Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Доктрина шока (документарни филм)

rss

06.12.2014. Србин инфо

Угасите ТВ и ДОБРО ОТВОРИТЕ ОЧИ: Документарна екранизација књиге Наоми Клеин која истиче везу између шок тактике и наметања неолибералног експлоатативног система.

Угасите ТВ и ДОБРО ОТВОРИТЕ ОЧИ: Документарна екранизација књиге Наоми Клеин која истиче везу између шок тактике и наметања неолибералног експлоатативног система.

Ангажовани документарац снимљен према култној књизи Наоми Клеин разоткрива како данашњи капитализам делује на целе нације и њихово осиромашивање. У књизи 'Доктрина шока' Наоми Клеин анализирајући војни пуч у Чилеу, улазак Фридманових саветник у владе Бразила, Уругваја. пуч у Аргентини, пропагандни рат Тачерове на Фокландским острвима, неолибералне војно-економске доктрине шока спроведене у земљама источне Европе, укључујући Југославију и Румунију, "терористичке нападе" у УСА, рат у Ираку и "финансијску кризу", открива како амерички и остали политички моћници користе ратове и природне катастрофе да би свим земљама наметнули неолиберални економски систем у којем се уз помоћ, приватизације и кресања социјалних права економски уништавају, потчињавају и израбљују друштва и појединци широм света.

Оно по чему је књига специфична је по томе да повлачи паралелу између 'шок тактике' код мучења и шок тактике у економској политици. За то су добар примјер експерименти ЦИА-е с електрошковима, ускраћивањем сна и и изолацијом осумњиченика, јер таква истраживања добро показују како се шоковима слама отпор заробљеника и потчињава туђој вољи.

И као што је после мучења појединац 'спреман' на сарадњу, тако је и друштво након ратова, природних катастрофа и терористичких пријетњи подложно манипулацији. Моћници онда могу наметнути своје шок мере којима се приватизирају јавна добра, отпуштају људи, смењују наднице и давања и слично.

 

Ако немате новца за књигу погледајте екранизацију исте

 

 


# Ди
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима