Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Početak rada Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" u Žitkovcu

rss

16.01.2018. Tekst i foto: Boža Marković - Nesvrćanin

Na dan Obrezanja Gospodnjeg, Sv. Vasilija Velikog ili kako se u narodu zove srpska Nova godina, 14.1.2018. Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" u Žitkovcu započelo je svoju ovogodišnju aktivnost.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Pukovnik Rajevski Žitkovac

Društvo je, inače, registrovano u APR polovinom decembra prosle godine.

Zato je organizovana svečana sednica za ovaj dan i pozvani su bili predstavnici Opštine Aleksinac, Ministarstva trgovine Ambasade RF iz Beograda, Centra za vanredne prilike Niš, koji su zbog ranije zakazanih obaveza javili da neće doći, ali su došli gosti iz Beograda, Sarajeva, Travnika, Soko Banje i Aleksinca.

Sednica je bila svečana, ali delom i radnog karaktera, jer su prisutni obavešteni o projektima koje Društvo planira da ostvari uz pomoc Vojske Srbije, SO Aleksinac, Ambasade RF u Beogradu, privrednih preduzeća srpsko-ruskih koja rade u Srbiji, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Istorijskog arhiva Niš i Beograd, Muzeja Beograd, Niš, Aleksinac i Vojnog muzeja Beograd, škola, institucija u opštini za kulturu, turizam, sport, medija i mesnih zajednica sa teritorije naše Opštine.

U programu su najvažnije stavke izrada projekata u saradnji sa Opštinom Aleksinac za obnovu školske zgrade, za potrebe kongresnog centra koji bi se bavio delom Lava Tolstoja - Ana Karenjina i likom Rajevskog - Vronskog, u porti Crkve Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu i izgradnja paviljona za ruske studente koji uče srpski u okviru ovog kompleksa. Izgradnju bi finasirala srpsko-ruska preduzeća.

Drugi projekat je uređenje školske zgrade u Deligradu i formiranje muzeja Prvog srpskog ustanka, sa osvrtom na Deligradsku bitku, koja se odigrala u ovom mestu pre 212 godina i štab Černjajeva - Moravske vojske u Prvom srpsko-turskom ratu 1876. godine, gde je knez Milan Obrenović od vojske proglašen za kralja Srbije septembra 1876. godine.

Od ostalih aktivnosti planirane su foto i likovne izložbe, predavanja iz raznih oblasti, promocije, sportska takmičenja i obeležavanje dana pogibije N. Nikolajevića Rajevskog sa turnirima u sportskim disciplinama u svim mestima Opštine Aleksinac, gde za to postoje tereni, a finale bi bilo na stadionu u Žitkovcu 2.9.2018. uz učešće ekipe Vojske Srbije i Rusije.

Prva aktivnost - izložba fotografija pod nazivom "Narod i Vojska" autora Bože Markovića, je već zakazana za 15.2.2018. kada će uz pomoć Vojske Srbije i Centra za kulturu i umetnost Aleksinac biti otvorena.

Pre početka rada polomljena je česnica, a ostatak vremena protekao je u pozdravljanju svečanosti od gostiju, uz svečani banket, muziku i pesmu.
Skup su pozdravili gosti iz Beograda, direktor "Adonisa" iz Soko Banje g. Nebojša Stanojević, akademik Dragiša Marković, koji je govorio svoju pesmu "Pukovnik Rajevski" na ruskom, a Jadranka Popović, iz Sarajeva otpevala je na ruskom pesmu "Kaćuša", uz pratnju Svetislava Demirovića na tamburici. Jadranka Popović je od nedavno doseljena u Trnjane i poreklom je Ruskinja po ocu iz Donske oblasti, koji se oženio u Bosni sa njenom majkom.

Pored ostalih skup je pozdravio akademik prof. dr Radomir Biočanin, ekspert za bezbednost i programe održivog ekonomskog razvoja, koji je govorio o svetosavlju, duhovnosti i neporobljivosti srpskog naroda od fašizma. Upravo zato je dobro, zaključio je akademik prof. dr Rade Biočanin, što postoji jedno ovakvo Društvo u našoj sredini koje će se zalagati za razvoj srpsko-ruskih odnosa i negovanje duhovnosti srpskog i bratskog ruskog naroda po veri, krvi, tradiciji i oružju.

Komentara: 3


# Ana Karenjina Dragiša Marković Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin fotografija Nikolaj Rajevski izložba Trnjane Deligrad vojska Nebojša Stanojević SO Aleksinac Svetislav Demirović - Pancer Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski Radomir Biočanin
@mo_i_vs @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+9) (-)

  Pera 18.01.2018.
  Zasto samo ruska zastava? Valjda je drustvo srpsko rusko, a ne rusko?

 • (+14) (-1)

  Jagnjeća brigada 18.01.2018.
  Dokoni ljudi nemaju šta da rade.....novac koji su potrošili na papa-maru, alkohol i muziku - mogli su da preusmere i doniraju deci lošeg materijalnog stanja...

 • (+4) (-4)

  Branko 19.01.2018.
  Ne trazite da potvrdim svoje pisanje samo vam zelim skrenuti paznju da ako se vec bavite novinarstvom onda to i radite i pisite sve novosti onog dana kad se i dese a ne posle desetak dana. Bogojavljanje je bilo danas pa aj da vidimo kad cete objaviti da se u Katunu plivalo za krst.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima