Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Међународни конкурс за уметничке радове на тему Николај Николајевич Рајевски

rss

09.10.2018. Божа Марковић

Друштво српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" из Житковца, усвојиlо је програм за међународни конкурс за уметничке радове на тему Николај Николајевич Рајевски. На конкурс би могли да се јаве уметници из разних области: вајари, скулптори, сликари, књижевници, историчари, филолози, музичари, спортисти и други.

Међународни конкурс за уметничке радове на тему Николај Николајевич Рајевски

Циљ овог међународног конкурса је да се кроз стваралаштво уместника негују српско-руски односи у области језика, историје, образовања, културе, традиције, спорта, туризма и другим областима рада, са тежишем на руског пуковника, добровољца Николаја Николајевича Рајевског који је погинуо у Горњем Адровцу 20.8.1876. у борби за српску слободу од турског ропства.

Овај див-јунак Николај Рајевски, кога су Срби прихватили као свог јунака, што говори и његово име на споменику на месту погибије, кога су Срби уклесали као "Никола", је познат као гроф Вронски из романа Ана Карењина Лава Толстоја, који је најпревођеније дело у свету после Библије.

"Никола" Рајевски је славно име које вуче порекло из чувених руских породица Потемкин и Ломоносов, у којој су као војсковође и руски генерали познати Николај Рајевски - деда, отац и наш јунак, унук. Следећи слободарско и словенофилско опредељење Николај Николајевич Рајевски, унук дошао је у Србију 1876. године и ту погинуо. Поред Фондације Рајевских у Разумовки, у Кировоградској области, данас у Украјини, Амбасада Руске федерације у Београду и Општина Алексинац дају посебан значај Николају Рајевском, као и Украјина, која се ређе среће у нашој средини, али је извесно да потомци Рајевских долазе у одређеним тренуцима и дају свој допринос у обележавању имена Рајевских, тј. Николаја Николајевича. Томе се придружују многа српско-руска дрштва, па и житковачко.

Полазећи од тога и других чињеница које су познате у нашој средини Друштво српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковац, одлучило је да се у сарадњи да амбасадом Руске Федерације у Београду, Општином Алексинац и другим заинтересованим, започне ову активност и ради на њеној реализацији.

У том смислу упутиће званичне дописе свим поменутим и понудити неколико слободних грађевински парцела површине пет ари у Горњем Адровцу, као награде за прво место на међународном конкурсу из одређених задатих области, а укључиће се и на други начин, по договору са свим, који у пројекту учествују у реализацији ове активности.


# Ана Карењина Вронски општина Житковац Божа Марковић - Несврћанин Николај Рајевски Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима