Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Исланд повлачи кандидатуру за чланство у ЕУ?

rss

06.01.2015. РТС

Премијер Исланда Сигмунтур Тавид Кунлохсон очекује да ће Исланд повући кандидатуру за чланство у ЕУ, пише часопис "Рејкјавик грејпвајн", преноси руски портал "Спутњик". Процес приступања ЕУ суспендован али не и окончан, сматра шеф дипломатије Гунар Браги Свеинсон.

Сигмунтур Тавид Кунлохсон рекао је да учешће у преговорима са ЕУ више није валидно, како због промена у ЕУ тако и због тога што није у складу са политиком владе да прихвати све оно што је претходна влада била спремна да прихвати, преноси Танјуг.

Влада Исланда сада треба да предузме други покушај да повуче кандидатуру за чланство у ЕУ, сматра исландски премијер.

Исланд је поднео захтев за кандидатуру 2009. године и наредне године почео приступне преговоре, али нова Влада десног центра, изабрана после избора 2013, најавила је да ће суспендовати преговоре и распустила је преговарачки тим.

Шеф дипломатије Гунар Браги Свеинсон рекао је тада да је "процес суспендован, али да није окончан".

Владајућа коалиција је у фебруару прошле године одлучила да повуче кандидатуру без сазивања референдума о том питању и поднела је предлог закона парламенту, који треба да одобри тај потез.

Та одлука изазвала је протесте хиљада Исланђана, од којих је, према резултатима анкете спроведене у том периоду, 72 одсто желело да се о том питању изјасни на референдуму.

Иста анкета је показала да, упркос захтеву за одржавање референдума, 47 одсто испитаника не жели чланство у ЕУ, док је 37 одсто за улазак у европско чланство.


# ЕУ
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима