Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

5 најчешћих снова које сањају деца и њихово значење

rss

28.04.2017. Наташа

У току процеса спавања у нашем мозгу се одвијају две основне фазе – НОН РЕМ и РЕМ фаза. Испитивањима је потврђено да, како људи, тако и све животиње (изузев делфина), имају обе ове фазе већ на рођењу, али да се сања само у току РЕМ фазе спавања (у буквалном преводу - фаза брзих покрета очију).

5 најчешћих снова које сањају деца и њихово значење

То значи да и бебе сањају већ од рођења, али дечији психолози се слажу да деца нису свесна ни чињенице да сањају, нити онога што сањају, све до узраста од 4.-5. године живота.

Друга битна карактеристика која је везана за дечије снове, јесте та да они не представљају симболе и да немају скривено или пренесено значење. Свако дете кроз своје снове у ствари испољава управо оно што жели, оно чега се плаши или, оно што му/јој је испунило дан.

Дакле, ако сте се икада запитали, ево одговора на питање – шта деца најчешће сањају:

Маму и тату

Пошто највећи део свог дана проводе управо са родитељима, када дођу у узраст у коме могу да искажу шта су сањали, највећи број малишана ће потврдити да су им у сновима били мама и тата. Они ће у својим сновима сањати верне слике својих родитеља, или пак особа са којима проводе највећи део свог времена (баке и деке, васпитачице у вртићу, дадиље).

Слаткише

Како смо већ навели, дечији снови немају скривених значења, нити су представљени симболима какав је случај са сновима код одраслих. Тако ће дете које на јави жели лизалице, сладолед или бомбоне, те исте слатке снове и да сања. И, будите уверени да, уколико је у узрасту у коме може да се сети својих снова, чим се пробуди, тражиће неку од наведених посластица.

Игру

Психофизички здрава, и социјално и емотивно адекватно одгајана деца, највећи део свог дана проводе у безбрижним играма и малим радостима, било сами, било са својим вршњацима. Из тог разлога, што се у томе састоји „њихов дан“, те исте догађаје и доживљаје могу „пренети“ и у своје снове. Уколико се при томе догоди да у сновима и говоре, јер воде „битку“ са најбољим другом око неке омиљене играчке, немојте се ни најмање забринути. Потврђено је да преко половине деце говори док спава, а та појава се стручно назива – сомнилогија. Такође, деца врло често сањају и ликове из анимираних филмова, или своје омиљене играчке.

Чудовиште из ормара

Ако својој деци сувише често причате да се испод њиховог кревета или у ормару крију чудовишта или бабароге које ће да их казне или однесу са собом уколико „не поједу све из тањира“ или уколико „нису добри као друга деца“, очекујте да ће вас ваши малишани будити у току ноћи, или тражити да им оставите упаљено светло пре одласка на спавање. У периоду раста и развоја осетљивог дечијег мозга, треба бити веома обазрив са причама о разним страшним митолошким бићима која им могу нанети зло, јер ће деца све те приче поново проживљавати у својим сновима. То може довести до развоја ноћних страхова и фобија (павор ноцтурнус), па дете или неће смети да заспи, или ће се у сред ноћи будити престрашено, или ће се умокравати у кревет у узрасту у ком то више није нормална појава. 

Другу децу или кућне љубимце

Уколико ваше дете има најбољег друга или другарицу из вртића, или из комшилука, или сте му пак од рођења усадили љубав и нежност према неком малом четвороножном пријатељу попут пса, сва своја осећања према њима дете ће веома често да са јаве пренесе и у снове. То једноставно указује на чињеницу да једва чека да дође још један нови дан, јер га сигурно чека и ново дружење и нека нова занимљива игра са његовим најбољим другарима.


# деца сањати
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима