Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Држава против мафије!

rss

20.03.2021.

Откако знам за себе, а није мало, код нас се води континуирана борба државе против криминала. Тако је било до пре двадесетак година, а у последње две деценије држава води немилосрдну борбу против мафије!

Фото: WikimediaImages / Pixabay

Дакле, велики напредак. Резултат те борбе је увек био неизвестан. Час надвлада држава, опет, често је победник мафија. Како кад. Додуше, народ често није ни свестан ко коме припада у овој расподели. Помешали се. Ето, не баш тако давно, мафијаши овладали безбедносним структурама, најелитнијим војним и полицијским јединицама. У привреди, финансијама, спорту, медијима..., мафијаши се осећали као бубрег у лоју. То је њихов терен. На крају убили су премијера. Мафијаши сами, или уз помоћ некога са стране (из иностранства), сада је ионако свеједно. Догурало се дотле да у Србији буквално нико није више био сигуран ни за сопствени живот!

Након Ђинђићевог убиства држава је одлучно кренула у обрачун с мафијом. Тврдило се да је мафија недуго потом сасечена у корену. Десетак година потом  дошло је до смене ондашње власти и устоличена је нова. Напредна, народна, демократска власт. Никад није било боље у Србији – тврдили су нови усрећитељи. Толико је добро било, да су се и сами стидели. Народ није могао да се изјасни, али многи грађани су осећали већи срам и од саме власти. И, ево, девет година та нова-стара власт има све полуге моћи у држави, све ресурсе, а мафија се волшебно повратила из мртвих. Појавили се неки нови, млади мафијаши. Суровији и свирепији и од оних  некадашњих. Из независних и слободних медија, који неким чудом сазнавају детаље из полицијске истраге, читамо како ови савремени мафијаши секу уши, носеве и главе својим противницима, како су с одсеченим људским главама играли фудбал, да су имали упориште у највишим безбедносним и полицијским структурама, тужилаштву, судовима. Помиње се чак и озбиљна сумња у неке министре да су били у дослуху с мафијашима

Колико само невоља за актуелну власт. Не треба заборавити ни прислушкивање самог председника државе и по изјавама неких министара, припрему државног пуча! Докле се догурало! И како да миран српски грађанин, радник, сељак, односно поштени интелектуалац буде спокојан у оваквом друштву? Да оде на стадион с дететом чисто да погледа неки фудбалски дерби, а да га не пребију разуздани навијачи, да га не запале бакљом или да му каква експлозивна направа не покида руку? Може ли уморни тежак након одрађене друге смене у погону неког страног власника безбрижно да прође ископаним и замраченим улицама ка својој кући а да успут не буде премлаћен и опљачкан од неког надуваног тинејџера? Или како да човек назове телефоном комшију, рођака или пријатеља и с њим проћаска светску и унутрашњу политику, а најпре ону „селску“ када зна да га неко можда прислушкује и снима? Прате председника, те неће њега!

Чини се ипак да се појавило светло на крају тунела. Ступио на снагу закон о испитивању порекла имовине. За кога се у Србији утврди да има имовину несразмерно већу од пријављених прихода биће кажњен. Платиће порез на вишак имовине, а у најтежим случајевима следује затвор и одузимање нелегално стечене имовине. Јесте да ће овај закон угрозити право мањине у Србији, али закон треба подржати. Више од шест милиона грађана наводно седмомилионске Србије нема разлога за бригу. Макар што се нелегалне имовине тиче. Њихову несаницу ствара плаћање комуналија, цена нафте, хране, лекова... Одећу и обућу купиће у продавницама које продају отпад из западних земаља. Такви не купују локале и станове, не летују на егзотичним острвима нити се скијају по алпским монденским скијалиштима. Не возе бесна кола, а у биоскопске и позоришне сале не залазе. Тако да је поменути закон по мери већинске Србије. Један од ретких закона који не угрожава права већине!

Десетак хиљада такозваних тајкуна, повлашћених естрадних звезда свих фела, политичара и њихових скутоноша у економији, спорту, медијима, образовним установама, требало би озбиљно да се забрину. Буде ли се закон доследно спроводио, многи ће допасти затвора. Ал Капоне је скончао у америчком затвору због неплаћеног пореза. Бројна убиства нису му могли доказати. Србија није величине Америке. Лако је утврдити како је неко ко је пре десет или двадесет година био нико и ништа, живео с родитељима и возио неку крнтију, данас остао нико и ништа, али поседује куће, локале, фабрике, јахте, џипове... То јест, он мора објаснити како је стекао ту имовину. Пошто неће моћи, јер нема тетку дародавку, а није ни добио на рулету, а од поштеног рада нигде се нико није напречац обогатио, онда таквога утамничити и све му одузети, Вратити народу оно што је бедник од народа отео. Само тако ће бити побеђена мафија или организовани криминал, већ како се коме више допада. Ако држава победи, повратиће и углед код грађана. У ову данашњу државу народ је изгубио поверење јер најмање се верује у оно што се голим оком не види!

Миодраг Тасић


# Србија Миодраг Тасић мафија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима