Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Usvojeni planovi i programi rada javnih preduzeća za 2017. godinu

rss

30.12.2016. Radio Aleksinac

Na sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili program rada sa finansijskim planom za 2017. godinu za nekoliko ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava.

ilustracija

Pozitivno mišljenje odbornika dobili su programi Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, biblioteke „Vuk Karadžić“, Opštinske organizacije za turizam i sport i „Teatra 91“.

Zeleno svetlo je dobio i program rada i finansijski plan za narednu godinu Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac“ u Lipovcu. Predstavnik opozicione odborničke grupe „Odgovorno za Aleksinac“ Boban Ranđelović, komentarišući ovaj program, bio je mišljenja da je cena usluga ove ustanove previsoka za aleksinačke prilike.

Ranđelović je smatrao i da Predlog odluke o poveravanju poslova održavanja stambenih zgrada i poslovnih objekata Javnom preduzeću za puteve i stambeno-komunalnu delatnost opštine Aleksinac nije u skladu sa važećim zakonskim normama i predložio je povlačenje ove tačke sa dnevnog reda. Vladajuća većina nije prihvatila taj predlog i izgasala je ovu odluku. Kada je reč o poverenim poslovima, Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ u narednoj godini povereno je održavanje seoskih vodovoda.

Opštinski parlament usvojio je i Odluku o utvrđivanju ekonomske cene u Predškolskoj ustanovi „Lane“, koja na mesečnom nivou iznosi nešto više od 25.000 dinara. Učešće korisnika usluga u ekonomskoj ceni po detetu na mesečnom nivou iznosi oko 5000 dinara, što je 20 posto od punog iznosa. Ostatak boravka dece finansira se iz budžeta lokalane samouprave što iznosi oko 20.000 dinara ili 80 posto od utvrđene ekonomske cene po detetu.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Strateški plan za razvoj socijalne zaštite u opštini Aleksinac u narednih pet godina kao i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu. U ovom dokumentu je istknuto da je broj zaposlenih u opštini Aleksinac povećan na 7630 u prošloj godini, u odnosu na 5921 zaposlenog u 2011. godini. Takođe je smanjen i broj zaposlenih od 8123 u 2013. na 7171 lice u 2016. godini. Komentarišući akcioni plan zapošljavanja, odbornik Boban Ranđelović iz DS-a upozorio je da su neki statistički rezultati izneti u dokumentu posledica promene metodologije računanja.

Skupština opštine Aleksinac usvojila je i Odluku o boravišnoj taksi, kojom dnevna taksa za goste u ugostiteljskim objektima u samom Aleksincu iznosi 110 dinara, a van grada 85. Ovu taksu ne plaćaju oni posetioci Aleksinca koji borave duže od sedam dana.

Na ovom zasedanju lokalnog parlamenta posle dugogodišnjeg postojanja ukinut je Fond za zbrinjavanje porodica poginulih radnika na radu u delu preduzeća Aleksinački rudnik mrkog uglja Aleksinac.


# OTIS Boban Ranđelović Aleksinački Rudnik skupština Centar za kulturu i umetnost Vodovod i kanalizacija JP javna preduzeća Lane PU Teatar 91 Vuk Karadžić biblioteka Odgovorno za Aleksinac Vuk Karadžić Dom Lipovac
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima