Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Država protiv mafije!

rss

20.03.2021.

Otkako znam za sebe, a nije malo, kod nas se vodi kontinuirana borba države protiv kriminala. Tako je bilo do pre dvadesetak godina, a u poslednje dve decenije država vodi nemilosrdnu borbu protiv mafije!

Foto: WikimediaImages / Pixabay

Dakle, veliki napredak. Rezultat te borbe je uvek bio neizvestan. Čas nadvlada država, opet, često je pobednik mafija. Kako kad. Doduše, narod često nije ni svestan ko kome pripada u ovoj raspodeli. Pomešali se. Eto, ne baš tako davno, mafijaši ovladali bezbednosnim strukturama, najelitnijim vojnim i policijskim jedinicama. U privredi, finansijama, sportu, medijima..., mafijaši se osećali kao bubreg u loju. To je njihov teren. Na kraju ubili su premijera. Mafijaši sami, ili uz pomoć nekoga sa strane (iz inostranstva), sada je ionako svejedno. Doguralo se dotle da u Srbiji bukvalno niko nije više bio siguran ni za sopstveni život!

Nakon Đinđićevog ubistva država je odlučno krenula u obračun s mafijom. Tvrdilo se da je mafija nedugo potom sasečena u korenu. Desetak godina potom  došlo je do smene ondašnje vlasti i ustoličena je nova. Napredna, narodna, demokratska vlast. Nikad nije bilo bolje u Srbiji – tvrdili su novi usrećitelji. Toliko je dobro bilo, da su se i sami stideli. Narod nije mogao da se izjasni, ali mnogi građani su osećali veći sram i od same vlasti. I, evo, devet godina ta nova-stara vlast ima sve poluge moći u državi, sve resurse, a mafija se volšebno povratila iz mrtvih. Pojavili se neki novi, mladi mafijaši. Suroviji i svirepiji i od onih  nekadašnjih. Iz nezavisnih i slobodnih medija, koji nekim čudom saznavaju detalje iz policijske istrage, čitamo kako ovi savremeni mafijaši seku uši, noseve i glave svojim protivnicima, kako su s odsečenim ljudskim glavama igrali fudbal, da su imali uporište u najvišim bezbednosnim i policijskim strukturama, tužilaštvu, sudovima. Pominje se čak i ozbiljna sumnja u neke ministre da su bili u dosluhu s mafijašima

Koliko samo nevolja za aktuelnu vlast. Ne treba zaboraviti ni prisluškivanje samog predsednika države i po izjavama nekih ministara, pripremu državnog puča! Dokle se doguralo! I kako da miran srpski građanin, radnik, seljak, odnosno pošteni intelektualac bude spokojan u ovakvom društvu? Da ode na stadion s detetom čisto da pogleda neki fudbalski derbi, a da ga ne prebiju razuzdani navijači, da ga ne zapale bakljom ili da mu kakva eksplozivna naprava ne pokida ruku? Može li umorni težak nakon odrađene druge smene u pogonu nekog stranog vlasnika bezbrižno da prođe iskopanim i zamračenim ulicama ka svojoj kući a da usput ne bude premlaćen i opljačkan od nekog naduvanog tinejdžera? Ili kako da čovek nazove telefonom komšiju, rođaka ili prijatelja i s njim proćaska svetsku i unutrašnju politiku, a najpre onu „selsku“ kada zna da ga neko možda prisluškuje i snima? Prate predsednika, te neće njega!

Čini se ipak da se pojavilo svetlo na kraju tunela. Stupio na snagu zakon o ispitivanju porekla imovine. Za koga se u Srbiji utvrdi da ima imovinu nesrazmerno veću od prijavljenih prihoda biće kažnjen. Platiće porez na višak imovine, a u najtežim slučajevima sleduje zatvor i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Jeste da će ovaj zakon ugroziti pravo manjine u Srbiji, ali zakon treba podržati. Više od šest miliona građana navodno sedmomilionske Srbije nema razloga za brigu. Makar što se nelegalne imovine tiče. Njihovu nesanicu stvara plaćanje komunalija, cena nafte, hrane, lekova... Odeću i obuću kupiće u prodavnicama koje prodaju otpad iz zapadnih zemalja. Takvi ne kupuju lokale i stanove, ne letuju na egzotičnim ostrvima niti se skijaju po alpskim mondenskim skijalištima. Ne voze besna kola, a u bioskopske i pozorišne sale ne zalaze. Tako da je pomenuti zakon po meri većinske Srbije. Jedan od retkih zakona koji ne ugrožava prava većine!

Desetak hiljada takozvanih tajkuna, povlašćenih estradnih zvezda svih fela, političara i njihovih skutonoša u ekonomiji, sportu, medijima, obrazovnim ustanovama, trebalo bi ozbiljno da se zabrinu. Bude li se zakon dosledno sprovodio, mnogi će dopasti zatvora. Al Kapone je skončao u američkom zatvoru zbog neplaćenog poreza. Brojna ubistva nisu mu mogli dokazati. Srbija nije veličine Amerike. Lako je utvrditi kako je neko ko je pre deset ili dvadeset godina bio niko i ništa, živeo s roditeljima i vozio neku krntiju, danas ostao niko i ništa, ali poseduje kuće, lokale, fabrike, jahte, džipove... To jest, on mora objasniti kako je stekao tu imovinu. Pošto neće moći, jer nema tetku darodavku, a nije ni dobio na ruletu, a od poštenog rada nigde se niko nije naprečac obogatio, onda takvoga utamničiti i sve mu oduzeti, Vratiti narodu ono što je bednik od naroda oteo. Samo tako će biti pobeđena mafija ili organizovani kriminal, već kako se kome više dopada. Ako država pobedi, povratiće i ugled kod građana. U ovu današnju državu narod je izgubio poverenje jer najmanje se veruje u ono što se golim okom ne vidi!

Miodrag Tasić

Komentara: 1


# Srbija Miodrag Tasić mafija
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    marko 03.04.2021.
    da se vodi borba protiv kriminala sada bi trebali da smene Ivana Mitrivica javnog tuzioca koji je falcifikovao dokumente i napravio prevaru sto je bilo na hepi televiziji.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima