Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Da li se može živeti od škriljaca?

rss

11.08.2012. Izvor: B92, Tanjug

Da je uljni škriljac, kamen nalik uglju iz koga može da se dobije sirova nafta, ruda od koje bi mogao da živi ne samo Aleksinac već i Srbija, malo ko veruje.

NIS planira da učestvuje na tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca u Aleksincu.

Da li se može živeti od škriljaca?

Stanovnici Aleksinca ne veruju u to jer se različita istraživanja sprovode, kažu, još od četrdestih godina prošlog veka.

Procene su da oko Aleksinca ima oko 2 milijarde tona rezervi uljnih škrivaca.

U opštini, gde je nezaposlenost veliki problem, iščekuju da rudnik proradi i otvore se nova radna mesta, ali su i rezervisani jer ne znaju da li bi to bilo, kako kažu, pogubno po životnu sredinu.

Rudarsko naselje, rudari, preko puta brdo za koje kažu da je jedno od najbogatijih nalazišta, a nema rudnika. Postoji samo naselje koje zovu Škriljac. U njemu žive oni koji su radili u rudniku mrkog uglja, ali je on, posle velike nesreće 1988. godine, zatvoren.

"O škriljcima se, kažu bivši rudari, govori mnogo, ali se dalje od istraživanja nije odmaklo. U ovom kraju prepričavaju da je eksploatacija rađena još u vreme Austrougara", kaže Avram Petrović, rudar u penziji

Svi bi da rade, jer je nezaposlenost veliki problem u Aleksincu, kaže predsednik opštine, ali upozorava da bi pre političara, stavove trebalo da iznesu stručnjaci i objasne da li će eksploatacija, a naročito prerada škriljaca, uticati na zagađenje, kako mnogi u Aleksincu strahuju.

Argumente, kažu građani Aleksinca, predugo slušaju pa im je priča o tome da će škriljci doneti bogatstvo, još daleko od srećnog završetka.

Desimir Đorđević, bušač na istraživanju ruda, koji je u istraživanjima učestvovao i pre petnaestak, ali i prošle godine, ipak veruje da će ovo opet postati rudarski kraj.

Bogatstvu se nadaju i u susednom naselju Škriljci, gde je, kažu, mnogo mladih koji bi da rade.

Stručnjaci su računali da bi godišnja proizvodnja nafte od uljnih škriljaca u Aleksincu mogla da bude i do 600. 000 tona. Pošto se količine nafte u svetu smanjuju a potrošnja raste, mnogi tvrde da je realno ova nalazišta nazvati jednim od najvećih bogatstava Srbije.

 

NIS ulaže 2 milijarde evra do 2014.

Naftna industrija Srbije investiraće u Srbiju do kraja 2014. godine oko dve milijarde evra

NIS planira da učestvuje na tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca u Aleksincu.

A od 2015. do 2020. godine u Srbiju će ta firma da uložiti više od tri milijarde evra, saopštilo je ministarstvo rudarstva, posle sastanka sa delegacijom NIS-a.

Na sastanku je još jednom potvrđeno opredeljenje NIS-a da je strateški cilj transformisanje iz nacionalne kompanije u lidera u regionu, uz kapitalizaciju kompanije od 10 milijardi dolara do 2020. godine.

Diversifikacija poslovanja NIS-a biće usmerena u proizvodnju energije uz pomoć čvrstog goriva, gasa i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Ministru Bačeviću je saopšteno da NIS planira da učestvuje na tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca u Aleksincu, najvećem nalazištu uljnog škriljca u Evropi, sa više od dve milijarde tona procenjenih rezervi.

NIS, kako je istaknuto, do 2015. godine planira da investira više od 400 miliona evra u ekološke projekte u Srbiji, a ciljno sponzorstvo i dobrotvorni rad biće i dalje pravci delovanja te kompanije, navodi se u saopštenju.

Komentara: 1


# predsednik opštine nezaposlenost NIS škriljci
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Lola Nicic 11.08.2012.
    kakva glupost neka nis ulozi 2 milijarde u proizvodnju zdrave hrane, srbija bi zaposlila 200.000 radnika


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}