Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Okrugli sto o knjizi Globalna Ekologija

rss

19.05.2018.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac bilo je domaćin okruglog stola povodom izdavanja knjige "Globalna ekologija" akademika prof. dr Radeta Biočanina i prof. Mirka Tešića, iz Gradiške.

Okrugli sto o knjizi Globalna Ekologija

Ovu novu, interesantnu i prilagođenu trenutku knjigu izdao je Internacionalni univerzitet u Travniku, ove godine, po prvi put, u tiražu od 1000 primeraka, na 726 stranica.


Knjiga sadrži 22 poglavlja, uvod, zaključak, dve recenzije, 261 ilustraciju (slike, šeme), 34 grafikona, 256 referenci poznatih i priznatih stručnjaka iz oblasti ekološke bezbednosti u zemlji, okruženju, Evropi i svetu.
Recenzenti su poznati svetski naučnici, akademik prof. dr Esad Jakupović i prof. dr Duško Vejnović, a odgovorno lice izdavača naučnik svetskog glasa akademik prof. dr Ibrahim Jusufranić, ekspert za održivi razvoj i globalnu bezbednost.


Pored recenzenata, koji su se pisanim napomenama obratili, na ovom okruglom stolu govorili su i pukovnik Milan Marković, diplomirani pravnik, Dragiša Marković, akademik i književnik, docent dr Olgica Nestorović, mr Mirsada Badić, doktorand i naučnik svetskog glasa za ekološku bezbednost, medije i komunikacoje akademik dr Vinko Perić.


Pored kazivanja o knjizi u sklopu ovog naučnog skupa iz knjige "Buka strašnija od zvuka" pročitao je nekoliko ekoloških pesama iz sadržaja knjige na temu globalne ekologije ("Hej piloti bombardri", "Padobranac", "Ekološka himna").
Na tekst "Ekološka himna" note je komponovao profesor muzike Milan Petrović, koja po rečima akademika prof. dr Biočanina može biti izvođena pre svakog ekološkog naučnog skupa od nacionlnog i međunarodnog značaja.
Gost okruglog stola bila je književnik Vesna Paunović Đukić, dobitnica Drainčeve nagrade.


Na ovom skupu podržana je inicijativa Republike Srbije o prikupljanju materijala o ekološkom kriminalitetu od strane 19 država članica NATO- a, koje su besomučno bombardovale 78 dana SRJ, uz upotrebu municije sa osiromašenim uranom. Naglašena je potreba aktivnosti na smanjenu klimatskih promena uz angažovanje svih subjekata društva na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, u okviru održuvog razvoja u sistemu ekološke bezbednost.

Komentara: 0


# ekologija Dragiša Marković Žitkovac Klub Srpsko Ruskog prijateljstva Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski okrugli sto globalna ekologija Internacionalni univerzitet Travnik
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima