje?

Otkad se pojavio Sputnjik, gotovo jednom sedmično suočavamo se sa pitanjem: Kako možeš da radiš za Ruse/Putina? Od intonacije pitanja ponekad se štrecnem kao da, daleko bilo, radim za Hitlerjugend ili pi-ar službu Nacionalsocijalističke partije rada 1943.

Sovjetski plakat iz 1958. godine „predvideo" je trenutnu situaciju

To pitanje najčešće postavljaju saborci iz nezavisnih medija ′90-ih, odnosno iz vremena koje je kolega Zoran B. Nikolić okarakterisao: Dok je bilo Slobe, bilo je i slobodnih medija. Istina je, ima i kolega koji još uvek nisu skrenuli s „evropskog puta“ i ljudski se raduju svakome ko u ova teška vremena nađe uhlebljenje, ali EUro-komesarima je prosto neshvatljivo da bilo ko može bilo šta da radi za Ruse.

Sreća što sam dete komunizma odraslo pod parolom „ništa nas ne sme iznenaditi“ i uvek imam spreman odgovor. Ovo su neki od odgovora za skoro sve tipove rođaka, prijatelja i kolega koji postavljaju to pitanje. Slobodno ih mogu koristiti i zaposleni u NIS-u, „Sberbanci“ i ostalim ruskim firmama.

1. Treba li da budem još jedno opterećenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje i budžetu Srbije? Ja sam patriota — više cenim državni nego svoj budžet! (Za zaposlene u javnom sektoru).

2. Mislio sam da kopam kanale, ali me nisu primili na javne radove. Kažu da sam prekvalifikovan za fizikalca. Da sam znao, ne bih završavao ni srednju školu, kamoli fakultet… (Za kolege sa faksa).

3. Ne bih ja, al‘ žena traži šminku, dete čokoladu, a od pisanja eseja o istini, odgovornosti i pomirenju i otvaranju društva po modelu Karla R. Popera nemam ni za „bananicu“. (Za društvo iz NVO sektora).

4. Imam sertifikat da sam novinar-profesionalac i zato moram da radim za platu. Redovnu. Po zakonu. Sa uredno plaćenim doprinosima. (Za diplomirane pravnike i kolege kojima minimalac na crno kasni tri do šest meseci).

5. A kako ti možeš da volontiraš za (navesti ime, prezime i funkciju) nosioca Megatrendove diplome? (Za kolege kojima minimalac na crno kasni više od šest meseci).

6. Iskreno sam se radovao Obaminoj Nobelovoj nagradi, ali kad je počeo sa „vojnim igrama“, iz poštovanja prema Majci Terezi promenio sam tabor. (Za filantrope i zaposlene u humanitarnim organizacijama).

7. Putin ružan? Ne znam šta da ti kažem, ne gledam ga na taj način. Moj tip je Naomi Kembel, a ni precvala Monika Beluči nije za bacanje. (Za seksualne manjine i sve koji se bave estetikom u najširem smislu).
Vojna parada u Moskvi
© Fotohost-agentstvo
Rusija danas obeležava 70-godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu (video)

8. I meni smeta Putin. Višak slobode — višak neodgovornosti. Meni je Staljin bio sve i svja, ovo danas je čista dekadencija… (Za istoričare modernizacijskog usmerenja, sledbenike dela Latinke Perović i Dubravke Stojanović).

9. Putin fašista? Znači vojnom paradom na Crvenom trgu proslavljene su Romelove pobede u Africi. (Za profesionalne antifašiste i one koje seksualno uzbuđuje mržnja prema Putinu/Rusiji).

10. Tačno je, Rusi nikad nisu učinili ništa za Srbiju. Nisu se udostojili ni da nas bombarduju. Mit o prijateljstvu Srba i Rusa je potpuna laž! (Za evrocentrične mitomane).

11. Ne volim ni ja državne medije, ali ovakve kao ja ne primaju u privatne. I profesionalne. A je li istina da je general Petreus bio glavnokomandujući NATO-a u Avganistanu i bivši šef CIA? I da mu se sudi za odavanje vojnih tajni švalerki? Nisam ja te sreće da mi takav medijski profesionalac bude šef. (Za zaposlene u medijima čiji je Petreus suvlasnik).

12. Sigurno bi i Lenon i Džo Stramer bili na liniji Obama—Kameron i svim srcem bi podržali izvoz demokratije „tomahavkama“. (Za staru raju bivše hipike što su se zaposlili u privatnim firmama).

13. Socijalno, zdravstveno i ostala sra… a ima ponekad i rokenrola… (Za ekipu iz Čačka — stihovi najpoznatijeg Čačanina posle Velje Ilića).

14. Zato što kad vidim ko je sve dobio priznanje „najevropljanin“ dođe mi da emigriram u Australiju. (Za sve koji i dalje tvrde da EU nema alternativu).

15. Zbog Dostojevskog, Bulgakova i Harmsa. (Za sve kojima je poslednje što su pročitali „Knjiga o Piksiju“ i „Beli očnjak“).

16. Kažeš, Rusi nam nisu dali ni evro pomoći. Život svakog koga su u Obrenovcu spasili ljudi iz Rusko-srpskog humanitarnog centra vredi više od svih EU para uloženih u projekte tipa „građenje kapaciteta za implementaciju vladavine prava“. (Za sve humaniste po profesiji).

17. Zato što ne volim da me bombarduju za moje dobro. (Za NATO lobiste).

18. Zato što u zemlji u kojoj je „Pokondirena tikva“ sociološka studija želim da budem avangardan. (Za sve koji tvrde da će ulazak u EU „upristojiti Srbiju“).

19. Zato što i u gulagu svi idu na tuširanje. (Za sve kojima je i sapun misaona imenica, o dezodoransu da ne govorimo).

20. Zato što sam uveo centralno grejanje, a zna se odakle gas dolazi. (Za zimogrožljive).

Izvor: rs.sputniknews.com– Vladimir Sudar


# NATO Rusija Sputnjik
@rs_sputnik @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima