Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Demanti na tekst "Život u napuštenom automobilu"

rss

04.01.2008.

Na sajtu Aleksinac.net objavljen je "novinarski" pokušaj Dušana Ostojića iz Aleksinca. Pošto je u tekstu pomenut Dom za decu bez roditeljskog staranja "Hristina Markišić" koji je u sastavu Centra za socijalni rad za Opštinu Aleksinac, to Vam dostavljamo ovaj demanti teksta, a u skladu sa Zakonom o informisanju i u cilju spoznaje istine.

"Obzirom da smo u više navrata pomenuti od Vas u tekstu koji ste napisali i da ste navodili činjenice koje imaju veze sa radom u socijalnoj zaštiti ovim iznosimo demanti na vaš tekst.

Pre svega mišljenja smo da je trebalo da kontaktirate i sa ustanovama socijalne zaštite koje pominjete u vezi Tosković Marka i da onda, nakon svih dobijenih informacija i relevantnih činjenica, pišete na osnovu istinitih činjenica, ukoliko ste vi uopšte ovlašćena osoba da to radi. Tosković Marko je oduvek bio štićenik Centra za socijalni rad Kruševac i ništa u vezi sa njim nije odlučivao Centar za socijalni rad Aleksinac niti Dom „Hristina Markišić“, gde je nekada bio na smeštaju. Imenovani je na lečenju u KZZMZ u Nišu više od deset godina na vrlo intenzivnoj terapiji (dijagnozu i terapiju nismo u mogućnosti da iznesemao). U Toponici, Kovinu, Lazi Lazareviću nikada nije bio,niti postoje mišljenja ovih ustanova o njemu: „da je normalan, ali vaspitno zapušten“. Vi bi ste kao lekar trebali da znate da maloletno lice, u skladu sa propisima zdravstva, nije moguće smestiti u ove ustanove, a Tosković je postao punoletan tek nedavno.

Nakon većeg broja incidenata, koje je prouzrokovao Marko Tosković, prilikom kojih je dolazilo do izražaja izuzetno pojačano agresivno ponašanje kojim su bila ugrožena druga deca u Domu i zaposleni. Tom prilikom je Tosković je oteo kuvarici dva noža i jurio drugu decu, pokušao je da stolicom udari upravnicu Doma, udario je vaspitača, hteo viljuškom da probode drugog štićenika...Nekoliko puta je intervenisala policija, a po dva policajca su jedva savlađivala Toskovića. Bilo je i drugih incidenata: kada je demolirao lekarsku ordinaciju u Nišu prilikom odvođenja kolima Hitne pomoći uz asistenciju policije. Takođe je pretio da će da siluje najmlađe devojčice, napao staricu ispred apoteke, preteći da će je silovati o čemu postoje zapisnici i intervencije.

Po odluci Ministarstva, rada, zapošljavanja i socijalne politike RS, koje je njegov slučaj pratilo par godina unazad, smešten je jula meseca 2006.godine u Zavod za vaspitanje omladine u Nišu, gde se i sada nalazi na smeštaju. Inače, u pokušaju donošenja odluke kako pomoći Marku, kojim oblikom zaštite ga zbrinuti, učestvovale su sve ustanove socijalne zaštite iz Aleksinca, Niša, Kruševca i Ministarstvo, o čemu postoji relevantna dokumentacija.

Obzirom da je postao punoletan, Zavod u Nišu se obratio Ministarstvu i dobili su odgovor da je nadležan Centar za socijalni rad u Kruševcu koji odlučuje dali će prestati smeštaj u Zavodu i šta dalje.

 

Pitanje je dali neko ko je iz Kruševca, a na smeštatu je u Nišu, i sklon je skitnji, je beskućnik iz Aleksinca? Po zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana RS, zatečenom licu na našoj teritoriji se pruža trenutna pomoć, obzirom da Aleksinac nema prihvatilište, i vraća se u ustanovu u kojoj je na smeštaju, što smo i do sada činili.

Još jedna je neistina da četiri godine živi u napuštenom automobilu gradske Policijske stanice, da bi se u kasnije tekstu autora navelo da živi u napuštenoj kući. Marko Tosković je do jula meseca 2006. godine bio u Domu za decu bez Roditeljskog staranja a ne u napuštenom automobilu , a od tada je štićenik Zavoda za delikvente u Nišu gde mu je i sada obezbeđen smeštaj. Tvrdnja da Marko četiri godine živi u napuštenom automobilu je apsolutno netačna. U zavodu ga čeka džeparac, koji nije uzeo, jer je bio u skitnji, tako da ga možete obavestiti da isti može preuzeti kada želi.

Pisac je morao da proveri i to da li je Marko negde i gde prijavljen. Istine raljdi Marko Tosković je sa prebivalištem prijavljen na adresu: selo Mudrikovac opština Kruševac ul. Omladinska br. 9. i to od 2005. godine.

 

Mišljenja smo da niste u potpunosti upoznati sa svime o čemu ste pisali, da niste izneli istinu ( posebno nije istina da je njega neko tukao od starijih u Domu u Aleksincu, jer je on bio najjači, neko koga su se svi bojali, pa čak i zaposleni u Domu, naročito kada je bio agresivan.) Tekst ste napisali senzacionalistički, ne vodeći računa ni o čemu, a naročito o istini.

Mišljenja smo da ste zloupotrebili internet.

Pitanje vama, kao lekaru, je dali mentalno ometena osoba može u potpunosti da vam da tačne podatke i u kojoj meri? Da li treba takve informacije primiti zdravo za gotovo ili ih proveriti jer su vam na dohvat ruke?

Pošto ste naveli da ste lekar a da volite da budete novinar, treba da naučite,da pišete samo istinu i istinu, a istinu uvek možete da saznate ako hoćete.

 

S poštovanjem, Centar za socijalni rad opštine Aleksinac sa odeljenjem Dom za decu bez roditeljskog staranja "H. Markišić" Aleksinac

Komentara: 7


# opština dom Hristina Markišić Dušan Ostojić Centar za socijalni rad automobil Aleksinac.Net Marko Tosković beskućnik
@zubarcina @aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    nevena 06.01.2008.
    Marko Toskovic Toske je psihoticna osoba koja treba da bude smestena kao punoletno lice nakon pregleda u Zavodu za mentalno zdravlje Nis u Specijalizovanu psijatrijsku ustanovu Toponica. Ukoliko ima kriminalni dosije postoji posebno odeljenje za takve osobe u Toponici. Tosketa treba skloniti sa ulice i leciti ga, ili je potrebno da se desi nesto slicno kao sa Kepom da bi reagovali?

  • (+1) (-0)

    kami 06.01.2008.
    E ovako Kepa je NARKOMAN a Toske je BESKUCNIK,a i Kepa je ubijen u tuci,tako da ne vidim poentu...Tosketu se moze lako pomoci,samo je ljudima interesantno da ga gledaju kako se muci pa se nista ne preduzima,to je cist sadizam! Da smo svi bar malo solidarni s njim i da mu svi,kao mi poneki,ucinite ustupak sve bi bilo OK. Nije on tako los,a ni ja nebi dao da me tretiraju ko ludaka kad to nisam,u pravu je on

  • (+1) (-0)

    nevena 06.01.2008.
    Poenta je u tome da ne poznajes ni jednog ni drugog licno da bi mogao da dajes komentar. Na moju srecu ili nesrecu poznajem tu dvojicu zbog prirode posla kojim se bavim. Predlazem ti da Tosketa sretnes oko 2 ujutru pa da ga odvedes kod sebe kuci na topao caj. Toske je psihotican, Kepa psihotican i alkoholicar. Razlike su u nijansama od nekoliko litara alkohola. Najlakse je stojati sa strane i deliti lekcije drugima kako da rade svoj posao. Ako smatras da Tosketu nije potrebna medicinska nega onda i ti mozes da mu pomognes. Ocekujem da nas ovde izvestis o rezultatima svog rada.

  • (+1) (-0)

    agvozden 06.01.2008.
    nije rešenje ni zatvoriti pola srbije u toponicu. u ovoj zemlji su svi psihotični i nervozni...

  • (+1) (-0)

    nevena 06.01.2008.
    Biti psihotican i biti nervozan nije isto. Psihoticne osobe su opasne i po sebe i po okolinu, sa njihovim halucinacijama i iluzijama, paranoidnim konstrukcijama, moguci su razni nezeljeni ishodi-ubistvo ili samoubistvo, samopovredjivanje ili povredjivanje nekog iz okoline. Da li bi pustili svoje dete da samo ide u skolu ako znate da ga ispred skole ceka neko takav? Toske je vrlo cesto trazio ispred skole od dece novac, pretio nastavnicima, povremeno pokazivao agresivno ponasanje. Svaku bolest je moguce uspesno leciti ako se otkrije i leci u pocetnom stadijumu. Najbolji primer nelecenog pacijenta je Furi. Toponica je zdravstvena ustanova, lecenje nije vremenski neograniceno, u njoj rade vrhunski strucnjaci, zalecenje pacijenata je na visokom nivou uz adekvatnu i redovnu terapiju i nadzor medicinskih sluzbi. Svako drugo misljenje o Toponici je predrasuda nase malogradjanske sredine.

  • (+1) (-0)

    zlata 18.01.2008.
    zao mi je sto niko ne preduzme da se tosetu ozbiljno pomogne jer ipak on je dete ali dete bez srece plakala sam dok sam citala o njemu' majka sam imam decu i tesko mi to padne verujem da ima neeko u Aleksincu ili NISU KO BI MOGA da ga nauci nesto da radi i od cega da zivi treba mu samo pomoci sve se moze kad se hoce tesko je biti sam i nepozeljan pogotovo u danasnje vreme

  • (+1) (-1)

    zlata 21.01.2008.
    nemogu da verujem da nema bas niko u tom gradu da bih pomogao tom decku marku t. dali vi mirno spavate dali vam je toplo kad dodgete kuci imate verovatni i toplu hranu a nemozete da pomognete jednom detetu koji je bijo u vasim rukama da se starate i da mu pomognete u zivotu jer je ostao sam kako vas nije sramota mozda vi niste uradili vas posao za koji ste placeni i izabrali u toj ustanovi nego naj lakse je reci nije bio vaspitan zalosno da komentarisete da nije istina o njemu nego je istina ono sto vi pisete da je ovakav ili onaka da ste mu vi pruzili pravu pomoc mozda bi bio vaspitan sram da vas bude prvo sto se bunite na izjave reportera ostojica a onda sto mu ne pomognete kao svom detetu mora da postoji neka sobica ili napustena kucica gde mozete da ga smestite da ne luta od nemila do nedraga da noci sprovodi na ulicama ili bilo gde vi dusu nemate jer da je imate vi bi mu pomogli ili ajde da sprovedete par dana na ulici kao sto tose sprovodi gospodin ostojic je barem sa njim pricao


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima