Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležene godišnjice bitke na Deligradu i Šumatovcu i boja na Gornjem Adrovcu

rss

05.09.2018. Boža Marković

Aleksinačka kotlina je bila poslednja srpska teritorija prema Turskoj u 19. veku, čija sela na istoku ka Nišu bila su na turskoj i srpskoj strani, a granicu među njima činile su drvene ograde - proške, sagrađene od tesanih drvenih stubova opletenih prućem.

Obeležene godišnjice bitke na Deligradu i Šumatovcu i boja na Gornjem Adrovcu

Aleksinac je bio prvi han, na istoku Srbije, a u isto vreme poslednji u Srbiji ka Turskoj, koji je bio centar, zajedno sa Deligradom, gde su se na malom prostoru u razmaku od sedam decenija, dogodile Deligradska bitka 1806., u Prvom srpskom ustanku, a 1876. počeo Prvi srpsko-turski rat, gde je bilo sedište glavnog štaba četiri operativne grupe, vojske i opšte rezerve u ovom ratu, u kome je bilo mobilidanih 132.000 Srba, ili 10% od ukupnog stanovništva tadašnje Kneževine Srbije.


Zbog ovih velikih istorijijskih događaja i učestvovanja u njima značajnih ličnosti poznatih nama i u svetu, pukovnik Nikolaj Rajevski, lik iz romana "Ana Karenjina" Lava Tolstoja, najprevođenijeg dela posle Biblije u svetu, oni predstavljaju zlatnu istoriju Aleksinca koja je ispisana krvlju i satkanu od života poznatih i nepoznatih koji su stradali za oslobođenje Srbije od turskog ropstva.


Karađorđe Petrović vrhovni starešina u Prvom srpskom ustanku, izabrao je Deligrad 1806. za izgradnju podzemnog utvrđenja, sa palisadima od drvenoh stubova, za odbranu Srbije od Turaka na mestu gde je najuža moravska dolina i gde je zaustavio prodor Turaka ka Beogradu.


Ova značajna pobeda nad Turcima, pre 212 godina obeležava se kao značajni istorijski datum na nivou Republike Srbije u Deligradu, 4. septembra svake godine. Tako je bilo i ove godine.


Ovoj godišnjici ispred Republike Srbije prisustvovao je Negovan Stanković iz ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koga je su dočekali predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković sa saradnicima, narodni poslanik, predstavnici Vojske Srbije i građani Deligrada, Aleksinca i okolnih mesta.


Svečanost je počela liturgijom i pomenom u crkvi Svetih Arhangela Mihajla i Gavrila koja je osvećena 1935. godine, sagrađenoj od bračkog mermera, za koju je zvono i ikonostas darivao kralj SHS Aleksandar Prvi Karađorđević. Liturgiju je vodio mesni paroh, uz učešće crkvenog hora "Pevnica" iz Aleksinca, kojim je dirigovala dr prof. Marina Gavrilović, novo-postavljeni dirigent po posebnoj odluci njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.


Po pomenu pred kosturnicom gde počivaju mošti ratnika 1804., 1876.-1878. i 1912.-1918. godine, položeni su venci države Srbije, Vojske Srbije, Opštine Aleksinac, Unije boraca, Udruženja rezervnih starešina, Pokreta socijalista i Organizacije penzionera Aleksinca.


Na ovom skupu u ime Republike Srbije prisutne je pozdravio Negovan Stanković, a ispred Opštine Aleksinac Dragan Jovanović.


Prigodan program Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, pripremljen za ovu priliku, započet je himnom "Bože pravde", recital su izveli učenici Aleksinačke gimnazije, a program je završio hor "Pevnica" pesmama "Ovo je Srbija" i "Oj, Srbijo".


U nedelju, 26. avgusta na Šumatovcu je obeležen dan Šumatovačke bitke iz Prvog srpsko-turskog rata, vence su položili Opština Aleksinac, Vojska Srbije, Kozački atamani, društvenih organizacija, a u programu je učestvovao Mešoviti hor "Šumatovac" Aleksinac.


Stočetrdesetdruga godišnjica od pogibije ruskog dobrovoljca pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, u sklopu ovih zlatnih datuma Aleksinca ispisanih krvlju i stradanjem mnogih Srba, Rusa i drugih dobrovoljaca, obeležena je 2. septembra u Gornjem Adrovcu kada su položeni venci pred kenotafom, na mestu pogibije Nikolaja Rajevskog, Opštine Aleksinac, Vojske Srbije, Ambasade Ruske federacije u Beogradu, Unije boraca i udruženja iz Aleksinca, Kozačkih atamana, udruženja poštovaoca lika pukovnika Nikolaja N. Rajevskog iz Gornjeg Milanovca, Kruševca, Niša, Crvenog Krsta, Prokuplja, Aleksinca i Žitkovca, kao i Kola srpskih sestara iz Niša, koje tradicionalno učestvuje u pomenu.


U kulturnom programu učestvovali su učenici Aleksinačke gimnazije i hor Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, a ovaj dan je obeležila nova knjiga o Vronskom i Ani Karenjinoj- "Pukovnik Rajevski" u izdanju " Doroteja" iz Gornjeg Milanovca, autora Ranka Blagojevića.

Obeležavanju ovih trijasa zlatnih datuma Aleksinca i okoline, pored potomaka boraca iz Rudničke brigade, iz Kruševca i Toplice, predstavnika javnih preduzeća i škola Opštine Aleksinac, prisistvovali su brojni meštani i potomci boraca i stradalih u ovim događajima Aleksinca i naselja Opštine Aleksinac.


# predsednik opštine Ana Karenjina Vronski opština Boža Marković - Nesvrćanin Gornji Adrovac Šumatovac Marina Gavrilović Nenad Stanković Nikolaj Rajevski Deligrad vojska Dragan Jovanović Deligradska bitka
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima