Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Island povlači kandidaturu za članstvo u EU?

rss

06.01.2015. RTS

Premijer Islanda Sigmuntur Tavid Kunlohson očekuje da će Island povući kandidaturu za članstvo u EU, piše časopis "Rejkjavik grejpvajn", prenosi ruski portal "Sputnjik". Proces pristupanja EU suspendovan ali ne i okončan, smatra šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson.

Sigmuntur Tavid Kunlohson rekao je da učešće u pregovorima sa EU više nije validno, kako zbog promena u EU tako i zbog toga što nije u skladu sa politikom vlade da prihvati sve ono što je prethodna vlada bila spremna da prihvati, prenosi Tanjug.

Vlada Islanda sada treba da preduzme drugi pokušaj da povuče kandidaturu za članstvo u EU, smatra islandski premijer.

Island je podneo zahtev za kandidaturu 2009. godine i naredne godine počeo pristupne pregovore, ali nova Vlada desnog centra, izabrana posle izbora 2013, najavila je da će suspendovati pregovore i raspustila je pregovarački tim.

Šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson rekao je tada da je "proces suspendovan, ali da nije okončan".

Vladajuća koalicija je u februaru prošle godine odlučila da povuče kandidaturu bez sazivanja referenduma o tom pitanju i podnela je predlog zakona parlamentu, koji treba da odobri taj potez.

Ta odluka izazvala je proteste hiljada Islanđana, od kojih je, prema rezultatima ankete sprovedene u tom periodu, 72 odsto želelo da se o tom pitanju izjasni na referendumu.

Ista anketa je pokazala da, uprkos zahtevu za održavanje referenduma, 47 odsto ispitanika ne želi članstvo u EU, dok je 37 odsto za ulazak u evropsko članstvo.


# EU
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima