Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Između hleba i škriljaca

rss

12.01.2012. Goran Necin

Prema podacima Službe za zapošljavanje u Aleksincu, stopa nezaposlenosti je u roku od godinu dana porasla za čitavih 6,7 odsto i sada trenutno iznosi rekordnih 40 odsto, što je duplo više od proseka u Srbiji. Međutim, očekuje se da će, kada Služba završi sa obradom svih podataka, stopa biti i oko 50 procenata. Na svu ovu muku Aleksinčanima je, praćen pomahnitalom propagandom režimskih medija u jeku predizborne kampanje, stigao i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, prvi baron Demokratske stranke, Oliver Dulić - da priča o milijardama tona škriljaca, hiljadama novih radnih mesta, milionima tona nafte i sličnim milijardama milijardi

Rekordna nezaposlenost u Aleksincu, Saša Đorđević/BETA

Prema podacima Službe za zapošljavanje u Aleksincu, zaključno sa 30. septembrom 2011. evidentirana su 8.013 nezaposlena lica, što je povećanje od 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a 6 posto više u odnosu na kraj 2010. godine, kada je posao čekalo 7.561 lice, dok je u septembru 2009. broj nezaposlenih je iznosio 7.134 građana.

Međutim, poslednji podaci navode da se na evidenciji Službe za zapošljavanje u Aleksincu nalazi 8.072 nezaposlenih, od kojih je 7.472 sa teritorije aleksinačke opštine, prenosi portal aleksinacnews.com.

Tokom 2011. godine Služba je uspela da direktnim posredovanjem zaposli tek 367 ljudi na neodređeno vreme, navodi isti izvor.

Ako je za utehu građanima Aleksinca koji nemaju zaposlenje, nacionalna služba za zapošljavanje je krajem oktobra 2011. godine u renoviranoj zgradi otvorila novi info pult koji će, kako navode, biti u funkciji pružanja "boljih i bržih informacija nezaposlenim licima".

Svojevremeno je, početkom 2011. godine, usvojena odluka o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja na teritoriji opštine Aleksinac za tu godinu, gde se u kratkom opisu lokalne ekonomske situacije, između ostalog, navodi i to da je do "velikog pada privrednog razvoja došlo zbog problema sa kojima se Srbija suočavala devedesetih godina prošlog veka". Tada je Opštinsko veće opštine Aleksinac obrazovalo je Lokalni savet za zapošljavanje, čije je članove, po ovlašćenju imenovao predsednik opštine Ivan Dimić, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije. Međutim, postavlja se pitanje čemu u koju je svrhu osnovan ovaj Savet kada rezultata očito nema, naprotiv - nezaposlenost raste.

Možda, pored ostalog, nešto govori i činjenica o stanju na terenu, a koja kazuje da na teritoriji te opštine, na osnovu prošlogodišnjih podataka (Službeni list opštine Aleksinac od 20. 01. 2011., br. 1, str. 5.), ima 383 preduzeća od kojih tek sedam onih velikih, što je procentualno 1,8 odsto od ukupnog broja preduzeća koja su evidentirana.

Takođe, u istom Službenom listu, navodi se podatak da ukupno lica koja na zaposlenje čekaju do jedne godine, u opštini Aleksinac, a prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Niš - Služba Aleksinac, ima 2.159 ili 31 odsto ukupne nezaposlenosti. Lica koja na zaposlenje čekaju od jedne do dve godine ukupno ima 1.254, odnosno 17,82 odsto, a više od polovine nezaposlenih na zaposlenje čekaju preko dve godine - takvih ima čak 3.613 ili, preciznije - 51,42 odsto. Interesantno je da najviše nezaposlenih starosti od 25 do 39 godina.

Na svu postojeću muku Aleksinčanima je, praćen pomahnitalom propagandom režimskih medija ("Bogatiji smo škriljcima od Kanade" - B92, "Dulić: Aleksinačka nafta za ceo vek" - B92, "Aleksinac leži na nafti vrednoj 180 milijardi dolara " - Blic... ), u jeku predizborne kampanje stigao i Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić. Prvi baron Demokratske stranke ni ovom prilikom nije se libio da u predizbornom transu ponudi "rešenje" osiromašenim građanima Aleksinca i okoline pa je tako, tokom posete opštini sa katastrofalnim nivoom nezaposlenosti, izjavio i sledeće: "Došlo je vreme da se eksploatišu uljni škriljci ne zato što se bliže izbori, već jer su cene nafte skočile, pa je to postalo realno i ekonomski isplativo".

Potom je baron iz Subotice precizirajući naveo i podatak da bi se godišnje eksploatisalo oko pet miliona tona škriljaca, te da će, kako je izjavio, na tom poslu biti otvoreno oko 2.000 novih radnih mesta. Takođe, a prema navodima barona Dulića, od silnih škriljaca, biće još vajde. Na primer, ubiraće se 500 do 600 hiljada tona nafte, dobijaće se i 100 megavat-časova električne energije, a pritom opština bi ubirala i prihod od rudne rente. Inače, ovih, škriljaca, u aleksinačkom području, prema nekim predizbornim procenama, postoji oko dve milijarde tona te je, prema rečima funkcionera stranke Borisa Tadića, ovo jedno od najvećih istraženih nalazišta škriljaca u Evropi. Na kraju posete, ministar je naglasio da Aleksinac neće trpeti ekološke posledice zbog eksploatacije škriljaca i dodao da se "prve tone nafte dobijene iz škriljaca mogu očekivati, ipak, tek za šest do sedam godina". A dotle, Aleksinčanima - škriljaca i igara.

e-novine.com

Komentara: 0


# predsednik opštine Ivan Dimić opština nezaposlenost opštinsko veće uljni škriljci škriljci
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}