Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Heroji ne umiru

rss

09.04.2017. Princip FB strana

Na današnji  dan pre tačno 18 godina preminuo je veliki čovek i borac Vidomir Šalipur. Bio je učesnik rata na Kosovu i Metohiji krajem 1990-ih godina, kada su albanski teroristi i vojska Republike Albanije, kasnije i NATO pakt napali južnu srpsku pokrajinu i tako izvšrili agresiju. Vidomir je bio komadant specijalne policijske jedinice "Munje", po kojoj je i on dobio nadimak.

Vidomir Šalipur Munja

Na današnji  dan pre tačno 18 godina preminuo je veliki čovek i borac Vidomir Šalipur. Bio je učesnik rata na Kosovu i Metohiji krajem 1990-ih godina, kada su albanski teroristi i vojska Republike Albanije, kasnije i NATO pakt napali južnu srpsku pokrajinu i tako izvšrili agresiju. Vidomir je bio komadant specijalne policijske jedinice "Munje", po kojoj je i on dobio nadimak.

Ostaće upamćen kao pravi junak, koji je uvek išao prvi u akciju ispred svojih boraca. Nije se plašio smrti, niti se povlačio, čak i kada je ranjavan. Albanske vlasti su čak raspisale nagradu za njegovu glavu od 500.000 nemačkih maraka, jer je bio strah i trepet za šiptarske kriminalce.
Ostavio je iza sebe ženu i dva sina. Poginuo je na borbenom zadatku dok je njegova supruga Snežana bila u poodmakloj trudnoći sa drugim detetom.

Vidomir Šalipur, od oca Nenada i majke Rajke, rodio se 30. avgusta u Priboju (Srbija). Tu je završio osnovnu školu. Njegovi roditelji pored njega imaju još tri sina: Milutina, Vladana i Stanka.

Nakon završene srednje škole Vidomir se zaposlio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, te je raspoređen u Peć, u Metohiji. Tamo je osnovana posebna jedinica policije pod nazivom "Munje", a jedan od komandira "Munja" bio je upravo Vidomir Šalipur, koji je dobio nadimak po svojoj jedinici.

RATNI DANI

Jedinica "Munje", gde je Vidomir bio komadant imala je zadatak da šitii civile u rejonu Peći, od albanskih terorista, koje su zbog blizine granice često upadale na Metohiju i tako ubijale Srbe i nealbance... pljačkale, palile srpspku imovinu i pravoslavne svetinje.

Tako da je Vidomir od početka 1998. pa do svoje pogibije učestvovao u svim akcijama svoje jedinice "Munje". U jednoj akciji čišćenja terorista bio je ranjen u rejonu Drenovca, kod Visokih Dečana. I pored toga što je ranjen on nije ostavljao pušku, već je nastavio borbu.

U selu Prilep, kod Peći, šiptarski teroristi su počeli da prave utvrđenja i mitraljeska gnezda, pa su pripadnici "Munja" poslati da to unište. Tako je i bilo. Posle višečasovnih žestokih borbi "Munje" su probile liniju i razbile terorističke snage.
Učestvovao je u oslobađanju Lođa, kada su albanski teroristi unakazili telo njegovih kolega: Srđana Perovića i Mile Rajkovića.

Šiprarski teroristi su raspisali nagradu za glavu Vidomirova Šalipura na pola miliona (tadašnjih) nemačkih maraka, jer je bio strah i trepet za njih. Tako su mu napravili zasedu kod sela Radevac blizu Peći.
Albanski teroristi iz tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova napali su jedan policijski punkt kod Peći 8. aprila 1999. godine. U tom momentu Vidomir Šalipur je tada bio u džipu, pa je uspeo preko radio veze da uhvati njihov razgovor. Ne čekajući ni minuta odmah je krenio da pomogne svojim kolegama. Tako je postao laka meta, jer su pripadnici tzv. OVK ispalili zolju (RBR) na njegovo vozilo i teško ga ranili. A malo kasnije je rafalom iz kalašnjikova dokrajčen od teroriste Avni Elezaja iz Zatre.

Njegove kolege i pretrpostavljeni su informaciju o njegovoj pogibiji dugo čuvali od javnosti, da ne bi pao moral u narodu. Dan 8. april je proglašen Danom žalosti u pećkoj policiji, a njegovo telo je uz počasnu stražu prebačeno u Priboj, gde je Vidomir sahranjen 11. aprila 1999. godine.

HEROJI NE UMIRU!

Pećke "Munje" - Posebne jedinice Policije

video...

Komentara: 0


# NATO škole terorizam Vidomir Šalipur Munja Munje Avni Elezaj
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima