Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Udruženje odgajivača mangulica u Aleksincu

rss

25.12.2011. Izvor: B92

Poslednjih godina sve više poljoprivrednika uzgaja mangulice - rasu svinja koja je skoro bila pred izumiranjem do pre par godina.

Nova moda - uzgajanje mangulica

Najnoviji primer mangulicomanije dolazi iz Aleksinca , gde su se šestorica novopečenih stočara , koji se nikad pre nisu bavila poljoprivredom udružila kako bi uzgajali svinje - i to na otvorenom. Iza odluke stoji izmešan patriotizam i želja za da se zdravo hrane.

Nastanak mangulice je delom obavijen tajnom i maglovitom balkanskom istorijom. Mađari je smatraju za svoju autohotonu rasu.

Radi se o ekstremno otpornoj životinji. Iako im je sagrađena kućica gde bi mogli da obitavaju ove svinje radije biraju otvoren prostor gde same grade brloge. Pošto su čak i prasići obrasli gustom čekinjom, niske temperature im ni najmanje ne smetaju. Udruženje odgajivača mangluca u Aleksincu trenutno ima šestoro članova i 250 životinja, ali ambicija je da se broj svinja u ovoj opštini poveća na preko 2 000.

 

Više o starim rasama živptinja ali i modernoj poljoprivredi možete da pogledate u prvoj emisiji Znanja na poklon u 2012. u nedelju 8. janura u 8. sati.

Komentara: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    radoje 08.01.2012.
    svaka cast momci.interesuje me koja je cijena i imate li ya prodaju


[ Dodaj komentar ]