Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zašto se to dogodilo Marini?

rss

31.12.2014. Dragoslav Bokan

Zašto se više ni na jednoj televiziji, evo već osmu godinu, ne prikazuje autorski serijal razgovora Marine Rajević Savić s najviđenijim ličnostima srpske kulture? Zbog čega je sa svih televizija sklonjena ta originalna i izuzetno zanimljiva emisija pod naslovom „Dok anđeli spavaju”, koja je dizala gledanost i bila ponos Trećeg kanala, BK televizije i TV Studija B? 
 

Ako, recimo, možemo da razumemo (ne i da opravdamo, naravno) zbog čega sam ja skoro pa trajno i skoro pa potpuno sklonjen sa programa ovdašnjih „velikih televizija” – onih sa „nacionalnom frekvencijom” – zašto se to dogodilo Marini? 

Za razliku od moje (ratničke i ekstremno-nekonformističke) biografije, njena je upravo savršena i bez ijedne „senke”. 

 

Marina Rajević Savić – Sirogojno (2010)

A uz to je reč i o emisijama u kojima glavnu reč imaju Marinini gosti (čiji je spisak skoro pa indeks najznačajniih Srba u poslednjim decenijama), a ne ona sama. I većina tih gostiju su rado viđeni gosti i na drugim televizijama i u mnogim drugim medijima. 

Jedna od njenih emisija je i onaj čuveni razgovor sa patrijarhom Pavlom (koji je, verovatno, i najzanimljiviji nastup Njegove Svetosti ikada). 

Marina odlično govori francuski i izvanredno poznaje francusku, evropsku i rusku kulturu, od malih nogu je bila zvezda na našem radiju i televiziji i poznata je po izvanrednoj i detaljnoj pripremi svake svoje emisije, kao da joj je najvažnija na svetu. Takođe, ona je i lična prijateljica mnogih važnih ličnosti naše medijske i javne scene, a nikom nije neprijatelj. I supruga je, povrh svega, jednog od najvoljenijih sportista Srbije svih vremena.
 

Marina Rajević Savić – Sirogojno (2010)

A opet, njene emisije nema. 

Zabranjena je, sve od 2006. godine, kada je (nakon deset godina trajanja serijala) rešila da joj ja budem, po drugi put, gost u „Anđelima”. Tadašnja glavna urednica TV Studija B, Dragana Milićević Milutinović, rekla joj je da može da bira: ili će odustati od mene kao gosta ili neće više moći da radi svoju emisiju. Bar ne dok je ona tu „glavna”.

Marina nije htela da pristane na cenzuru i – ostala je, do dana današnjeg, bez svoje autorske emisije. 

I kako je moguće da našim medijskim talasima „surfuju” tolike netalentovane i priučene, kreštave i na ukrštenim rečima obrazovane voditeljke (s par retkih izuzetaka), a da za Marinu Rajević Savić ni danas tu nema mesta? 

I zašto bi agresivna, stereotipna, politikantska i egocentrična emisija bivše (neuspele) glumice bila mera za vrednovanje televizijskih razgovora, a u odnosu na nju apsolutno superiorna Marina ostaje da „čeka Godoa”, koji nikako i nikada da naiđe u ovu tužnu i rasrbljenu zemlju?

Kako to dopušta naš zajednički prijatelj i važan faktor srpske medijske scene, a srpski i duhovno nastrojeni vladika Porfirije? Ili vladika Grigorije, njen prijatelj i neskriveni poštovalac Marininog supruga, a tako dobro viđen u državnom vrhu u vreme prethodnog predsednika? Ili nesrećni Tijanić (rodom iz Đakovice, dakle Marinin zemljak), koji je glumio „poštovanje” prema Marininom radu i talentu, ali joj nije davao šansu, nijednom i nikada? 

Da ne spominjem čitav niz drugih (nenamernih i namernih) saučesnika u njenom tragičnom i nepravednom nepostojanju na javnoj sceni Srbije, i to upravo od trenutka od kada je taj ostatak ostatka nekadašnje Jugoslavije dobio svoje sadašnje ime, grb i himnu. Ali ne i srpsku dušu i oblik. 

A sve to na našu štetu i štetu naše dece. Dok se toliko priča o nedostaku „sistema vrednosti” u modernoj Srbiji.

Zabrana serijala „Dok anđeli spavaju” najrečitije svedoči o tome u kakvoj zemlji i „kulturi” mi u stvari živimo.

 

POSTSKRIPTUM

Tuga je to, da se u Srbiji istiskuju i poslednji rodoljubivi umetnici, intelektualci i javne ličnosti s medijske scene – i to pored toliko uticajnih Srba koji ovo mogu da spreče (a iz nekog razloga ne čine to). Tako se sve doslovno raspada, ruši i topi. Glavni realni razlozi su inercija, nedostatak volje (i inicijative) i očekivanje da će neko drugi „rešiti stvar” ili da će se rešiti „sama od sebe”. Ima više toga infantilnog i načelno „nezamerajućeg”, nego klasičnog straha (od čega?) ili koristoljublja (ne gube se tako lako pozicije u svetu visoke politike)... 

Fotografija s Pariskog sajma knjiga (2011) sa mnom, Marinom Rajević Savić, An-Mari (najboljom Marininom prijateljicom iz mladosti) i tragično nastradalim (u saobraćajnoj nesreći) Vladimirom Dimitrijevićem, vlasnikom i pokretačem jedne od najznačajnijih izdavačkih kuća u istoriji srpske (i istočnoevropske) kulture, „L’Age d’Homme” iz Lozane.

Fotografija s Pariskog sajma knjiga (2011) sa mnom, Marinom Rajević Savić, An-Mari (najboljom Marininom prijateljicom iz mladosti) i tragično nastradalim (u saobraćajnoj nesreći) Vladimirom Dimitrijevićem, vlasnikom i pokretačem jedne od najznačajnijihizdavačkih kuća u istoriji srpske (i istočnoevropske) kulture, „L’Age d’Homme” iz Lozane.

 

 

Marina Rajević Savić

BIOGRAFIJA

 

MarinaRajevićSavić rođena je 17. juna 1960. u Peći, na Kosovu i Metohiji. Po ocu Branislavu, potomak je stare, ugledne metohijske porodice Rajević, a po majci Oliveri, rođenoj Mićković, vodi poreklo iz plemena Kuči. Ima brata Bojana. Osnovnu školu pohađala je u rodnoj Peći, Beogradu i Parizu. Završila je Trinaestu beogradsku gimnaziju i Filološki fakultet u Beogradu, na katedri za francuski jezik i književnost i italijanski jezik.

Kao mala, želela je da postane balerina ili lekar, ali gostovanje u emisiji „Prekobrojni čas”, na radiju Studio B, kada je imala petnaest godina, određuje njen životni put. Počinje da radi kao novinar, voditelj ove emisije za srednjoškolce, a par godina kasnije postaje voditelj popularnih emisija „Pop non-stop”, „Sto veličanstvenih” i „Igla naša, ploča vaša”. Za sebe često kaže da je „dete” Studija B, da je u toj kući, uz pesnika Dušana Radovića, direktora Dragana Markovića, novinare i urednike, Aleksandra Kostića i Živadina Mitrovića, pekla zanat i zavolela novinarstvo.


Uporedo sa radom na radiju, sa osamnaest godina počinje televizijsku karijeru, kada ju je zapazio novinar Dževad Sabljaković i pozvao je da s njim vodi u to vreme veoma gledanu emisiju „Vikend program“. Sarađuje i sa Mićom Orlovićem u programu za inostranstvo, zatim sa Svetolikom Mitićem, u dokumentarnom programu.

Sa 22 godine udaje se za fudbalera Dušana Savića i s njim odlazi u Španiju, u Hihon, a zatim u Francusku. Žive u Lilu, a potom u Kanu, na Azurnoj obali, gde im se 1987. rađa prvi sin Uroš. Osam godina borave u inostranstvu, odakle pravi kratke emisije i priloge za dokumentarni program koji uređuje Svetolik Mitić Skale. Povremeno piše za novine.

Po povratku iz Francuske, 1990. u Beogradu rađa drugog sina Vujadina i ubrzo počinje sa radom u Naučnom programu Televizije Beograd. Vodi emisije „Nedeljne naučne novosti“, „Naučni intervju“  i „Naučni forum“. Godine 1992. prelazi na Treći kanal, gde osmišljava i počinje da uređuje novi projekat, serijal emisija „Dok anđeli spavaju”. Godine 1996. prelazi na BK televiziju, sa istom emisijom, i tu radi do 2001.


Emisija „Dok anđeli spavaju” pojavljuje se ponovo, ovoga puta na  Studiju B, u periodu od 2005. do 2006.

Marina živi u Beogradu.

 

 

 

Marina Rajević Savić, Fedor Emilijanenko (MMA borac), Dušan Savić

 


# intervju saobraćaj fotografija Marina Rajević Savić Dušan Savić Dule Savić Dragoslav Bokan Fedor Emilijanenko
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima