Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Издао ме пријатељ, издао ме брат!

rss

28.10.2018. Миодраг Тасић

Овако гласе стихови једне новокомпоноване песме. И баш тако може се осликати политичка ситуација у Србији. Новокомпонована држава, не само метафорички речено, новокомпоновани лидери и понашање "политичке елите" у том стилу; што ће рећи увреде политичких противника до крајњих граница. Мада овде границе не постоје.

Издао ме пријатељ, издао ме брат!

Ови који нас усрећују последњих година, тачније деценија, с незнатним прекидима, своје политичке конкуренте називају олошем, битангама, лоповима и лажовима - то већ свакодневно, до тога да председника једне парламентарне странке и симпатизере те странке часте епитетима фашисти! Оваква пракса, иначе подстакнута од врха, премда то не треба посебно ни наглашавати, није у складу с европском праксом. А ми тежимо Европи, је л' те? Европа нема алтернативу. Идемо у Европу, а Косово не признајемо као државу. За нас је Косово (надам се скупа с Метохијом) јужна српска покрајина. Дакле, неотуђиви део Србије. Тако некако се говорило до недавно. Ако се ико тога још сећа. Ако је и заборавио, није чудно. Јер после свакодневних свечаних отварања фабрика, ауто-путева, дућана, склапања епохалних уговора са страним партнерима, отварања приступних преговора с Европском унијом, сељаку, раднику и припаднику поштене интелигенције глава је препуна утисака и слика. Ко ће се још сећати прича и обећања од пре неколико месеци? Тек, да не помињемо године уназад. А они други, који све то памте и злурадо коментаришу, и стално понављају и истичу, они и тако нису поштени. За владаре нашег благостања и независну, слободну штампу то су људи с напред наведеним карактеристикама!

Но вратимо се ми издаји пријатеља и брата из наслова. Управо нам је саопштио извесни немачки посланик да од Европе за Србију нема ништа уколико не признамо "државу Косово"! Име посланика није важно. Немац је то, а они су сви исти. Макар по томе како посматрају Србију. И шта сада? До јуче је Ангела Меркел била наша узданица. Немачка је словила као велики пријатељ. Највећи инвеститор у Србији. Све наде смо полагали у доказаног српског пријатеља! Мислим на Немачку као државу. За Ангелу не питај. Пријатељство траје сто и кусур година. Оно што су нам Немци урадили за то време никада не можемо заборавити. Све и да хоћемо.

Хладан туш никада не прија. Поготову ако падне на усијану главу. Таман се ми узнели до небеских висина, читај до Европске уније, кад оно ћорак. Ништа од Уније - каже Немац. А кад Немац нешто каже, нешто што је везано за Европу, то је закон. Ту другачије мишљење, које евентуално искаже неки Кипранин, Малтежанин, Румун или Бугарин, можеш окачити мачку о реп. Ако ћемо у Европу, мораћемо да се повинујемо. Да признамо Косово. И да нам у посету дођу пријатељи Тачи, Харадинај, Весељи и компанија. На крају нису много гори од неког Ђукановића, Марковића, Пленковића или Изетбеговића. Додуше, ни само то признање није гаранција да ће нас примити у ту фамозну Унију. Некакав Јоханес Хан, високи бирократа баш те Уније, рече да поред признања Косова Србија мора да испуни још неке услове. Да ли је уопште требало сумњати да ће Србија морати да испуњава све нове и нове услове? Па и тај Хан је Немац. Истина, из Аустрије, но колико ме сећање држи још неки Аустријанци су кроз историју били највећи заговорници немачке моћи.

Треба размислити можда и о дизању руке од Европе, тачније од Европске уније. Европа је шири појам од ЕУ. Има и других у Европи изван ЕУ. Ако ћемо право, нико у Србији неће рећи: Хвала ти, брате Немцу, брате Енглезу или брате Швеђанине. Али хвала ти, брате Турчине, то већ може да се чује!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

Коментара: 0


# Миодраг Тасић ЕУ Немачка Јоханес Хан
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима