Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nauka i tehnika

Dostignuća ljudskog uma12345>>>Ukupno: 95  Displaying: 1 - 10

Nebeska heroina profesor Radmila Tonković u Aleksincu

Boža Marković 25.06.2021.

U okviru Aleksinačkog letnjeg festivala u organizaciji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac ovog leta Aleksinčani su imali priliku da konačno prisustvuju promiciji knjige pod naslovom „Nebeske heroine sveta“ profesora Radmile Tonković.

Opširnije

Komentara: 0

Kakve tajne vinčanske kulture krije okolina Aleksinca

RTS 15.06.2021.

Prvi put, posle gotovo pola veka, na teritoriji opštine Aleksinac - arheološka iskopavanja. Tome su prethodila istraživanja Arheološkog instituta iz Beograda koja su pokazala da na teritoriji te opštine ima više od 100 lokaliteta od neolita do srednjeg veka. Arheolozi trenutno rade na jednom od tri naselja vinčanske kulture.

Opširnije

Komentara: 0

Prva arheološka iskopavanja vinčanskog lokaliteta u Aleksinačkoj kotlini

Južne vesti 27.05.2021.

Na kasnoneolitskom lokalitetu Srednje polje u Bradarcu kraj Aleksinca počela su arheološka iskopavanja, a prema procenama stručnjaka u pitanju je naselje koje su izgradili Vinčani. Inače, kako kažu u aleksinačkom Zavičajnom muzeju, ovo su prva arheološka iskopavanja u Aleksincu posle 70 godina.

Opširnije

Komentara: 0

Tehnologije 21. veka u udaljenim selima aleksinačke opštine

05.03.2021.

Nadležno ministarstvo u saradnji sa telekomunikacionim operaterima sprovodi akciju postavljanja savremene infrastrukture u ruralnim oblastima.

Opširnije

Komentara: 1

Okrugli sto o pandemiju virusa Kovidu-19 sa promocijom knjige "Zatrovano proleće"

Boža Marković 22.10.2020.

U Beloj sali kruševačkog Kulturnog centra u utorak, 20.10.2020. održan je okrugli sto na temu "Korporativno- društvena odgovornost zajednice u okviru zdravstveno-ekološke bezbednosti usled pandemije virusa Kovid-19. Na okruglom stolu je učestvovalo pet akademika, doktora nauka i stručnjaka iz drugih oblasti iz Beograda, Niša, Herceg Novog, Aleksinca i Trstenika.

Opširnije

Komentara: 0

Ruski mobilni tehnopark "Kvantorijum" pred gimnazijalcima

24.12.2019.

"Kvantorijum" ruski mobilni tehnopark je ovih dana posetio Aleksinac i bio na raspolaganju gimnazijalcima.

Opširnije

Komentara: 0

Slabo interesovanje novih srednjoškolaca za IT odeljenje

22.07.2019.

Za razliku od Beograda gde su specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama popunjena do poslednjeg mesta, neke škole u Srbiji nisu uspele da popune upisne kvote zbog vrlo slabog interesovanja maturanata, pišu Novosti.

Opširnije

Komentara: 0

Nemanja i Stefan osvojili prvo mesto na takmičenju "Programer junior 2019"

15.05.2019.

Društvo matematičara Srbije i Računarska gimnazija u Beogradu organizovali su, trinaestu godinu za redom, informatičko takmičenje za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola "Programer junior 2019". Učenici škole "Vožd Karađorđe" učestvovali su sa velikim uspehom.

Opširnije

Komentara: 2

U OŠ "Ljupče Nikolić" održan četvrti sajam obrazovanja

01.05.2019.

Sajam obrazovanja kao deo profesionalne orijentacije učenika, organizovan je četvrti put u Osnovnoj školi „Ljupče Nikolić“ u Aleksincu. Ovo je prilika da učenici završnih razreda upoznaju zanimanja koja ove školske godine mogu biti njihov izbor za nastavak školovanja.

Opširnije

Komentara: 0

Kako je obeležen svetski dan broja Pi u školi "Vožd Karađorđe"

18.03.2019.

Ljubitelji matematike 14. marta obeležavaju Dan broja Pi (π), a proslavljanje ovog praznika počelo je na ovaj dan upravo zato što je vrednost tog popularnog broja približno 3,14.

Opširnije

Komentara: 0

12345>>>Ukupno: 95  Displaying: 1 - 10

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima