Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Усвојени планови и програми рада јавних предузећа за 2017. годину

rss

30.12.2016. Радио Алексинац

На седници Скупштине општине Алексинац одборници су усвојили програм рада са финансијским планом за 2017. годину за неколико установа чији је оснивач локална самоуправа.

илустрација

Позитивно мишљење одборника добили су програми Центра за културу и уметност Алексинац, библиотеке „Вук Караџић“, Општинске организације за туризам и спорт и „Театра 91“.

Зелено светло је добио и програм рада и финансијски план за наредну годину Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац“ у Липовцу. Представник опозиционе одборничке групе „Одговорно за Алексинац“ Бобан Ранђеловић, коментаришући овај програм, био је мишљења да је цена услуга ове установе превисока за алексиначке прилике.

Ранђеловић је сматрао и да Предлог одлуке о поверавању послова одржавања стамбених зграда и пословних објеката Јавном предузећу за путеве и стамбено-комуналну делатност општине Алексинац није у складу са важећим законским нормама и предложио је повлачење ове тачке са дневног реда. Владајућа већина није прихватила тај предлог и изгасала је ову одлуку. Када је реч о повереним пословима, Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ у наредној години поверено је одржавање сеоских водовода.

Општински парламент усвојио је и Одлуку о утврђивању економске цене у Предшколској установи „Лане“, која на месечном нивоу износи нешто више од 25.000 динара. Учешће корисника услуга у економској цени по детету на месечном нивоу износи око 5000 динара, што је 20 посто од пуног износа. Остатак боравка деце финансира се из буџета локалане самоуправе што износи око 20.000 динара или 80 посто од утврђене економске цене по детету.

Одборници су већином гласова усвојили и Стратешки план за развој социјалне заштите у општини Алексинац у наредних пет година као и Локални акциони план запошљавања за 2017. годину. У овом документу је исткнуто да је број запослених у општини Алексинац повећан на 7630 у прошлој години, у односу на 5921 запосленог у 2011. години. Такође је смањен и број запослених од 8123 у 2013. на 7171 лице у 2016. години. Коментаришући акциони план запошљавања, одборник Бобан Ранђеловић из ДС-а упозорио је да су неки статистички резултати изнети у документу последица промене методологије рачунања.

Скупштина општине Алексинац усвојила је и Одлуку о боравишној такси, којом дневна такса за госте у угоститељским објектима у самом Алексинцу износи 110 динара, а ван града 85. Ову таксу не плаћају они посетиоци Алексинца који бораве дуже од седам дана.

На овом заседању локалног парламента после дугогодишњег постојања укинут је Фонд за збрињавање породица погинулих радника на раду у делу предузећа Алексиначки рудник мрког угља Алексинац.


# ОТИС Бобан Ранђеловић Алексиначки Рудник скупштина Центар за културу и уметност Водовод и канализација ЈП јавна предузећа Лане ПУ Театар 91 Вук Караџић библиотека Одговорно за Алексинац Вук Караџић Дом Липовац
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима