Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izjava komandanta KOV general-potpukovnika Milosava Simovića povodom Dana Kopnene vojske Srbije u Aleksincu

rss

24.11.2018. Boža Marković

Povodom Dana Kopnene vojske Srbije, koji je u subotu, 17.11.2018. obeležen u Aleksincu, zamolili smo komandanta KOV Srbije general-potpukovika Milosava Simovića za jedan kratak intervju.

Foto: Niške vesti

Na pitanje šta Vojska znači u našem društvu kroz vreme i danas, komandant Kopnene vojske Republike Srbije general-potpukovnik Milosav Simović je rekao: "Hvala Bogu, evo i ove godine povodom Dana kopnene vojske, naša Vojska se nalazi u našem Garnizonu Aleksinac, u Garnizonu koji je uvek poštovao i voleo svoju Vojsku. Naša Vojska, Vojska Srbije, je deo naroda, deo države Srbije. Ona je uvek značila mnogo za našu državu, a posebno za sve građane u njoj.

Povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i pobede u Velikom ratu nedavno smo i održali jednu vežbu pod nazivom "Vek pobednika 1918-2018" i izvršili taktičke vatrene zadatke, odnosno pokazujući izvršavanje tih zadataka, a Kopnena vojska je bila nosilac izvođenja te vežbe, želeli smo da srpski narod, i ne samo srpski, nego svi građani Srbije bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost, znaju da je Kopnena vojska značajna oružana sila Republike Srbije namenjena da čuva, sačuva i očuva našu otadžbinu, namučenu Srbiju, i da obezbedi mir svim građanima Republike Srbije."

Smatrajući da je Muzej Kopnene vojske veoma važan za istoriju Srbije i Kopnene vojske Srbije zamolili smo komandanta KOV generala Simovića da kaže nešto o njegovom nastanku, na šta je on rekao: "Jednog dana sam svojim saradnicima rekao da ćemo napraviti muzej Konene Vojske. Tačnije sam rekao, Gospodo oficiri formiraćemo spomen sobu po uzoru na vranjsku, a to znači da nema slobodnih sati, dana i dnevnica, nego ćemo raditi vikendom i posle radnog vremena, a želeći da uvažimo poginule, njihova imena i prezimena, porodice poginulih i na kraju generacije oficira i podoficira pre nas u ovoj komandnoj zgradi, uopšte u Kopnenoj vojsci, a krajnji cilj jeste da svaki vojnik, svaki građanin koji uđe u zgradu komande Kopnene vojske, kada vidi bogatu istoriju, dugu tradiciju, a na kraju kada oseti miris tamjana u bogoslužbenom prostoru gde su imena i prezimena poginulih, a u bogoslužbenom prostoru su ikone anđela i svetitelja, a imena naših stradalaca su imena anđela, znači spajamo anđele i svetitelje stradale za vek vekova, da svaki čovek koji uđe i vidi sve to, kada krene iz zgrade da izađe da pomisli i kaže: 'Majko Srbijo, volim Te!'.

Naravno, ovde se ne radi samo o ovoj spomen sobi nego Muzeju Kopnene vojske gde je prikazan istorijat, ali ne samo KOV nego i naše mile države Srbije. Takođe, značajno mesto zauzima u NATO agresiji i Aleksinac i ne samo u NATO agresiji nego uopšte u jednom delu gde se spominje Aleksinac, to malo, malo mesto, mala opština, ali sa velikom dušom, koje je stradalo, odnosno Opština Aleksinac je mnogo stradala 1999. godine u NATO agresiji i mi u Srbiji, svi, nikada to ne  smemo zaboraviti."

Završavajući ovaj razgovor sa generalom Simovićem zahvalili smo za prisustvo Vojske u Aleksincu dugi niz godina, čestitajući generalu Simoviću Dan Kopnene vojske i svim pripadnicima ovog roda uz zelje za nove uspehe ubuduće.


# opština intervju Boža Marković - Nesvrćanin NATO vojska Milosav Simović
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima