Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poginuo Stiv Irvin, Lovac na krokodile

rss

04.09.2006. Aleksandar Gvozden

Poginuo Stiv Irvin, Lovac na krokodile
Brizbejn -- Stiv Irvin, australijski istraživač poznat po emisijima o krokodilima, preminuo tokom snimanja dokumentarca od posledica uboda raže.

Rep odrasle raze ima probojnu moć bajoneta. Predpostavlja se da je životinja bila uplašena i isprovocirana tokom snimanja dokumentarne emisije na severu Queenslanda. Svedoci kažu da je smrt bila trenutna i da mu nije bilo pomoći.

Stiv Irvin je stekao svetsku slavu kao neustrašiv poznavalac krokodila i australijske divljine. Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu kojim je prenosio svoje znanje i često vrlo opasnim situacijama iz kojih se s lakoćom izvlačio, Irvinove pustolovine su vrlo brzo prešle granice rodne Australije.

Irvinovi roditelji osnovali su 1970. Park za reptile u Kvinslendu, koji je kasnije prerastao u čuveni Australijski zoološki vrt na Sunčanoj obali, poznat kao utočište za povređene mladunce kengura, koala i drugih životinja.

Kada je njegov otac Bob rešio da učini nešto da zaustavi lov koji je ozbiljno ugrožavao populaciju krokodila u Australiji, Stiv je tome doprineo na svoj način – hvatao je krokodile i premeštao ih na bezbednija mesta, a često i u svoj zoo-vrt.

Kada ga je televizijski reditelj Džon Stenton upoznao dok je snimao reklamu u Australijskom zoo-vrtu, shvatio je da pred sobom ima novu zvezdu. Saradnja je počela snimanjem medenog meseca Irvina i njegove supruge Amerikanke Teri Bejns, tokom kojeg su hvatali krokodile, i donela je obojici ogromno bogatstvo.

Kanal „Diskaveri” je kupio ovu emisiju 1996. i od tada se prikazivala u 130 zemalja širom sveta.

"Bio je jedinstven. Bio je omiljen ne samo u Australiji nego i širom sveta", rekao je Džon Hauard, premijer Australije.

SteveIrvinCrocodile.jpgHarizmatični Stiv Irvin je ceo život proveo sa životinjama. "Park za reptile" koji su držali njegovi roditelji pretvorio je u jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u Australiji, proslavio se nekovencionalnom serijom dokumentaraca, a čak ni žestoke kritike što je pre dve godine hranio krokodila sa jednomesečnim sinom u naručju nisu mu smanjile popularnost.

"Svet je danas izgubio velikog i strastvenog zaštitnika životinjskog carstva i divljine. Umro je radeći ono što najviše voli i najbolje ume", kazao je Džon Stejton, Irvinov prijatelj.

Irvin je umro u 44. godini snimajući novi serijal pod nazivom "Najopasnije životinje u okeanu".

Komentara: 1


#
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    agvozden 13.09.2006.
    Obožavaoci nedavno tragično nastradalog australijskog "lovca na krokodile" i ljubitelja opasnih divljih životinja Stiva Irvina možda se svete ražama za njegovu smrt, piše britanski "Dejli telegraf".

    List prenosi da je otkriće desetak mrtvih raža na australijskim plažama podstaklo bojazan da su za smrt ovih inače blagih i mirnih bića odgovorni gnevni Irvinovi obožavaoci koji se svete za njegovu tragičnu smrt.

    Kako podseća list, Irvinu je upravo jedna od ovih riba oštrim repom probila srce. Raže kojima su odsečeni repovi pronadjene su na plažama u državi Kvinslend, gde je Irvin prošle nedelje i nastradao.

    Irvinovi prijatelji kažu da bi on nesumnjivo bio užasnut kada bi znao za sudbinu raža kojima se, otkako se u Australiji o tome i vodi evidencija, na dušu mogu staviti samo tri ili četiri ljudska života.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima