Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

OŠ „Smeh i suza“ - još jedna prva nagrada

rss

10.12.2018. Časlav Vasiljević

Na nagradnom konkursu „Digitalni čas“ u školskoj 2018/2019. godini, koji je raspisalo i provelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, prvu nagradu u kategoriji društvenih nauka, umetnosti i sporta osvojio je rad „Ne ljuti se, Vuče“ Biljane Veselinović i Elene Stojanović iz Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“ iz Aleksinca.

Biljana Veselinović, Ružica Jovanović i Elena Stojanović

Konkurs „Digitalni čas“ provodi se od 2011. godine i namenjen je nastavnicima osnovnih škola u Srbiji sa osnovnim ciljem da pospeši primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavnom procesu.

Na ovogodišnji konkurs prispelo je 375 radova, razvrstanih u tri kategorije. U kategoriji društvenih nauka, umetnosti i sporta najviše poena i prvu nagradu osvojio je rad „Ne ljuti se, Vuče“ čiji su autori Biljana Veselinović, nastavnica matematike i informatike i Elena Stojanović, pedagog, u Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“ iz Aleksinca.

Rezultati nagradnog konkursa „Digitalni čas“ u školskoj 2018/2019. godini

„Rad „Ne ljuti se, Vuče“ predstavlja prikaz vršnjačkog učenja uz primenu informaciono-komunikacionih tehnologija. Učenici naše škole, uz pomoć svojih nastavnika, pripremili su digitalni materijal za zadatu temu iz srpskog jezika. Reč je o obradi nastavne jedinice Narodne umotvorine u integraciji sa nastavom muzičke kulture i informatike, uz primenu IKT u nastavi. U programu Pauer Point napravljena je prezentacija o Vuku Karadžiću i njegovom radu na prikupljanju i objavljivanju narodnih umotvorina. Kroz kviz urađen u programu Kahu (Kahoot) obrađene su narodne zagonetke, a kroz klipove pod nazivom „Ispeci pa reci“ obrađene su poslovice i izreke. Po ugledu na popularnu TV Slagalicu, pripremljene su asocijacije kroz čije rešavanje su sublimirana saznanja o poslovicama, zagonetkama, pitalicama… I na kraju, odigrana je zanimljiva igra „Ne ljuti se, Vuče“ slična igri „Ne ljuti se, čoveče“, ali su umesto figurica korišćeni robotići. Čas je realizovan zajedno sa našim učenicima i učenicima drugog razreda iz Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ kroz vršnjačko učenje“, na čemu posebnu zahvalnost izražavam Ružici Jovanović,  nastavnici OŠ „Vožd Karađorđe“, koja je sa nama učestvovala u realizaciji“, kaže Biljana Veselinović.
 

Vršnjačko učenje – pomoć kroz druženje

„Koristi od ovakvog rada, odnosno vršnjačkog učenja, su višestruke. Tokom klasičnog predavanja nastavnik drži monolog i često nije svestan šta su učenici shvatili. Dozvolom da na času deca diskutuju, raspravljaju, suprotstavljaju mišljenja, jedni drugima objašnjavaju… doprinosi se boljem razumevanju gradiva. To je način učenja gde se razlike među učenicama koriste kao prednost i podsticaj za podršku. Nastavnici su tu samo koordinatori saradnje među učenicima. U ovom procesu učenja deca pokazuju veća interesovanja za rad i bolje rezultate, uključuju se svi učenici i samim tim se smanjuju predrasude prema učenicima koji imaju problema u učenju, odnosno smetnje u razvoju. Uvažavaju se različitosti, neguje tolerancija i podiže samopouzdanje jer se deca osećaju prihvaćeno“, zaključuje Elena Stojanović.

Inače, ovo je samo jedna u nizu nagrada koje osvajaju učenici i nastavnici Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“. Samo na konkursu „Digitalni čas“ osvojene su do sada četiri nagrade, a veći broj radova je ušao u Zbornik radova konkursa. Nedavno smo pisali o prvoj nagradi za inovaciju koju je ova škola osvojila na konkursu „Ruka u testu“ u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji.

Sa nagrađenog interaktivnog časa snimljen je film „Ne ljuti se, Vuče“ (snimatelj: Milan Petković, fotografija: Elena Stojanović, u ulozi Vuka Karadžića: Nikola Aleksić, narator: Miloš Paović, režija i montaža: Biljana Veselinović) koji se može videti na linku

 

Ne ljuti se, Vuče from Biljana Veselinović on Vimeo.

Komentara: 0


# Miloš Paović fotografija škole nagrada Smeh i suza OŠ Časlav Vasiljević Biljana Veselinović Milan Petković Elena Stojanović
@CaslavV @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima