Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Како је обележен светски дан броја Пи у школи "Вожд Карађорђе"

rss

18.03.2019.

Љубитељи математике 14. марта обележавају Дан броја Пи (π), а прослављање овог празника почело је на овај дан управо зато што је вредност тог популарног броја приближно 3,14.

Фото: архива

Вероватно ниједан број није изазвао толику пажњу јавности као број π (пи). Приближна вредност овог броја је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга, или као однос површине круга и квадрата над његовим полупречником; то је ирационалан број и број његових децимала је бесконачан. Пи је познат и као Архимедова константа. Дан броја Пи је и датум рођења Алберта Ајнштајна.

Почетком ове године наставница Информатике и рачунарства Снежана Богавац Михајловић са 20 ученика наше школе прикључила се eTwinning projektu Pi Day, који је окупио око 50 наставника и преко 300 ученика из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине. Припреме за финалну активност, обележавање Дана броја Пи, 14-ог марта су биле опсежне. Ученици су истраживали о броју Пи и Алберту Ајнштајну, креирали плакате, постере, квизове, слагалице, презентације о историји и занимљивостима броја Пи, о Алберту Ајнштајну, песме и приче о овом броју, на радионицама украшавали Информатички кабинет и хол школе (где су се укључиле и Алексансандра Павловић, наставница ликовног васпитања и учитељица Биљана Миладиновић, које су уредиле изложбу у холу школе), тако да смо спремно дочекали финалну активност у овом пројекту. Једна од активности на пројекту је било гласање учесника за избор званичног лого-а пројекта и можемо да се похвалимо да је баш предлог наше школе изабран, тако да лого пројекта Пи даy изгледа овако:

У обележавању Светског дана броја Пи учествовала је цела школа, чак и ученици нижих разреда који су у дворишту школе формирали број Пи. Наставница математике Нина Миловановић је све ученике виших разреда упознала са овим бројем и заједно са њима експериментално одређивала његову вредност. Хол је био украшен балонима, а изложба је привукла велику пажњу како наших наставника и ученика, тако и посетилаца, јер смо на школској страници креирали догађај и позвали све заинтересоване да нам се придруже. Следећег дана ученици и наставници са пројекта су имали видео конференције, где су разменили своје доживљаје и активности у обележавању Пи дана.

15. март донео нам је и једну дивну вест. Наиме, наша школа добила је ознаку Etwinning School 2019/2020. Ове године 1004 школе у Европи је добило ову ознаку, у Србији 20 образовних установа, од тога 12 основних школа, међу којима смо и ми. 

eTwinning ознака за школе значи да је одато признање за иновативан рад који је школа обавила у области подстицања грађанства, културне свести и дигиталних компетенција. Такође, то је признање за рад на развоју културе сарадње у школи, заједници, земљи и шире.

eTwinning школе су препознате као лидери у својим областима и преносе стручна знања из:
✅дигиталне праксе
✅ праксе безбедности на интернету
✅иновативних и креативних приступа педагогији
✅подстицања континуираног професионалног усавршавања запослених
✅подстицања сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима

Извор


# математика Вожд Карађорђе ОШ школе изложба Снежана Богавац Михајловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима