Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srbin u raju

rss

14.03.2016. Poezija suštine

Pesma je napisana pre više od 100. godina

SRBIN U RAJU

Vojislav Ilić

Umre jedan Srbin, ne zna se od čega,
Ali Gospod primi u naselja njega,
I reče mu Gospod: „O ljubazni sine!
Dospeo si, evo, u rajske visine.
Evo ovde ima blaga svakojaka,
I učenih ljudi, i dobrih junaka.
Nek te, dakle, briga i tuga ne guši,
No slobodno išti što ti drago duši.“
A Srbin će njemu: „O Gospode jaki!
Ja bih željno isko novina ma kaki’,
U kojima piše šta li dole rade,
Kakve nove spletke pred izbore grade?“
Okrete se Gospod anđelima redom,
I zatrese tužno svojom glavom sedom:
„Podajte mu – reče – a šta drugo znamo?
Ta to jedan Srbin i razume samo.“

 

vojislav-ilicVojislav Ilić rođen je u Beogradu 20. aprila 1862. godine. Pesnik, sin pesnika Jovana Ilića, Vojislav je proživeo kratak i težak život. Bolešljiv još od detinjstva, on je slabo mario za učenje. Školu je napustio posle trećeg razreda gimnazije zbog slabog uspeha. Kasnije je na svoju ruku pohađao predavanja u Velikoj školi, aktivno učestvovao u književnom i političkom životu studentske omladine, ali ispite nije polagao. Njegovom obrazovanju je pomoglo što mu je dom bio stecište književnika i pesnika. Tu je upoznao Đuru Jakšića, te se kasnije i oženio jednom od Jakšićevih kćeri.

U životu u mnogome je delio sudbinu drugih pisaca svog vremena. Iako je pisao kratko vreme, svega petnaestak godina, ostavio je obimno i raznovrsno delo. Za života je objavio tri zbirke pesama (1887, 1889, 1892), kojima treba dodati veliki broj pesama rasutih po časopisima i zaostalih u rukopisu. Nekoliko slabih proznih pokušaja pokazuju da je Vojislav, slično Branku i Zmaju, bio prvenstveno pesnik, da je umeo dobro pisati samo u stihu.

Ilić je u srpskom pesništvu izvršio odlučan raskid s romantizmom. U nekim pesmama on je bio glasnik naprednih ideja svog doba, oštar kritičar društvenih i političkih izopačenosti. Ali, njegova poezija, gledana u celini, suprotna je duhu tendenciozne književnosti za koju se zalagao programski realizam. Svojim estetizomom i formalizmom Ilić je otvorio put drukčijoj poeziji, poeziji kojoj je podjednako strana orijentacija realista na običnu stvarnost i zahtevi ideologa za uključivanje književnosti u društvene i političke borbe, poeziji u kojoj je najvažniji momenat briga za samu sebe, za svoje vlastito umetničko biće.

Umro je u Beogradu 22. januara 1894. godine.


# pesnik Vojislav Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima