Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Za izletnike i ribolovce

rss

15.10.2007. E. G.

Vodenu oazu između Aleksinca i Sokobanje najviše posećuju izletnici, kamperi, bajkeri i ribolovci koji uživaju u tišini i prelepim krajolicima

U centralnom delu istočne Srbije, pri kraju Sokobanjske kotline, davno je izgrađena veštačka akumulacija u sistemu regulacije sliva reke Morave i tako je postalo Bovansko jezero. Vodena oaza, između pitomih padina Ozrena, Device, Rtnja i Bukovika, i u ovim jesenjim danima privlači ljubitelje prirode, izletnike, kampere i ribolovce, pa i goste obližnjih banja. Malo ko od njih poveruje da je jezero delo ljudskih ruku. Smešteno je između Aleksinca i Sokobanje, 15 kilometara od autoputa E-75, dok je od Beograda udaljeno 240 kilometara. Od Sokobanje Bovansko jezero je udaljeno 12, a od banje Jošanice 20 kilometara, tako da je praktično omeđano i poznatim klimatskim odmaralištima.

Jezero je dugačko osam kilometara, široko je 900 metara i pokriva skoro 500 hektara, a dubina varira od dva do 50 metara. Gornji deo je plići i tu je mresna zona za veći broj ribljih vrsta, dok nizvodno ulazi u tesnac i dubina je znatno veća, naročito kod brane. Donji deo jezera, posle tesnaca, naglo se širi i pravi nekoliko velikih i dubokih zaliva, odakle voda otiče kao Moravica još 12 kilometara do ušća u Južnu Moravu. U jezeru se lovi som, smuđ, šaran, amur, tolstobik, klen, grgeč, linjak, srebrni karaš, deverika, žutooka bodorka, manić i beovica, a o pecaroškom umeću i sreći kolaju razne priče, naročito na popularnim mestima, kao što su Mrestilište i Livade, ili kod takozvanog Klizišta.

Samo jezero i zelenilo u okolini su pravi praznik za oči, a čista voda i nedirnuta priroda su melem za umorno telo i dušu, pogotovo u ovo jesenje vreme kada se priroda oblači u zlatnožutu boju. Obala je pristupačna i pogodna za šetnju, ali, nažalost, nema mnogo sadržaja za duži boravak. Na delu jezera nadomak sela Bovan postoji poljski toalet, telefonska govornica i osrednje snabdevena prodavnica, a kod takozvane Velike plaže su dva dragstora i kafanica, kao i cisterna sa vodom za piće. Kvalitetan smeštaj se može da nađe u Sokobanji ili Jošaničkoj banji, a gosti koji tu odsednu obavezno obiđu i ostatke tvrđave Sokograd, ili skoknu do bolnice „Ozren“, jer je okolina pretvorena u pravo izletište, sa sportskim igralištima, velikim bazenom i uređenim mestima za roštiljanje. Nije daleko ni do vodopada Ripaljke, jednog od većih i najlepših u Srbiji, pa ni do poznate Ozrenska pećina, duge 580 metara. Mlađi posetioci odu i do izvora Moravice, bez obzira na to što je od jezera udaljen 14 kilometara, jer, kako kažu, to je neponovljiv doživljaj. Za vreme predaha, obavezna je priča o rakovima iz ove reke koji su nekada završavali na trpezama Pariza, Londona, Monte Karla i drugih svetskih metropola. Ukusni ljuskari su iščezli, ali se sada ponovo pojavljuju u stenovitom koritu, pa će se možda, opet, prenositi glas o ovom predivnom kraju.

http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-15-10-2007/za-izletnike-i-ribolovce

Komentara: 1


# Bovansko jezero Bovan Moravica
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Dishi68 16.10.2007.
    Šteta što posetioci ove vodene oaze ostavljaju gomile đubreta za sobom. Treba da nas je sramota. Moj drug paraglajderista iz Niša mi je ispričao da se prilikom nekog ribolovačkog takmičenja na Sokobanskoj strani oduševio dvojicom naših tamnoputih zemljaka kada su naočigle svih takmičara sakupili đubre koje su ostavili za sobom, za razliku od ostalih "srba" kojima to nije "muški".


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima