Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bezbedno letenje i sletanje mekim krilom

rss

22.09.2006. Z. Marinković

Osnovni uslovi za bezbedno letenje mekim krilom (paraglajderom), su:

1. Znanje

2. Psihofizičko stanje

3. Priprema

 Poštovanje osnovnih uslova, smanjuje rizik.

Stanje:

1. Nedostatak stručne literature, mali broj stručnih nastavnika i instruktora, upućuju na samoobrazovanje.

2. Opšta oskudica, ne zdrava hrana (prerađevine, konzervansi, obojene slatke vodice...), nikotin i alkohol, su opšte prihvaćeni uslovi. Sklonost, neracionalnom ponašanju, zanošenju i grupnom izživljavanju (kafići, stadioni...), ometa zdrav život, razvoj i usavršavanje.

3. Svaki let je drugačiji i za svaki se treba pripremiti. Često nema uslova za detaljnu pripremu i oslanja se na znanje i sposobnost.

Posledica je, veliki broj povreda.

Mali broj udesa je posledica neispravne opreme.

Tehničku ispravnost opreme je komplikovano utvrditi, a u blizini ne postoji poznat servis. Zato smo osvojili postupak ispitivanja krila.

Vršimo probu jačine materijala (krpe), konca kojim je šiveno i propustljivosti vazduha (poroznost). Nema nikakvih posledica ispitivanja  na ispravnim krilima. Rezultati su merljivi i ukazuju na upotrebno stanje krila. Ako materijal nije oslabio ispod donje granice, a velika je propustljivost vazduha, vršimo impregnaciju rastvorom acetatne celuloze. Nemamo rezultat otpornosti na gljivice (buđ) i UV zračenje, ali smo potpuno otklonili poroznost. Ispitivanje se nastavlja...

U saradnji s firmom ELAN iz Prijepolja, ispitujemo lepak za krilo. Tako će ubrzo, biti rešem i problem krpljenja.

Zbog činjenice, da je većina krila nabavljena kao polovna, ili rashodovana, pozivamo letače, da u Centru besplatno utvrde ispravnost.

Zoran Marinković

063/204270

www.aero-edu.org

Komentara: 3


# Zoran Marinković paraglajding zdrava hrana
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dishi68 26.09.2006.
  "Због чињенице, да је већина крила набављена као половна, или расходована, позивамо летаче, да у Центру бесплатно утврде исправност."
  И ја имам баш такав проблем. Наиме набавио сам прото модел Nova Carbon Ser. Br. 19, а тек од броја 23 овај модел има DHV сертификат. Код мене је проблем што се крило без најаве подавије на левој страни у току мирног лета и то скоро поло&#

 • (+0) (-0)

  Zoran 08.10.2006.
  Asimetricno podvijanje u mirnom letu, uvek na istu stranu, je posledica nejednake duzine kanapa. Ako nije primetna razlika napadnog ugla krila u letu, verovatno je poslednji kanap, na ivici krila istegnut i promenjen je ugao USKE. Tada samom ivicom krilo, (zbog manjeg otpora i vece brzine) manje koci, ali je nestabilna ivica, jer malo vazduha PUMPA pod krilo. U tako nestabilnom stanju, je dovoljna mala razlika u pritisku i od ivice, krilo se smotava ka unutrasnjosti i moze, do polovine krila, naj cesce do trecine.
  Ta dva para, naj udaljenih kanapa odredjuju brzinu i stabilnost krilu.
  Ako se zeli veca brzina, formira se takav ugao da pruza manji otpor. Ne samo da ivice budu paralelne, nego cak da imaju negativan ugao, kao kod trpa automobila. Jasno je da zbog veceg pritiska ispod krila, ivice krila se sire, ali pri malom poremecaju spoljnjeg pritiska oko krila, moguce je da se krilo PODVIJE.
  Regulisanje guzine kanapa na kriticnom mestu (ivici krila)je vrlo ozbiljan zahvat i trba ga

 • (+0) (-0)

  Zoran 08.10.2006.
  Nastavak...
  uraditi pazljivo. Naj bolje u saradnji s proizvodjacem. Oni verovatno znaju sta su hteli, sta su napravili i kakve su letne karakteristike. Ako nije moguc radni kontakt, onda to treba ovde u CENTRU odraditi sistematski. Rezultat je uvek pozitivan, i letne karakteristike definisane.
  Zoran Marinkovic


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima