Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nebeska heroina profesor Radmila Tonković u Aleksincu

rss

25.06.2021. Boža Marković

U okviru Aleksinačkog letnjeg festivala u organizaciji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac ovog leta Aleksinčani su imali priliku da konačno prisustvuju promiciji knjige pod naslovom „Nebeske heroine sveta“ profesora Radmile Tonković.

Nebeska heroina profesor Radmila Tonković u Aleksincu

Posve prijatno i nezaboravno veče, u saznajnom smislu, koga je vodio Ivan Matejević, a pored profeskorke Tonković, o knjizi i njenom radu govorili su Granka Marković, profesor i Ljubivoje Ranđelović, penzionisani oficir vazduhoplovstva.

U programu promocije je učestvovao mladi aleksinački gitarista sa tri numere, a u publici je bilo doktora istorije, profesora, kulturnih radnika i zaljubljenika u pisanu reč.

Veče je počelo neubičajeno, jer je svojevrsni uvod bilo pismo Aleksinčanima Zorice Peleš, publiciste i biografa prote Steve Dimitrijevića, beseda koja je u celosti pročitana i o profesorki Tonković, ali i o proti Stevi velikom duhovnom radniku, istorijskoj ličnosti, čoveku koji je svojim radom zadužio Aleksinčane da se stalno pominje, zemlju Srbiju ali i Rusiju, Grčku i druge, gde  je boravio u pravoslavnim misijama i misijama Crvenog krsta.

U nastavku prezentacije vrlo iscrpno je o radu profesorke Tonković govorila profesorka Granka Marković, dok se Ljubivoje Ranđelović držao pri predstavljanju knjige stručnih komentara, ali i priče kako je knjiga obradila 3 ženska avijacijska puka, koji su zadavali velike muke nemačkoj avijaciji u Drugom svetskom ratu, o našim trajnim bratskim odnosima sa Rusima i trjnoj saradnji sa RF.

Rečju, ako je neko dodirnuo kosmos i zvezde to je profesorka Radmila Tonković, koja je bila dvadeset godina jedina žena u avijaciji SRJ bez čije dozvole ni jedan avion nije poleteo. Kako se sve to događalo. Nekadašnji Aleksinčanin Najdan Rakić, iz Morke, kraj drevne Remizijane, govorio je da je kosmos jedan veliki kompjuter, u koga može da se uđe jedino ako imate ključ ili ključeve. Profesorka Radmila Tonković je školovanjem dobila šifre za ulaz u kosmička znanja, umnožila talente školovanjem, radom i stalnim radom. Školovala se na prestižnim fakultetima Nemačke i Rusijje, gde je stekla ogromno znanje iz filologije, što joj je njena osnovna struka, ali zahvaljujući jeziku koga je naučila u Rusiji i Nemačkoj bila je stručnjak za prevođenje vojne tehnike dopremljene iz Rusije u našoj vojsci, ali i pilot, padobranac i jedna jedina žena od ekipe sa više stotina ljudi koji su radili u timu sa njom na najodgovornijim poslovima u avijaciji. Zato je teško je pobrojati njena priznanja za uspehe u zemlji i svetu, odlikovanja, stručne radove i objavljene tekstove i knjige, među kojima je najveći biser knjiga o pilotkinjama sveta i mnogim detaljima iz avijacije, od njenog nastanka do danas, koje je ona sakupila letevši u razne zemlje da bi sve podatke potvrdila iz najverodostojnih izvora i sintetizovala u jednoj kvalitetnoj  knjizi na ovu temu.

Ova knjiga je najpre objavljena u RF na ruskom, a potom u Srbiji na srpskom. O vrednosti knjige govore brojne recenzije: komandanta Vazuhoplovstva i PVO general-majora Dragana Katanića, pilota, Višnje Veljković, dipl. ing. Vazdušnog saobraćaja, Božidara M. Glogovca, pjesnika i filozofa, Nataše Stanić, magistra astro-fizike i upravnika Narodne opservatorije i Planetarijuma Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ u Beogradu, kao i rezimea knjige na francuskom iz pera Jelene Novaković i Ane Lončar, sa Departmana romanskih jezika Filološkog fakulteta Beograd, na ruskom Aleksincu poznatog nekadašnjeg atašea za kulturu Ambasade RF u Beogradu Olega Buldakova, na engleskom Mile Antonić, iz Ambasade SAD u Beogradu,  na nemačkom prevodioca prof. Mirjane Vojinović, na italijanskom Ivana Dujmovića, iz Italijanskog centra za kulturu u Beogradu, na arapskom profesora Snežane Genčić, sa Filološkog fakulteta Beograd i na španskom profesorke Marine Ćuzović.

Šta još reći, za ovu vest dovoljno, s tim što je malo reči da se opišu mnogobrojni „letovi“ profesorke Radmile Tonković, žene koja je Sloven po poreklu, iz porodice Vojinović, iz Dubrovnika, što potvrđuje da je ovo najveća Srpkinja ovog vremena, pa i uopšte, jer priznanja kojima je okićena o tome govore. Žena koja govori nekoliko jezika, veliki poznavalac srpske, ruske i svetske istorije, generalno, neposrednu, prisnu, smelu, hrabru, odvažnu, koja je mnogo toga rekla i oduševila sve prisutne svojim originalnim nastupom.  Njena knjiga pruža i podatke o prvim pilotkinjama- astronautkinjama, o čemu postoje materijalni dokazi, na čemu ona insistira i čeka odgovor na to pitanje. Zato je razlog što je ova knjiga nastajala deset godina. „Nebo heroina“ i naše heroine je otvoreno i pružilo nam je jedno sveznajuće vrelo, izvor saznanja koje smo pri susretu sa profesorkom Radmilom Tonković upoznali.  

Za kraj nam je Radmila Tonković rekla da njeni „letovi heroine“ nisu završeni, da „ima još ključeva“ za pristup znanju, kome nema kraja, jer i dalje istražuje i piše i da će nova knjiga o Dubrovniku to potvrditi. Poželimo joj uspeha u tome.


# saobraćaj Boža Marković - Nesvrćanin festival Ivan Matejević ALEF Granka Marković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima