Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

A šta da je Srpski snajper?

rss

20.02.2015. Dragoslav Bokan

Bilo kako bilo, ne može se ni zamisliti igrani dugometražni film najozbiljnije moguće produkcije, sa legalnom mogućnošću prikazivanja i festivalskim ambicijama - u kome se sa divljenjem i razumevanjem prikazuje neki srpski snajperista, uvek na tankoj i lelujavoj ivici između života i smrti (kako njegovog, tako i njegovih protivnika i žrtava).

Zamislite samo da je snimljen isto takav, pompezno-patriotski film kao što je ovaj, samo sa nazivom "Srpski snajper" i naizgled sasvim sličnom životnom (i ratnom) pričom s ove strane gvozdene zavese?
Možete li to uopšte da zamislite?

Tako nešto više deluje kao dobar štos kreativaca neke humorističke emisije (tipa "Njuzneta", "Državnog posla" ili Kesićevih "24 minuta"), nego kao zaista realna mogućnost.

Ne može se snimati vestern sa američkim kaubojima kao negativcima i "divljim crvenokošcima" kao njihovim žrtvama i pozitivnim junacima. Mislim može, ali i to samo u funkciji neke američke propagandno-obaveštajne operacije usmeravanja pažnje i simpatija medijski podatne javnosti (tako su jedno vreme bili popularni i "anti-vesterni", kao prilog demitologizaciji najvažnijeg američkog arhetipa i nadgrobni filmski kamen nad umirućim truplom jedne ipak romantično-herojske epohe u kulturi SAD).

Srpski snajperista Dejan Berić oborio je ukrajinsku bespilotnu letelicu

 

Bilo kako bilo, ne može se ni zamisliti igrani dugometražni film najozbiljnije moguće produkcije, sa legalnom mogućnošću prikazivanja i festivalskim ambicijama - u kome se sa divljenjem i razumevanjem prikazuje neki srpski snajperista, uvek na tankoj i lelujavoj ivici između života i smrti (kako njegovog, tako i njegovih protivnika i žrtava).

To je apsolutno nemoguće, baš kao i tome sličan projekat pod naslovom "Ruski snajperista", sa filmskim herojem izniklim, recimo, iz najnovijeg oružanog sukoba na granicama Rusije i Ukrajine...

Može "Američki snajperista", ali srpski i ruski - ne mogu. Ni da se zamisle kao mogućnost, a kamoli realni projekat (sa otvoreno afirmativnim sadržajem i "istvudovskom" tezom o herojstvu ovakvog neameričkog i anti-američkog junaka sa najpreciznijim streljačkim naoružanjem pred okom).

To bi bilo dovoljno svakom normalnom, medijski još nezagađenom ljudskom biću da odmah i potpuno shvati kakvom smo propagandnom teroru svakodnevno izloženi, nebranjeni i nemoćni da tu išta promenimo (ovdašnja država samo još dodatno asistira i pripomaže pomenutom poretku stvari).

Ovakva marketinško-propagandna satanizacija svega "politički nekorektnog" (po merilima novih gospodara sveta) je toliko očigledna i neskrivena da je čudo jedno da još uvek ima (a ima!) bezbroj njenih urednih i redovnih korisnika.
Milioni čovekolikih bića veruju i dalje (uprkos svemu) u to što im se servira iz globalno umreženih, strogo kontrolisanih medijskih pojila. Naizgled normalni likovi, a toliko nenormalna njihova spremnost da se bez otpora guta ovako očigledna laž i, u isto vreme, ne prima nikakva istina (ni u najmanjim tragovima).

Neverovatno, ali istinito!

O tome se, čak, više i ne govori, toliko se (odavno još) podrazumeva ta uvredljivo neproporcionalna matrica dozvoljenih i nedozvoljenih stvari, događaja, ličnosti, ideja, uverenja...

Naše je da makar ne dopustimo da sve, kao i uvek, prođe nezapaženo i nekomentarisano.

Makar toliko možemo.


# festival film Di Američki snajper snajper
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima