Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tribina o zaštiti čovečije sredine sa osvrtom na selo

rss

25.01.2020. Tekst i foto: Boža Marković

U okviru saradnje Evropskog defendološkog centra i aleksinačkih i kruševačkih udruženja u oblasti kulture i sporta u četvrtak, 23. januara 2020. godine, u osmogodišnjoj školi „Stanislav Binički“ u Jasiki, mestu u kome je rođen ovaj znameniti Srbin i širem rejonu Petlovca, kod Kruševca, održana je tribina o ekologiji, pod nazivom „Duhovno-ekološke vrednosti u zajednici i uloga mladih u sveopštim naporima opstaka u ruralnim-seoskim područjima“.

Tribina o zaštiti čovečije sredine sa osvrtom na selo

Na tribini su učestvovali: inovator tehničko-tehnoloških sistema ms Milorad Miljuš, smer elektronike i saradnik Vojno-tehničkog instituta Ministarstva odbrane  Republike Srbije, redovni prof. dr Rade Biočanin, pukovnik ABHO, naučni savetnik Evropskog defendološkog centra Banja Luka, prof. dr Duško Vejnović, predsednik EDC Banja Luka (RS), mr Mirsada Badić, doktorant i član Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Berograd, Ljubiša Krstić, dipl. politikolog, doskorašnji visoki funkcioner u Gradskoj upravi grada Kruševca, ms Violeta Kaplarević direktor Kulturnog centra Kruševac, dr Milutin Matić, sociolog sela i predsednik „Svetionika“ Kragujevac, predsednik Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj“ Žitkovca Dragiša Marković, sekretar Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Pukovnik Rajevski“ Žitkovac Boža Marković, pravnik, ms Ema Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac, ms Dušan Matić, predsednik Udruženja penzinera „Car Lazar“ Kruševac.

Pored pomenutih na tribini su u kulturno-duhovnom delu su uzele učešća Jana Milanović, koja je izuzetno lepo otpevala solo duhovnu pesmu posvećenu Svetoj Ani, majci Svetog Save i Katarina Avramović, višestruki učesnik na recitatorski manifestacijama u sredini i na republičkom nivou, zatim starešina crkve Sv. Pantalejmona u Jasiki Ivan Milanović, pesnici Udruženja „Srb“ Kruševac sa predsednikom Ljubom Obradovićem, književnik Dragiša Milovanović, predsednik Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj“ Žitkovac, Tomislav Simić- Kalpački glumac, novinar i književnik, koji je govorio monolog „Žene vladara Srbije“ i Rade Milovanović, golman Fudbalske reprezentacije veterana Srbije.

Prilikom ove posete dodeljene su knjige srpskog književnika Dragiše Markovića „Buka strašnija od zvuka“, objavljena u ediciji Društva za narodno prosvećivanje „Svetionik“ Kragujevac, sa tematikom iz ekologije, mitologije lekovitih bilja i pesama posvećenih znamenitim sportistima- sportisti naši uzori: domaćinu OŠ „Stanislav Binički“ Jasika koju  je primio profesor Ivan Pelaić, Miloradu Miljušu i Radetu-Raji Milovanoviću, golmanu repezentacije kome je posebno posvećena pesma Rade, golman veterana.

Direktoru OŠ Ivanu Palaiću, Violeta Kaplarević uručila je zahvalnicu  Udruženja rezervnih starešina Kruševca za datu krv u akciji ovog Udruženja.

Učesnici tribine su upoznati sa rezultatima u radu OŠ Jasika i inovacijama u izvođenju nastavi koja je modernizovana sredstvima nove inormacione tehnologije, računarima, projektorima i elektronskom-belom tablom. Ova škola je dosta stara, osnovana je 1832. godine i na mestu najstarijeg jugo-istočnog dela škole nekada je bila zgrada u kojoj je rođen Stanislav Binički, četrdest godina kasnije 27. jula, čiji je otac tu službovao kao vojni inženjer. Stanislav Binički bio je poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog. Doba najvišh umetničkih dometa i najvećih profesionalnih iskušenja vezuje se za ime ovog plodnog srpskog muzičkog stvaraoca u razvoju srpske vojne muzike. Komponovao je prvu srpsku operu „Na uranku“ i kompoziciju „Marš na Drinu“. Stanislav Binički smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike.

Inače ovo mesto ima značajnu istoriju vezanu za Prvi sprski ustakak, pa je 2019. godine podignut spomenik stradalim Srbima u boju u Jasiki 1810. godine, kao i petnaestorici srpski stradalih ruskih dobrovoljcima, među kojima i sestrić pukovnika Josifa Korniloviča Orurka, koji je predvodio ruske vojnike, kao i trideset trojici ranjenih, kako na spomeniku stoji. Na slici učesnici tribine kod spomenika. Nedaleko odavde, u ovom kraju bila je u tom periodu 1810. godine Varvarinska bitka, gde je 2010. godine na inicijativu ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina podignut spomenik sećanja na ovu bitku i ruske stradale vojnike, pod vođstvom pomenutog ruskog pukovnika Orurka. Jedan od sprskih junaka rodom iz ovih krajeva bio je čuveni Jovan Kursula, izašlog na megdanu umesto vožda Karađorđa i pobedio crnog Arapina, što je imalo veliki uticaj na moral boraca u borbi protiv Turaka, jer je posečenu glavu Arapina podigao na vrh sablje i pokazao Turcima koji su prestrašeni pobegli sa bojišta.

Komentara: 0


# ekologija Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin selo Radomir Biočanin
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima