Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана 19. седница Скупштине општине Алексинац

rss

29.12.2017. Општина, Радио Алексинац

На 19. седници Скупштине општине Алексинац, одржаној у среду, 27. децембра, пред одборницима се нашло 28 тачака дневног реда.

Одржана 19. седница Скупштине општине Алексинац

На самом почетку локалне скупштине, на предлог председавајућег Грујице Вељковића, дневном реду са 20 тачака придодато је још осам нових. Реч је о тачкама које су претходно усвојене на седници Општинског већа. Одборници Иван Димић (ДСС) и Бобан Ранђеловић (ДС) замерили су што им је материјал за ове тачке достављен пред сам почетак седнице и истакли су да са овом допуном одборници добијају дневни ред као за две скупштине. Њихов предлог да се оне не уврсте у дневни ред није прихваћен као и потоњи предлог да по редоследу буду на крају.

Најпре је усвојен Предлог одлуке о општем кућном реду у стамбеним и стамбено – пословним зградама на територији општине Алексинац, као и Предлог одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела заштитног левообалног насипа реке Јужне Мораве.

Алексиначки одборници су усвојили и Предлог одлуке о регулисању саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац, измену и допуну Одлуке о социјалној заштити на територији наше општине, као и измену одлуке о максималном броју запослених у систему локалне самоуправе.

Тачка која се тицала регулисања саобраћаја на путевима на територији општине привукла је велику пажњу одборника. Сматрајући да се ради о веома озбиљној теми, одборник Димић је предложио њено скидање са дневног реда и да се о њој расправља на следећој седници. Марјан Ракић, одборник Јединствене Србије апеловао је да се регулише саобраћај у Нишкој улици, посебно у делу од Грамера до погона Електродистрибуције. Проблем је, како је навео, паркирање у овом делу улице које највише угрожава пешаке. Заменик председника општине и председник Савета за безбедност саобраћаја Чедомир Ракић, био је мишљења да тачка треба да се усвоји, а да се о евентуалним недостацима и променама расправља на наредним седницама, јер је, како је истакао, саобраћај жива материја, па се и неки делови у одлуци могу мењати. Он је изразио задовољство што је око ове тачке вођена конструктивна расправа и напоменуо одборницима да је Савет за безбедност саобраћаја на путевима наше општине отворен за сваки нови предлог.

Усвојен је и Предлог одлуке о измени и допуни одлуке о накнади трошкова одборницима и другим лицима у органима општине.  По овој одлуци ће накнада одборницима износити 4000 динара по заседању, а члановима Општинског већа који присуствују седницама скупштине, упола мање.

Затим се усвојени програми рада и финансијски планови предузећа и установа чији је оснивач општина Алексинац.

Највећи проблем у Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге”, како је рекао директор Будимир Марковић, представља недовољан број радника и немогућност запошљавања нових. То ће, како је он рекао, угрозити рад појединих служби. Због повећаног обима посла, а малог броја радника, у овом предузећу су били принуђени да уведу и радне суботе. Говорећи о финансијском плану за наредну годину, Марковић је навео да су планирани приходи 160, а расходи 150 милиона динара, тако да се рачуна на добит од 10 милиона динара. Негирајући тврдње да су плате у „Комуналним услугама” велике, директор овог предузећа је рекао да је 60 одсто радника испод минималне цене рада. Одборник Иван Димић је упитао како ово предузеће очекује већу добит поред ниских цена услуга и зашто је у програму за следећу годину наведено одржавање уличне расвете, када ће тај посао бити поверен неком другом.

Одборник Димић је имао и низ примедби на предложене Програме рада установа, осим Центра за културу и уметност чије је активности похвалио и заложио се да ова установа добије средства за реновирања подрумских просторија. По њему, неке установе би, како је више пута нагласио, требало угасити. Посебно је апострофирао ОТИС и „Tеатар 91”. Више пута током седнице, тражио je и одговор на питање „због чега се гаси Завичајни музеј”. Већином гласова, Програми библиотеке „Вук Караџић”, ОТИС-а, „Театра 91”, Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац” и Центра за културу су прихваћени.

На крају седнице усвојен је Предлог решења о именовању председника и чланова Управног, као и Надзорног одбора Дома Здравља.


# Иван Димић ОТИС Чедомир Ракић Бобан Ранђеловић општина Будимир Марковић скупштина саобраћај дневнице јавна предузећа Комуналне услуге ЈП Завичајни музеј Савет за безбедност саобраћаја Вук Караџић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима