Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Od izbora dva putića

rss

24.02.2022.

Nije greška u naslovu. Naime, poznata pevačica narodne muzike, Lepa Lukić, proslavila se svojevremeno pesmom „Od izvora dva putića“. Pesma je ljubavna, a pevačica je od te 1967. godine pronosila slavu naše nacije i otadžbine, pa je u zrelim godinama počastvovana i nacionalnom penzijom!

Foto: arhiva

E, sada zašto izbori? Izbori su srpskom narodu omiljena zabava. Demokratski izbori, na kojima su svi politički akteri ravnopravni, čitaj političke stranke, i gde građani slobodnom voljom, bez nametanja, zastrašivanja, kupovanja glasova i slično, izražavaju svoju političku volju. Tako što na biračkom mestu zaokružuju stranku koju žele!

Lepu Lukić su dva putića vodila od izvora ka njenom draganu. Nije znala kojim bi pre stigla. Posle izbora 3.aprila tekuće godine nama stoje više putića. U zavisnosti ko bude pobedio na ovim izborima. Bude li ostala ista vlast koja nas je usrećivala u prethodnih deset godina, tačnije trideset dve, onda se polovini građana otvaraju putevi koji vode u Zapadnu Evropu, Ameriku, Kanadu, Australiju, Rusiju, Kazahstan... To važi mahom za mlađe ljude koji će svoje uhlebljenje pronaći već negde u belom svetu. Zato što nisu zadovoljni platom i standardom u ekonomskom tigru sa Balkana, zato što smatraju da je Srbija totalitarno društvo, s manjkom demokratije, a s viškom kriminala, korupcije, nepotizma. I zato što ne vide perspektivu i budućnost u zemlji u kojoj su isti ljudi na vlasti od početka obnovljenog parlamentarizma u Srbiji. Od davne 1990. godine!

S druge strane, ako prevagu i na ovim izborima odnesu napred pomenute političke snage, to jest, koalicija naprednjaka, socijalista, socijaldemokrata, penzionera, obnovitelja Srbije, prozapadnjačih i proruskih struja, desničara i levičara, kao i umerenih, svih skupa, koji su unapredili i ojačali državu, tada će bar polovina glasača na izborima biti usrećena. U pitanju su pretežno zreli, ozbiljni ljudi, koji su gradili i izgradili sve ovo što imamo danas i koji ne bi želeli da se išta promeni. To su borci za našu decu, koja će doduše ovo izobilje posmatrati preko televizora iz nekih udaljenijih destinacija.

Mada Srbija slovi kao vrlo napredna država s razvijenom demokratijom i velikim opšteprihvaćenim slobodama i pravima, ipak su neki malo ravnopravniji u političkom izbornom nadmetanju. Recimo, finansije nisu svima iste. A politika je skupa zabava. Izbori mnogo koštaju. Treba obići svako naselje, ulicu, posetiti lično svoje simpatizere. Potom reklame u štampi i na televizijama. Štampanje plakata i reklamnog materijala. Tribine, javni skupovi, zakup dvorana, troškovi prevoza, sendviči, sokovi, sve do ručkova i gošćenja. Država daje neku siću za ove potrebe, ali to je kap u moru. Ako nema bogatih sponzora, nemate se čemu nadati.

I baš u tome je prednost trenutno vladajuće garniture. To trenutno, rekosmo, traje decenijama. Država pomogne penzionere s nekom vanrednom donacijom. To, naravno, nije zbog izbora, već zbog brige o starijoj generaciji. Ne brinu oni samo za našu decu. Brinu i za matore. Međutim, slučajno se poklopilo baš u ovo predizborno vreme. Kako su mladi, deca, ipak budućnost, i oni dobiju skromnu novčanu čestitku. Jednu sada, a drugu će dobiti ako vlast ostane vlast i posle 3. aprila! I ovo se nekako potrefilo u ovo nezgodno predizborno vreme!

Sve to skupa mnogo košta, premda pojedinačno deluje bedno. Međutim, obe grupacije, penzioneri i mladi od 16 do 29 godina, koji su dobili novčanu pomoć, čine skoro polovinu stanovništva. Srbija jeste prosperitetna zemlja, s najbržim ekonomskim rastom, država koja privlači strane investitore, gde enormno raste BDP, grade se pruge, putevi, mostovi, gradovi na vodi, doduše, svi su na vodi i pod vodom posle svake jače kiše, no, preveliki je to trošak i za ekonomski moćnu Srbiju. Pa ko će to da plati?

Narod, svakako. Sve će to narod platiti. (Pozlatiti)! Vlast može da podari jer joj to nije dedovina. Doslovno rečeno. Nije metafora. Mislim, mnogima iz vladajuće elite dedovi nisu rođeni na tlu Srbije. Zašto onda ne bi trošili kada im ovo nije dedovina?

Dok ima da se prodaje, biće para. Tačno da je prodat aerodrom u Beogradu, PKB, rudnik zlata, banke, ali ima još da se prodaje. Tu su još neprodati izvori vode, plodna zemlja, reke, jezera... Od pšenice, jabuka ili suncokreta niko se nije obogatio. Bolje je ustupiti zemlju stranim filantropima za kopanje litijuma, zlata i srebra po Homolju, uljanih škriljaca, bora, cinka, peska i kamenja. S tim što bi deo kamenja i blata trebalo sačuvati za proizvodnju električne struje u termoelektranama u Obrenovcu i Kostolcu.

Verovatno će teška industrija i prljava tehnologija delom zagaditi vazduh, zemlju i vode u Srbiji. Međutim i bez te buduće industrije mi smo zagađeni i zgađeni od prevelike količine smoga, fekalija i đubreta. Naši gradovi spadaju u najzagađenije na planeti. Previše se đubreta ovde nakupilo!                     

Miodrag Tasić


# Srbija Miodrag Tasić izbori Izbori 2022
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima