Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Почетак рада Друштва српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" у Житковцу

rss

16.01.2018. Текст и фото: Божа Марковић - Несврћанин

На дан Обрезања Господњег, Св. Василија Великог или како се у народу зове српска Нова година, 14.1.2018. Друштво српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" у Житковцу започело је своју овогодишњу активност.

Друштво српско-руског пријатељства Пуковник Рајевски Житковац

Друштво је, иначе, регистровано у АПР половином децембра просле године.

Зато је организована свечана седница за овај дан и позвани су били представници Општине Алексинац, Министарства трговине Амбасаде РФ из Београда, Центра за ванредне прилике Ниш, који су због раније заказаних обавеза јавили да неће доћи, али су дошли гости из Београда, Сарајева, Травника, Соко Бање и Алексинца.

Седница је била свечана, али делом и радног карактера, јер су присутни обавештени о пројектима које Друштво планира да оствари уз помоц Војске Србије, СО Алексинац, Амбасаде РФ у Београду, привредних предузећа српско-руских која раде у Србији, Завода за заштиту споменика културе Ниш, Историјског архива Ниш и Београд, Музеја Београд, Ниш, Алексинац и Војног музеја Београд, школа, институција у општини за културу, туризам, спорт, медија и месних заједница са територије наше Општине.

У програму су најважније ставке израда пројеката у сарадњи са Општином Алексинац за обнову школске зграде, за потребе конгресног центра који би се бавио делом Лава Толстоја - Ана Карењина и ликом Рајевског - Вронског, у порти Цркве Света Тројица у Горњем Адровцу и изградња павиљона за руске студенте који уче српски у оквиру овог комплекса. Изградњу би финасирала српско-руска предузећа.

Други пројекат је уређење школске зграде у Делиграду и формирање музеја Првог српског устанка, са освртом на Делиградску битку, која се одиграла у овом месту пре 212 година и штаб Черњајева - Моравске војске у Првом српско-турском рату 1876. године, где је кнез Милан Обреновић од војске проглашен за краља Србије септембра 1876. године.

Од осталих активности планиране су фото и ликовне изложбе, предавања из разних области, промоције, спортска такмичења и обележавање дана погибије Н. Николајевића Рајевског са турнирима у спортским дисциплинама у свим местима Општине Алексинац, где за то постоје терени, а финале би било на стадиону у Житковцу 2.9.2018. уз учешће екипе Војске Србије и Русије.

Прва активност - изложба фотографија под називом "Народ и Војска" аутора Боже Марковића, је већ заказана за 15.2.2018. када ће уз помоћ Војске Србије и Центра за културу и уметност Алексинац бити отворена.

Пре почетка рада поломљена је чесница, а остатак времена протекао је у поздрављању свечаности од гостију, уз свечани банкет, музику и песму.
Скуп су поздравили гости из Београда, директор "Адониса" из Соко Бање г. Небојша Станојевић, академик Драгиша Марковић, који је говорио своју песму "Пуковник Рајевски" на руском, а Јадранка Поповић, из Сарајева отпевала је на руском песму "Каћуша", уз пратњу Светислава Демировића на тамбурици. Јадранка Поповић је од недавно досељена у Трњане и пореклом је Рускиња по оцу из Донске области, који се оженио у Босни са њеном мајком.

Поред осталих скуп је поздравио академик проф. др Радомир Биочанин, експерт за безбедност и програме одрживог економског развоја, који је говорио о светосављу, духовности и непоробљивости српског народа од фашизма. Управо зато је добро, закључио је академик проф. др Раде Биочанин, што постоји једно овакво Друштво у нашој средини које ће се залагати за развој српско-руских односа и неговање духовности српског и братског руског народа по вери, крви, традицији и оружју.


# Ана Карењина Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин фотографија Николај Рајевски изложба Трњане Делиград војска Небојша Станојевић СО Алексинац Светислав Демировић - Панцер Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски Радомир Биочанин
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима