Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prijem kod komandanta zaslužnih za postavke u Muzeju

rss

22.06.2018.

Nakon otvaranja Muzeja Kopnene vojske i garnizona 26. februara na Dan topličkog ustanka, komandnt KV general-potpukovnik Milosav Simović primio je u ponedeljak 18. juna 2018. načelnika Nišavskog regiona, više od 60 predstavnika institucija, crkve, privrednika i pojedinaca, iz Vranja, Leskovca, Prokuplja, Pirota, Niša, Aleksinca, Novog Sada, koji su pomogli u prikupljanju podataka, ustupanjem muzealija, fotografija i materijala i pomogli na drugi način opremanje Muzeja KV u Nišu.

Prijem kod komandanta zaslužnih za postavke u Muzeju

Muzej KV nalazi se u holovima Komande na svim spratovima na oko hiljadu metara kvadratnih površine i nastajao je od 2015. do danas, a ostavljen je prostor za nadogradnju za buduće vreme u tematskim celinama koje obuhvataju više od deset veka od prvih srpskih vladara do sadašnjih lidera Republike Srbije, table da ispisanim bojevima kroz istoriju do NATO agresije. Na Muzeju KV radilo je više ljudi iz Komande, van radnog vremena i bez nadoknade, a polazište je bilo u Spomen sobi 4. brigade KV i pešadijski puk knjaz Miloš Veliki, koju je kao tadašnji komandant general M. Simović sa saradnicima uradio na sličan način pre desetak godina, s tim što je postavka Muzeja KV Niš mnogo veća i bogatija sadržajima.

Što se tiče postavki u Muzeju najsadržajnije su one koje se tiču srpske vojske od 1872. do danas u Nišu i Srbiji. Postavka od preko 1500 srpskih generala, načelnika general-štaba i komandanata formacija u Nišu, ali ne zaostaju ni podaci o onima koji su upravljali gradom Niš kroz dugu istoriju, predstsvnika crkvene vlasti, pešadijsko naoružanje, oprema, predstave uniformi i uniforme od prvog svetskog rata do sada, obeležja jedinica, stegovi naše Vojske i vojski iz okruženja. 16186 imena stradalih od 1912. do danas, uključujući stradale na Kosovu i Metohiji, čiji su likovi na tavanicama što simbolizuje Carstvo nebesko ispred ulaza u crkvicu u Komandi gde se vrše bogo-službeni obredi. Imena stradalih Rusa i Grka ispisana u originalu, sportski pehari, fotografije vezane za rad Vojske u Srbiji i mnogo drugog, što ne može da se u ovoj vesti napiše.

Imena stradalih na KiM počela su da se nižu od prvog stradalog vojnika Gešovskog iz Makedonije, do onih koji i danas stradaju. Zahvalnice VS KV za saradnju sa Komandom KV i razvijanje i negovanje patriotizma, rodoljublja, slobodarskog duha srpskog naroda i tradiciju slavne srpske Vojske. Podršku i pruženu pomoć prilikom formiranja i izgradnje Muzeja KV dobila je u ime Nišavskog okruga načelnica Dragana Sotirovska, njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije, četiri niška paroha, Sara Cincarević dirigent Crkvenog hora "Branko", muzeji Niš, Leskovac, Pirot, Prokuplje, Istorijski arhiv Niš, GO Crveni Krst, privrednici iz Niša, pojedinci iz Niša, Vranja, Novog Sada, Aleksinca. Među Aleksinčanima našli su se Zoran Stevanović, istoričar i Boža Nesvrćanin za ustupljene fotografije iz njegove izložbe "Narod i Vojska", koja je u prisustvu komandanta KV genereal-potpukovnika Milosava Simovića, otvorena u CKU Aleksinac 14.2.2018, a nastajale su u periodu od dve decenije. U zaslužne saradnike Komanda KV uvrstila je i Bobana Jovanovića, istoričara iz Niše, poreklom iz Katuna. Muzej je zvanično otvoren, i primio je sve unapred najavljene za posetu.


Tekst i foto: Boža Marković


# Boža Marković - Nesvrćanin fotografija NATO Crveni krst Zoran Stevanović Prokuplje vojska Ana Jovanović Milosav Simović Muzej kopnene vojske i garnizona
@mo_i_vs @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima