Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Прва награда за иновације

rss

30.10.2018. Часлав Васиљевић

Још једно признање ученицима и наставницима ОШ „Смех и суза“ из Алексинца. Прва награда за иновацију на конкурсу за основне и средње школе „Рука у тесту“ Француског института и Амбасаде Француске у Србији

Светлана Богавац Ђорђевић и Биљана Веселиновић са ученицима

На изложби Француског института у Србији, која ће бити отворена у Београду поводом Светског дана климе 12. децембра ове године, биће представљен и  рад ученика Основне школе „Смех и суза“ из Алексинца под називом „Аквапоник из контејнера“. Рад је награђен првом наградом за иновацију на овогодишњем конкурсу за основне и средње школе „Рука у тесту“ који организује Француски институт и Амбасада Француске у Србији, а тема конкурса је била „Спасимо нашу планету“.

Циљ конкурса је да се кроз културу, образовање, француски језик, науку, иновације и знање остваре нове везе између Србије и Француске и подрже културни, образовни, социјално-иновативни програми и активна сарадња са младим људима у Србији. Изложбу ће отворити амбасадор Француске и Србији Фредерик Мондолони.

Обавештење Француског института о првој награди

„Аквапоник из контејнера“ је пројекат ученика, наставника и родитеља из Основне школе за децу са сметњама у развоју „Смех и суза“ из Алексинца. Пројекат је реализован кроз радионице, а обухваћени су скоро сви ученици и већи део наставника и родитеља школе. Основни циљ је јачање свести о потреби заштите животне средине и практични приказ могућности коришћења органског отпада.

Аквапоник  је древна кинеска пољопривредна техника комбинованог  гајења  риба и биљака без земље, помоћу циклирајуће воде. Отпадне воде риба служе као органско ђубриво за биљке, а биљке чисте воду од рибљег измета и урина.

Предности аквапоника су здрав начин узгајања сопствене хране; штедња воде кроз затворени систем који не захтева стално наводњавање; на мањем простору се узгаја више хране; искључује се потреба за хемијским препаратима, вештачким ђубривима и сл.; може се инсталирати било где, укључујући и густо насељене урбане средине, у кући, на балкону, тераси, равним крововима зграда, гаражама…

Ученици су то извели на школском акваријуму, а храну за рибице направили од органских отпадака (хране) који се, обично, бацају.

Координаторке пројекта су наставница биологије и хемије Светлана Богавац Ђорђевић и наставница математике и информатике Биљана Веселиновић.

„Није нас изненадила прва награда на овом конкурсу“ - каже Негован Недељковић, директор школе. „Већ више од деценије ученици и наставници наше школе освајају највиша признања и прве награде у Србији на бројним конкурсима и у разним областима рада. Са задовољством могу да кажем да долазимо у ред школа које су међу првима почеле са применом информационо-комуникационих технологија у настави, не само у раду са децом са сметњама у развоју већ уопште у образовању.

Имамо пуно разумевање локалне самоуправе, тј. општине, посебно када је реч о обезбеђивању додатних материјалних средстава  за пројекте које раде наши наставници са својим ученицима. У награђеном пројекту смо у рад укључили и ученичке родитеље. То је нов приступ настави у коме су родитељи активни учесници, са циљем да настава на најбољи начин буде прилагођена деци.

На крају, искрене честитке ученицима, наставницима и родитељима, који су учествовали, и координаторкама које су осмислиле пројекат, са жељом да им награда буде додатни стимуланс за даљи рад и нова признања“, закључује директор Недељковић.

У филмићу који је саставни део пројекта (снимиле: Елена Стојановић и Мирјана Голубовић, музика: Милан Петковић,  монтажа: Биљана Веселиновић) виде се све фазе у реализацији пројекта. Филм је на линку:

Аквапоник из контејнера - ОШ Смех и суза from Biljana Veselinović on Vimeo.


# школе награда Смех и суза ОШ Часлав Васиљевић Биљана Веселиновић Милан Петковић Негован Недељковић Елена Стојановић Амбасада Француске
@CaslavV @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима