Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Случај прихватног центра: Победа петиције грађана

rss

04.04.2017.

Грађани општине Алексинац могу да одахну.
Прихватни центар за азиланте неће бити отворен 15. априла, како је било најављивано.
Иако су поједини павиљони алексиначке касарне преуређени и извршене припреме за долазак миграната, од тога за сада неће бити ништа.

Случај прихватног центра: Победа петиције грађана

Захваљујући петицији грађана коју је потписало преко 5.000 људи, из Алексинца је послата јасна порука, да долазак миграната мора имати потврду локалне самоуправе и грађана општине Алексинац.

Потписници петиције су јасно ставили до знања да нису за то да у Алексинац стигне 450 азиланата из Сирије Пакистана и Ирака.

Највећу заслугу за тако добар одазив на покренуту грађанску инивијативу има и покретач петиције Марија Маринковић, дипломирани правник из Алексинца, која је саму иницијативу започела у складу са правним прописима, како би њено дејство имало и адекватан правни ефекат

А ефекта је било и међу грађанима, али и међу представницима локалне власти, и представницима локалних медија.

Председник општине Алексинац, Ненад Станковић је примио делегацију грађана и саслушао њихове захтеве, и дан након тога је обавио разговор у министарству рада где је од министра Вулина добио уверавања да Прихватног центра неће бити.

Министар Вулин је ту информацију потврдио и у Алексинцу, пре пар дана, у присуству медија.

"Алексинац што се тога тиче може да буде миран. Да постоји потреба, ми бисмо прво разговарали са локалном самоуправом, као што је рађено и у свим нашим осталим прихватним центрима. Не постоји потреба за тим, ми нећемо да увећавамо капацитете, ми не желимо да овде буде већи број миграната него што смо се обавезали да буде – наводи министар Вулин и додаје да не жели да полемише о томе ко стоји иза покренуте петиције, као и да верује да су грађани Алексинца много хуманији него што то неки на овај начин желе да представе."

Овом темом се осим портала Алексинац.Нет озбиљно бавио и Радио Алексинац, који је истраживањем ове теме добио и низ потврда од стране челних људи министарства и комесаријата за избеглице да се од Алексинца одустало. То је за Радио Алексинац потврдио и Иван Гергинов који је потврдио да је Алексинац био на списку општина али се од тога одустало:

"Алексинац је био предмет те приче због касарне која је прилично велика и због близине аутопута. Од те идеје се званично одустало и центра за мигранте у Алексинцу неће бити."

Овом приликом се још једном показало да грађанске иницијативе имају свој ефекат и да представљају озбиљан притисак на доносиоце важних одлука.


# председник општине касарна општина Александар Вулин Ненад Станковић Алексинац.Нет Радио Алексинац избеглице азиланти петиција Марија Маринковић Иван Гергинов
@VulinAleksandar @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима