Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prva nagrada za inovacije

rss

30.10.2018. Časlav Vasiljević

Još jedno priznanje učenicima i nastavnicima OŠ „Smeh i suza“ iz Aleksinca. Prva nagrada za inovaciju na konkursu za osnovne i srednje škole „Ruka u testu“ Francuskog instituta i Ambasade Francuske u Srbiji

Svetlana Bogavac Đorđević i Biljana Veselinović sa učenicima

Na izložbi Francuskog instituta u Srbiji, koja će biti otvorena u Beogradu povodom Svetskog dana klime 12. decembra ove godine, biće predstavljen i  rad učenika Osnovne škole „Smeh i suza“ iz Aleksinca pod nazivom „Akvaponik iz kontejnera“. Rad je nagrađen prvom nagradom za inovaciju na ovogodišnjem konkursu za osnovne i srednje škole „Ruka u testu“ koji organizuje Francuski institut i Ambasada Francuske u Srbiji, a tema konkursa je bila „Spasimo našu planetu“.

Cilj konkursa je da se kroz kulturu, obrazovanje, francuski jezik, nauku, inovacije i znanje ostvare nove veze između Srbije i Francuske i podrže kulturni, obrazovni, socijalno-inovativni programi i aktivna saradnja sa mladim ljudima u Srbiji. Izložbu će otvoriti ambasador Francuske i Srbiji Frederik Mondoloni.

Obaveštenje Francuskog instituta o prvoj nagradi

„Akvaponik iz kontejnera“ je projekat učenika, nastavnika i roditelja iz Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“ iz Aleksinca. Projekat je realizovan kroz radionice, a obuhvaćeni su skoro svi učenici i veći deo nastavnika i roditelja škole. Osnovni cilj je jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine i praktični prikaz mogućnosti korišćenja organskog otpada.

Akvaponik  je drevna kineska poljoprivredna tehnika kombinovanog  gajenja  riba i biljaka bez zemlje, pomoću ciklirajuće vode. Otpadne vode riba služe kao organsko đubrivo za biljke, a biljke čiste vodu od ribljeg izmeta i urina.

Prednosti akvaponika su zdrav način uzgajanja sopstvene hrane; štednja vode kroz zatvoreni sistem koji ne zahteva stalno navodnjavanje; na manjem prostoru se uzgaja više hrane; isključuje se potreba za hemijskim preparatima, veštačkim đubrivima i sl.; može se instalirati bilo gde, uključujući i gusto naseljene urbane sredine, u kući, na balkonu, terasi, ravnim krovovima zgrada, garažama…

Učenici su to izveli na školskom akvarijumu, a hranu za ribice napravili od organskih otpadaka (hrane) koji se, obično, bacaju.

Koordinatorke projekta su nastavnica biologije i hemije Svetlana Bogavac Đorđević i nastavnica matematike i informatike Biljana Veselinović.

„Nije nas iznenadila prva nagrada na ovom konkursu“ - kaže Negovan Nedeljković, direktor škole. „Već više od decenije učenici i nastavnici naše škole osvajaju najviša priznanja i prve nagrade u Srbiji na brojnim konkursima i u raznim oblastima rada. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da dolazimo u red škola koje su među prvima počele sa primenom informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavi, ne samo u radu sa decom sa smetnjama u razvoju već uopšte u obrazovanju.

Imamo puno razumevanje lokalne samouprave, tj. opštine, posebno kada je reč o obezbeđivanju dodatnih materijalnih sredstava  za projekte koje rade naši nastavnici sa svojim učenicima. U nagrađenom projektu smo u rad uključili i učeničke roditelje. To je nov pristup nastavi u kome su roditelji aktivni učesnici, sa ciljem da nastava na najbolji način bude prilagođena deci.

Na kraju, iskrene čestitke učenicima, nastavnicima i roditeljima, koji su učestvovali, i koordinatorkama koje su osmislile projekat, sa željom da im nagrada bude dodatni stimulans za dalji rad i nova priznanja“, zaključuje direktor Nedeljković.

U filmiću koji je sastavni deo projekta (snimile: Elena Stojanović i Mirjana Golubović, muzika: Milan Petković,  montaža: Biljana Veselinović) vide se sve faze u realizaciji projekta. Film je na linku:

Akvaponik iz kontejnera - OŠ Smeh i suza from Biljana Veselinović on Vimeo.

Komentara: 0


# škole nagrada Smeh i suza OŠ Časlav Vasiljević Biljana Veselinović Milan Petković Negovan Nedeljković Elena Stojanović Ambasada Francuske
@CaslavV @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima