Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција иницијативе за споменик Рајевском

rss

14.07.2013.

У просторијама Друштва српско руског пријатељства у Алексинцу у суботу у 11 ч. је промовисана идеја о подизању споменика Рајевском у Горњем Адровцу.

Промоција иницијативе за споменик Рајевском

Присутне је о целој идеји обавестио Горан Живадиновић један од покретача ове иницијативе. Иначе Горан Живадиновић је један од пионира развоја сеоског туризма у нашој општини. На простору Горњег Адровца инвестирао је 30.000 евра у изградњу апартмана који носе назив Апартмани "Вронски".

Предлог је да комплетан споменик уради уметнички вајар из Даља, Борис Стапарац, који је широј јавности познат као аутор споменика Рокију Балбоу у месту Житиште.

"Мој предлог је да споменик носи назив Рајевски, Вронски Ана Карењина. То би био споменик љубави, и представљао би једну уметничку синтезу, љубави, почасти српским добровољцима и додатак развоју туризма и економије овог краја Србије. Знате и сами да је Адровац ,,брдо костију,, руских добровољаца а да је дело Ана Карењина најпревођеније уметничко штиво, одмах после Библије. Ја желим да све те сегменте повежем у једну целину,а то би био споменик Рајевски, Вронски, Ана Карењина."

Пројекат изградње споменика је планиран на износ од 30.000 евра колико је потребно обезбедити за његову реализацију. Ову иницијативу су подржали својим присуством познати ентузијасти из Алексинца, публициста Војкан Поповић, књижевни Драгиша Марковић, председник ветерана Србије Жарко Милојевић, уметнички фотограф Божа Марковић, један од најпознатијих српских афористичара Миодраг Тасић и други.

 


# Ана Карењина Вронски Драгиша Марковић Миодраг Тасић Војкан Поповић Горан Живадиновић Жарко Милојевић Божа Марковић - Несврћанин Горњи Адровац Николај Рајевски Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима