Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Антонић: Зашто ми Срби бежимо од свог календара по коме је ово 7522. година?

rss

01.01.2015. Курир, Новости

Етнолог Драгомир Антонић истиче да су се Срби одрекли свог календара и да је тренутно 7522. година.

„Сви који озбиљно изучавају календаре знају да је тренутно 7522. година, по старом српском календару. Ми из неког разлога бежимо и од тога“, каже Антонић за Новости.

Он додаје да се у свету данас користе 42 календара.

„У Бурми је тако 1375. година, Јеврејима 5774., Кинезима четири хиљаде седамсто и нека. Свој начин рачунања времена доскора је имала и Шведска“, каже Антонић и објашњава:

„Коришћење сопственог календара не значи одрицање од овога који је важећи на свету. То је  ствар договора.

Српски календар користио се све до краја 16. века. Према њему је рачунато време догађаја у свим повељама, документима, црквеним књигама…“, каже Антонић.

 

Драгомир Антонић је приредио Српски народни календар за 2014 - 7522. годину

У „Српском народном календару“ су зналачки, повремено и духовито, забележена и описана народна веровања, знања и обичаји које су Срби чували кроз васколику историју. Српска историја није била лака а ни кратка. Траје преко седам хиљада и пет стотина година. Календар којим су се Срби некад служили а који нису заборавили најстарији је на свету. Рачунајући време по њему, 2014. година је 7522. Срби немају никаквог разлога нити смеју да одбаце преко пет и по хиљада година своје историје, јер у историји су садржане многе мудрости које нам и данас могу бити од користи. Понешто из давне историје објављено је у „Српском народном календару“. Описана су веровања о Месецу, Сунцу и звездама. Сачувана су веровања о многим природним појавама и како се према њима ваља односити. Свака Крсна слава у Срба је забележена и једноставним речима описан живот светитеља чије се име слави. Велики православни и народни празници: Васкрс, Божић, Тројице, Преображење, празници Пресвете Богородице и сви други су пажљиво забележени. Објашњени су и народни празници којих нема у црквеним календарима: Некрштени дани, Пасји дани, Горешњаци, Девети уторак, Међудневице и други који су се сачували хиљадама година у народном веровању и обичајној ритуалној пракси. У „Српском народном календару“ забележен је значај сваког дана. Шта ваља ког дана радити, а шта не ваља. Који су дани обични, без обредних радњи, а којим данима би требало извести одређене радње. Све је засновано на миленијумском искуству и пракси сачуваној у народном памћењу Срба. Без измишљања. Данас је савремена наука доказала да су многе чињенице записане у народном веровању тачне.

 

Српски народни календар

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Српски народни календар представља скуп мање-више неписаних правила којих се српски народ вековима придржавао, паралелно са црквеним правилима. Народни календар се базира на црквеном календару Српске православне цркве али се од њега и доста разликује: по именима празника, којима је дао своја специфична обележја, месеце назвао старословенским именима или именима празника старословенске митологије, и дао им своја тумачења и начине израчунавања.

У српском календару године се рачунају од 5508. године п.н.е. Постоје два тумачења, по првом, то је година за коју се веровало да је година постања света, а по другом то је година почетка нове цивилизације, након Великог потопа. Ово време се такође, поклапа са почетком стварања старчевачке културе на просторима Балканског полуострва.

Година почиње 1. септембра као и у црквеном календару и има два полугођа: - ђурђевица (од Ђурђевдана до Митровдана) - митровица (од Митровдана до Ђурђевдана)

Српски календар био је званични календар свих српских држава до 19. века . По њему су писане све повеље, закони, одлуке, облигације међу људима. Он датира од периода винчанске културе, од 6. век п. н. е.а, на шта указује и симбол за време, који је какарактеристичан и приказује лук са два пресека. Најстарији запис о српским календару јесте један надгробни споменик из 6. века, исписиан ћирилицом .

Као званични српски календар, уводи Свети Сава у 13. веку, и користио се све до 19. века. Многи споменици, манастири датирани су по српским календару. Споменик кнезу Лазару који је подигао деспот Стефан Лазаревић. На њему пише да се косовска битка одржала 6897. године.

 

Коментара: 12


# календар Српски народни календар Свети Сава Стефан Лазаревић крсна слава
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+3) (-1)

  Горан 01.01.2015.
  „Коришћење сопственог календара не значи одрицање од овога који је важећи на свету. То је ствар договора.

 • (+4) (-4)

  strasno 01.01.2015.
  1. Srednjovekovna srpska drzava preuzela je kalendar od Vizantije, postoji minimalna razlika, u takozvanom indiktionu, ali ne moze biti govora o autenticnom kalendaru, kako se to zeli predstaviti u tekstu. 2. Vincanska kultura nadovezuje se na Starcevo, u 4. milenijumu stare ere a ne u 6, veku. 3. U 6. veku nove ere ne postoji cirilica, natpis je verovatno na grckom uncijalu, koji ce biti osnov za nastanak cirilice/preuzeta su cak 26 slovna znaka, i to u Bugarskoj, u 9. veku. Iz ove tkz. bugarske redakcije razvice se tkz. srpska redakcija. ....... Postoje ozbiljnija mesta za preuzimanje naucnih tekstova od stranica zute stampe

 • (+2) (-2)

  Ah ta Wikipedija 01.01.2015.
  Nit je ovo neki toliko ozbiljan medij, a koliko vidim ovaj drugi deo je preuzet iz Wikipedije tako da je svrishdnije obratiti se stručnjacima za sve iz Wikipedije da promene te podatke nego uzalud prosipati svoje znanje u komentarima. A s druge strane drago mi je da u našoj sredini postoje stručni ljudi koji ne trpe neznanje i šarlatanstvo.

 • (+6) (-3)

  7523. 02.01.2015.
  Као одговор Страсном или Страшном ''стручњаку''.(Да је писмен,не би било ове дилеме.)
  1.У време о коме ти говориш Византија није ни постојала,већ Источно(Ромејско)царство.
  2.''Византијом'' су владали махом Срби и Грци.Последњи су на били синови Јелене Драгаш:Тома,Теодор,Димитрије,Константин...
  А то значи да ништа нисмо преузели, већ смо само наследили од наших старих,а они од наших још старијих и тако уназад 7523. године.
  3.Винчанска култура је најстарија позната култура,старија од египатске и минојске.Људи који су знали да топе бакар знали су и да комуницирају записима-симболима(Винчанско писмо).Одатле се развијају друга писма, па грчко па ћирилично. Круг се затвара у долини Мораве...
  4.О томе где су били Срби/Словени у 1. или 6. веку, послушај археолога,професора Ђорђа Јанковића.

 • (+3) (-4)

  strasno 02.01.2015.
  Ti si jos jedan dokaz naseg povratka u devedesete i izgleda da su te dve-tri knjige od Deretica i slicnih, jedina literatura koju si procitao, a i za to ti je sigurno trebalo nekoliko godina. Kultura Lepenskog vira, Starcevo, pa Vinca, osim ako ti ne znas tacnije. Vizantija je u nauci opsteprihvacen izraz, ali ako ti znas bolje, svetska naucna zajednica nestrpljivo ceka da im ti to objasnis.

 • (+3) (-1)

  AHHAAHHAAA 02.01.2015.
  Ovaj poznati naucnik pisac je , izmedju ostalog, i dela, " Posni jelovnik " i " sve o afrodizijacima "

 • (+4) (-0)

  Што, нема право да пише? 02.01.2015.
  Па кад је етнолог, што не би писао о посним јелима и афродизјацима? А ово повратак на деведесете је само поштапалица другосрбијанаца, не треба нам то, знамо колико је Деретић штете нанео својим романтичарским величањем Србија н , само је залудео ионако полуписмени народ, а не помажу ни ови са "повратком деведесетих". Може ли било која дискусија у Србији да прође без тог, ја сам најпаметнији-ја. Добро и кад сте управу, треба имати такта у саопштавању чињеница, јер нисму сви академски грађани и ово није испит, нити квиз да се лупају минуси, увек има помоћи пријатеља. Па може ли помоћ пријатеља или пола пола?

 • (+0) (-0)

  Kad ne čitaju 02.01.2015.
  "a koliko vidim ovaj drugi deo je preuzet iz Wikipedije "

 • (+2) (-1)

  7523. 02.01.2015.
  Стра(с/ш)ни, батали та малограђанска олајавања,где су аргументи? Твоји аргументи су ''општеприхваћено'' и ''светска научна заједница''.
  -општеприхваћен је Деда Мраз
  -општеприхваћено је да постоје лаке дроге
  -општеприхваћено је да су Срби дошли из ...нико не зна...(објавила и СНЗ)
  -општеприхваћено је да је наша елита Саша Поповић и други.
  Нема краја пропадању.
  Сутра ће СНЗ објавити да Срби у ствари нису никад ни постојали. И наравно,ти и слични климоглавци ћете у глас рећи, наравно, Срби су измишљени, виртуелни људи, митолшка бића.
  Више верујем археологу Јанковићу него некој СНЗ,НВО,ЛГБ(Т) и сл. Човек је прекопао силне слојеве историје и у својим рукама држао чврсте доказе о пореклу Словена/Срба. А у осталом, ако је Високи Господин уклесао у камену 6897., немам разлога да ''општеприхватим'' неки други број.

 • (+0) (-4)

  strasno 02.01.2015.
  Jeste preuzeto sa Wikipedije, ali i to je delo ovog naucnika. Verovatno preradjen Veliki veciti kalendar, slicno kao i neke doktorske disertacije. Temama iz kulinarstva i afrodizijacima bave se dokone domacice. Ne omalovazavam nikog ali osoba pod pseudonimom 75.. ili sta vec, ne moze polemisati bez argumenata, i ne bi me trebala nazivati nepismenim samo zato sto nije u stanju da demantuje moje navode. Pseudoistoricarima koje on proucava smeje se ceo svet. Mozete ocenjivati koliko god zelite minusa a za pomoc prijatelja potreban je prijatelj, ovakve persone koje nisu spremne da se suoce sa svojim greskama, zabludama i predrasudama i ne mogu imati prijatelje.

 • (+2) (-0)

  AHHAAHHAAA 02.01.2015.
  pok. akademik Srejovic, rekao je:" Sloveni arheoloski ne postoje". To je rekao zato sto ne postoji slovenski novac, ne postoji slovenska keramika, oruzje, svetilista, pismo... Pisci koje ti citas pozivaju se na zapise sa brezovih tablica i odatle crpu sve svoje fantazije. A znas li sta tamo pise ? Stari Sloveni prinosili, su u vreme dok su bili pagani, na zrtvu medvedu kukuruz i duvan. Kukuruz i duvan preneti su iz Amerike tek u 17. veku. AAAHHHHAAAAHHHHHHHAAAAAAAA

 • (+2) (-1)

  Много смо паметни 03.01.2015.
  Као да сте обишли све архиве света? А јесте ли?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима