Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Međunarodni konkurs za umetničke radove na temu Nikolaj Nikolajevič Rajevski

rss

09.10.2018. Boža Marković

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" iz Žitkovca, usvojilo je program za međunarodni konkurs za umetničke radove na temu Nikolaj Nikolajevič Rajevski. Na konkurs bi mogli da se jave umetnici iz raznih oblasti: vajari, skulptori, slikari, književnici, istoričari, filolozi, muzičari, sportisti i drugi.

Međunarodni konkurs za umetničke radove na temu Nikolaj Nikolajevič Rajevski

Cilj ovog međunarodnog konkursa je da se kroz stvaralaštvo umestnika neguju srpsko-ruski odnosi u oblasti jezika, istorije, obrazovanja, kulture, tradicije, sporta, turizma i drugim oblastima rada, sa težišem na ruskog pukovnika, dobrovoljca Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog koji je poginuo u Gornjem Adrovcu 20.8.1876. u borbi za srpsku slobodu od turskog ropstva.

Ovaj div-junak Nikolaj Rajevski, koga su Srbi prihvatili kao svog junaka, što govori i njegovo ime na spomeniku na mestu pogibije, koga su Srbi uklesali kao "Nikola", je poznat kao grof Vronski iz romana Ana Karenjina Lava Tolstoja, koji je najprevođenije delo u svetu posle Biblije.

"Nikola" Rajevski je slavno ime koje vuče poreklo iz čuvenih ruskih porodica Potemkin i Lomonosov, u kojoj su kao vojskovođe i ruski generali poznati Nikolaj Rajevski - deda, otac i naš junak, unuk. Sledeći slobodarsko i slovenofilsko opredeljenje Nikolaj Nikolajevič Rajevski, unuk došao je u Srbiju 1876. godine i tu poginuo. Pored Fondacije Rajevskih u Razumovki, u Kirovogradskoj oblasti, danas u Ukrajini, Ambasada Ruske federacije u Beogradu i Opština Aleksinac daju poseban značaj Nikolaju Rajevskom, kao i Ukrajina, koja se ređe sreće u našoj sredini, ali je izvesno da potomci Rajevskih dolaze u određenim trenucima i daju svoj doprinos u obeležavanju imena Rajevskih, tj. Nikolaja Nikolajeviča. Tome se pridružuju mnoga srpsko-ruska drštva, pa i žitkovačko.

Polazeći od toga i drugih činjenica koje su poznate u našoj sredini Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac, odlučilo je da se u saradnji da ambasadom Ruske Federacije u Beogradu, Opštinom Aleksinac i drugim zainteresovanim, započne ovu aktivnost i radi na njenoj realizaciji.

U tom smislu uputiće zvanične dopise svim pomenutim i ponuditi nekoliko slobodnih građevinski parcela površine pet ari u Gornjem Adrovcu, kao nagrade za prvo mesto na međunarodnom konkursu iz određenih zadatih oblasti, a uključiće se i na drugi način, po dogovoru sa svim, koji u projektu učestvuju u realizaciji ove aktivnosti.

Komentara: 1


# Ana Karenjina Vronski opština Boža Marković - Nesvrćanin Nikolaj Rajevski Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-1)

    Marko 15.10.2018.
    Ovo su prave vrednosti.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima