Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Округли сто о књизи Глобална Екологија

rss

19.05.2018.

Друштво српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковац било је домаћин округлог стола поводом издавања књиге "Глобална екологија" академика проф. др Радета Биочанина и проф. Мирка Тешића, из Градишке.

Округли сто о књизи Глобална Екологија

Ову нову, интересантну и прилагођену тренутку књигу издао је Интернационални универзитет у Травнику, ове године, по први пут, у тиражу од 1000 примерака, на 726 страница.


Књига садржи 22 поглавља, увод, закључак, две рецензије, 261 илустрацију (слике, шеме), 34 графикона, 256 референци познатих и признатих стручњака из области еколошке безбедности у земљи, окружењу, Европи и свету.
Рецензенти су познати светски научници, академик проф. др Есад Јакуповић и проф. др Душко Вејновић, а одговорно лице издавача научник светског гласа академик проф. др Ибрахим Јусуфранић, експерт за одрживи развој и глобалну безбедност.


Поред рецензената, који су се писаним напоменама обратили, на овом округлом столу говорили су и пуковник Милан Марковић, дипломирани правник, Драгиша Марковић, академик и књижевник, доцент др Олгица Несторовић, мр Мирсада Бадић, докторанд и научник светског гласа за еколошку безбедност, медије и комуникацоје академик др Винко Перић.


Поред казивања о књизи у склопу овог научног скупа из књиге "Бука страшнија од звука" прочитао је неколико еколошких песама из садржаја књиге на тему глобалне екологије ("Хеј пилоти бомбардри", "Падобранац", "Еколошка химна").
На текст "Еколошка химна" ноте је компоновао професор музике Милан Петровић, која по речима академика проф. др Биочанина може бити извођена пре сваког еколошког научног скупа од национлног и међународног значаја.
Гост округлог стола била је књижевник Весна Пауновић Ђукић, добитница Драинчеве награде.


На овом скупу подржана је иницијатива Републике Србије о прикупљању материјала о еколошком криминалитету од стране 19 држава чланица НАТО- а, које су бесомучно бомбардовале 78 дана СРЈ, уз употребу муниције са осиромашеним ураном. Наглашена је потреба активности на смањену климатских промена уз ангажовање свих субјеката друштва на локалном, националном, регионалном и глобалном нивоу, у оквиру одржувог развоја у систему еколошке безбедност.


# екологија Драгиша Марковић Житковац Клуб Српско Руског пријатељства Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски округли сто глобална екологија Интернационални универзитет Травник
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима