Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Doktrina šoka (dokumentarni film)

rss

06.12.2014. Srbin info

Ugasite TV i DOBRO OTVORITE OČI: Dokumentarna ekranizacija knjige Naomi Klein koja ističe vezu između šok taktike i nametanja neoliberalnog eksploatativnog sistema.

Ugasite TV i DOBRO OTVORITE OČI: Dokumentarna ekranizacija knjige Naomi Klein koja ističe vezu između šok taktike i nametanja neoliberalnog eksploatativnog sistema.

Angažovani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam deluje na cele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi 'Doktrina šoka' Naomi Klein analizirajući vojni puč u Čileu, ulazak Fridmanovih savetnik u vlade Brazila, Urugvaja. puč u Argentini, propagandni rat Tačerove na Foklandskim ostrvima, neoliberalne vojno-ekonomske doktrine šoka sprovedene u zemljama istočne Evrope, uključujući Jugoslaviju i Rumuniju, "terorističke napade" u USA, rat u Iraku i "finansijsku krizu", otkriva kako američki i ostali politički moćnici koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sistem u kojem se uz pomoć, privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci širom sveta.

Ono po čemu je knjiga specifična je po tome da povlači paralelu između 'šok taktike' kod mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. Za to su dobar primjer eksperimenti CIA-e s elektroškovima, uskraćivanjem sna i i izolacijom osumnjičenika, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji.

I kao što je posle mučenja pojedinac 'spreman' na saradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, smenjuju nadnice i davanja i slično.

 

Ako nemate novca za knjigu pogledajte ekranizaciju iste

 

 

video...

Komentara: 3


# Di
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  VREDI 06.12.2014.
  Vredi pogledati ! Poucno.

 • (+2) (-0)

  Kupio bih 07.12.2014.
  Kupio bih ovu knjigu. Da li neko zna gde se moze nabaviti?

 • (+2) (-0)

  Genije 08.12.2014.
  Znači taj rad?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima