Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dva Srbina i Bugarka u napadu na Himalaje

rss

19.03.2013. Dušan Arsević

Od našeg specijalnog dopisnika Dušana Arsevića sa podnožija Himalaja

Dva Srbina i Bugarka u napadu na Himalaje

Danas oko 10 časova po lokalnom nepalskom vremenu, mala ali odabrana ekipa u sastavu Geri, Vlajko i Pera (Petar Lončar), krenuli su u nesvakidašnji pohod na himalajsko selo Koršon, koje se nalazi na grebenu Anapurne na visini od 3200m.

Plan je da polete sa lokalnog poletišta Sarankot, iznad Pokhare, i da uz veliku visinu, prelete dve doline i "nakače" se na greben, koji je od starta udaljen oko 20-ak km, na kojem bi mogli dostići visinu od 3200m. U selu Koršon se planira noćenje, a zatim, ujutru poletanje i potencijalno obaranje srpskog visinskog rekorda. Plan je da popnu više od 5000m, i da se zatim "na finesu" vrate do polazišta. Ukoliko ne uspeju u prvobitnoj nameri da popnu i slete na 3200m, očekuje ih "dobro" pešačenje sa opremom od nekoliko časova, i savladavanje visinske razlike od 1800m (e zato ja ne idem :) ).

Ovaj pokušaj se može svrstati u opasnije, jer je sam teren u Himalajima izuzetno nepristupačan, bez pokrivenosti sa signalom mobilnih telefonija, i bez mnogo izbora za sletanje. Greben na kojem se nalazi njihovo potencijalno sletište i sutrašnje poletište, je povezan sa vrhom Fish tail (Fish tail), koji izlazi na visine od preko 8000m. Taj vrh do sada niko nije osvojio, ali je bilo pokušaja koji su se završavali tragično. Posle toga, penjanje i preletanje vrha Anapurne je zabranjeno, jer se u lokalnom stanovništvu veruje da je on dom Bogova i da taj mir niko ne sme remetiti. Naši momci znaju za "pravila" i neće im se suprodstavljati, pa će leteti na samo "dozvoljenim" visinama.

Za to vreme, ostajem u Pokhari (Pokhari) da "pravim pare", negujem svoj stomak i čekam da se ekipa javi sa prve moguće lokacije.

Prve vesti o njima, očekujem ili danas popodne iz podnožja ukoliko ne uspeju da popnu i slete na 3200, ili sutra popodne kada cela misija bude uspešno realizovana.

Poželite im srećna sletanja i poletanja, i podelite malo moje brige.

Srbija (i malo Bugarske) do Himalaja
Srećno junaci!!!

Dutko
Dušan Arsević

Komentara: 0


# paraglajding
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima