Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

А шта да је Српски снајпер?

rss

20.02.2015. Драгослав Бокан

Било како било, не може се ни замислити играни дугометражни филм најозбиљније могуће продукције, са легалном могућношћу приказивања и фестивалским амбицијама - у коме се са дивљењем и разумевањем приказује неки српски снајпериста, увек на танкој и лелујавој ивици између живота и смрти (како његовог, тако и његових противника и жртава).

Замислите само да је снимљен исто такав, помпезно-патриотски филм као што је овај, само са називом "Српски снајпер" и наизглед сасвим сличном животном (и ратном) причом с ове стране гвоздене завесе?
Можете ли то уопште да замислите?

Тако нешто више делује као добар штос креативаца неке хумористичке емисије (типа "Њузнета", "Државног посла" или Кесићевих "24 минута"), него као заиста реална могућност.

Не може се снимати вестерн са америчким каубојима као негативцима и "дивљим црвенокошцима" као њиховим жртвама и позитивним јунацима. Мислим може, али и то само у функцији неке америчке пропагандно-обавештајне операције усмеравања пажње и симпатија медијски податне јавности (тако су једно време били популарни и "анти-вестерни", као прилог демитологизацији најважнијег америчког архетипа и надгробни филмски камен над умирућим труплом једне ипак романтично-херојске епохе у култури САД).

Српски снајпериста Дејан Берић оборио је украјинску беспилотну летелицу

 

Било како било, не може се ни замислити играни дугометражни филм најозбиљније могуће продукције, са легалном могућношћу приказивања и фестивалским амбицијама - у коме се са дивљењем и разумевањем приказује неки српски снајпериста, увек на танкој и лелујавој ивици између живота и смрти (како његовог, тако и његових противника и жртава).

То је апсолутно немогуће, баш као и томе сличан пројекат под насловом "Руски снајпериста", са филмским херојем изниклим, рецимо, из најновијег оружаног сукоба на границама Русије и Украјине...

Може "Амерички снајпериста", али српски и руски - не могу. Ни да се замисле као могућност, а камоли реални пројекат (са отворено афирмативним садржајем и "иствудовском" тезом о херојству оваквог неамеричког и анти-америчког јунака са најпрецизнијим стрељачким наоружањем пред оком).

То би било довољно сваком нормалном, медијски још незагађеном људском бићу да одмах и потпуно схвати каквом смо пропагандном терору свакодневно изложени, небрањени и немоћни да ту ишта променимо (овдашња држава само још додатно асистира и припомаже поменутом поретку ствари).

Оваква маркетиншко-пропагандна сатанизација свега "политички некоректног" (по мерилима нових господара света) је толико очигледна и нескривена да је чудо једно да још увек има (а има!) безброј њених уредних и редовних корисника.
Милиони човеколиких бића верују и даље (упркос свему) у то што им се сервира из глобално умрежених, строго контролисаних медијских појила. Наизглед нормални ликови, а толико ненормална њихова спремност да се без отпора гута овако очигледна лаж и, у исто време, не прима никаква истина (ни у најмањим траговима).

Невероватно, али истинито!

О томе се, чак, више и не говори, толико се (одавно још) подразумева та увредљиво непропорционална матрица дозвољених и недозвољених ствари, догађаја, личности, идеја, уверења...

Наше је да макар не допустимо да све, као и увек, прође незапажено и некоментарисано.

Макар толико можемо.


# фестивал филм Ди Амерички снајпер снајпер
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима