Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Drumske krstarice jezde Koridorom 4

rss

22.02.2007. G. Vlaović (danas.co.yu)

Drumske krstarice jezde Koridorom 4
Ulazak Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju nametnuo je pitanje da li će transportni i tranzitni tokovi zaobići Srbiju - ističe sekretar Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije Dušan Mladenović. Da njegova upozorenja nisu bez osnova, potvrđuje podatak da je u januaru i februaru ove godine tranzit na putevima u Srbiji manji za 20 odsto u odnosu na isti period lane.Procenjuje se da je Koridor 10 izgubio primat u odnosu na Koridor 4 zato što prema sadašnjoj proceduri i pravilima EU, vozači drumskih krstarica mogu da "jezde" Koridorom 4 ne zaustavljajući se. Srbija će zbog toga izgubiti značajne prihode od naplate putarine. Ukoliko se ovaj negativan trend nastavi, procenjuje se da će Srbijom ove godine proći čak 100 hiljada kamiona manje, što znači 15 miliona evra manje. Tokom prošle godine Javno preduzeće Putevi Srbije je od naplate putarine inkasiralo 180 miliona evra, pa bi eventualni gubitak samo zbog slabijeg teretnog saobraćaja dostigao deset odsto prošlogodišnjih prihoda. Mladenović, ipak, tvrdi da nema mesta panici pošto se "PKS u poslednje tri godine trudi da procedurama predupredi negativne trendove.

- Tako bismo mogli da konkurišemo tranzitu Koridorom 4 kroz Bugarsku i Rumuniju. Sada je na potezu država, koja bi trebalo da uvođenjem savremenih informacionih tehnologija na graničnim prelazima ubrza propuštanje robe i vozila, odnosno u saradnji sa Upravom carina, mogao bi se takođe pospešiti protok robe tranzitnim delom preko Koridora 10 korišćenjem takozvanog TIR tranzitnog sistema. Aktiviranjem ovog sistema, koji se "vratio" u Srbiju pre šest godina, smanjeni su troškovi prevoza i omogućen brži protok robe na graničnim prelazima. Podatak da je 2002. godine izdato TIR karneta 1.516, dok je 2006. izdato čak 8300 karneta, govori u prilog toj konstataciji - objašnjava Mladenović.

On dodaje da je posle desetogodišnje pauze, 2004. godine na inicijativu PKS, na carinskoj teritoriji Srbije ponovo aktivirana ATA konvencija. Koliki je značaj te konvencije, najbolje govori podatak da je za manje od dve godine ATA karnetima pokrivena roba iz Srbije u vrednosti od oko 800 miliona dinara, a samo u toku 2006. godine ta suma iznosi preko 400 miliona dinara. PKS i Uprava carine su 2004. godine potpisali Ugovor o garantovanju za plaćanje carine, poreza i drugih uvoznih dažbina za kontejnere u skladu sa carinskom Konvencijom o kontejnerima. Zahvaljujući tome zadržavanje na graničnim carinarnicama svelo se na minimum.

Komentara: 4


#
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    agvozden 25.02.2007.
    Prednosti geografskog položaja Srbije nisu baš onolike koliko se veruje. Na putu za Grčku, Tursku i Bliski istok drumske krstarice sve češće zaobilaze Srbiju i njen Koridor 10 i odlučuju se za drugi pravac - Koridor 4 koji vodi kroz Rumuniju i Bugarsku. U Privrednoj komori Srbije kažu da je u januaru i februaru kroz našu zemlju prošlo čak za petinu manje šlepera sa robom. Ako se tako nastavi do kraja godine biće čak 100.000 kamiona manje nego lane, što će doneti smanjenje prihoda od 15 miliona evra. Taj podatak trebalo bi političare da zabrine, ne samo zbog para koje za izgradnju i održavanje puteva nisu nimalo beznačajne.

    Otkud ovakav preokret - nije nikakva tajna. Rumunija i Bugarska su od Nove godine postale članice EU i sada šleperi prolaze kroz ove dve zemlje bez zadržavanja. Očigledno je da se ne može sedeti skrštenih ruku. Papirologija na granici mora se pojednostaviti. Naplata putarine korišćenjem savremene tehnologije može da bude brža i efikasnija.

  • (+1) (-0)

    agvozden 25.02.2007.
    U Privrednoj komori Srbije kažu da situacija ipak nije alarmantna i da se na svemu ovome radi poslednje tri godine. Dobro je, naravno, što je država sve ovo shvatila na vreme, ali očigledno je da ono što je za te tri godine urađeno - nije dovoljno. Ceo slučaj je poučan i u razmišljanju koliko smo daleko od propisa, standarda, a time i članstva u Evropskoj uniji. Kad slušate radikale u Skupštini - ispada da članstvo i EU nije bog zna kako važno. Verovatno bi oni rekli da tih 15 miliona evra koje će Srbija ove godine izgubiti i nisu bog zna kakve pare. Možda i nisu, pogotovo za neke njihove vođe, ali na bi bilo dobro da od tranzitne zemlje postanemo ćorsokak. Pa da se, poput vozača drumskih krstarica i strani investitori sve više okreću nekim dugim koridorima.

  • (+1) (-0)

    agvozden 25.02.2007.
    Neophodne su reforme, bez čekanja i bez oklevanja. Političari su izgleda zaboravili onaj predizborni slogan da život ne može da čeka. Ozbiljni razgovori o formiranju nove vlade nisu još ni počeli. Život ne čeka, ali čekaju i taktiziraju političari. Da li će se i kako dogovoriti o raspodeli vlasti - niko ne zna. Hteli ili ne, čekaju i birači. Evropa je, međutim, ovom drumskom pričom pokazala da ne čeka na Srbiju. Može i bez nje čak i kad je o geografiji reč. Hoće li biti bliža ili dalja od Evrope, bogatija ili siromašnija - zavisi od same Srbije i njenih političara.

  • (+1) (-0)

    kockar 11.08.2008.
    jebiga ipak je to sila od kamiona


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima