Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promocija inicijative za spomenik Rajevskom

rss

14.07.2013.

U prostorijama Društva srpsko ruskog prijateljstva u Aleksincu u subotu u 11 č. je promovisana ideja o podizanju spomenika Rajevskom u Gornjem Adrovcu.

Promocija inicijative za spomenik Rajevskom

Prisutne je o celoj ideji obavestio Goran Živadinović jedan od pokretača ove inicijative. Inače Goran Živadinović je jedan od pionira razvoja seoskog turizma u našoj opštini. Na prostoru Gornjeg Adrovca investirao je 30.000 evra u izgradnju apartmana koji nose naziv Apartmani "Vronski".

Predlog je da kompletan spomenik uradi umetnički vajar iz Dalja, Boris Staparac, koji je široj javnosti poznat kao autor spomenika Rokiju Balbou u mestu Žitište.

"Moj predlog je da spomenik nosi naziv Rajevski, Vronski Ana Karenjina. To bi bio spomenik ljubavi, i predstavljao bi jednu umetničku sintezu, ljubavi, počasti srpskim dobrovoljcima i dodatak razvoju turizma i ekonomije ovog kraja Srbije. Znate i sami da je Adrovac ,,brdo kostiju,, ruskih dobrovoljaca a da je delo Ana Karenjina najprevođenije umetničko štivo, odmah posle Biblije. Ja želim da sve te segmente povežem u jednu celinu,a to bi bio spomenik Rajevski, Vronski, Ana Karenjina."

Projekat izgradnje spomenika je planiran na iznos od 30.000 evra koliko je potrebno obezbediti za njegovu realizaciju. Ovu inicijativu su podržali svojim prisustvom poznati entuzijasti iz Aleksinca, publicista Vojkan Popović, književni Dragiša Marković, predsednik veterana Srbije Žarko Milojević, umetnički fotograf Boža Marković, jedan od najpoznatijih srpskih aforističara Miodrag Tasić i drugi.

 


# Ana Karenjina Vronski Dragiša Marković Miodrag Tasić Vojkan Popović Goran Živadinović Žarko Milojević Boža Marković - Nesvrćanin Gornji Adrovac Nikolaj Rajevski Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima