Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Прескочите фестивал, док се не исправи неправда!"

rss

23.11.2018.

Редакција Алексинац нет-а је контактирала нашег познатог глумца Андреја Шепетковског да прокоментарише догађања на овогодишњем Фестивалу првоизведених представа.

"Прескочите фестивал, док се не исправи неправда!"

Његову кратку изјаву, као и подсећање да ово није први пут да нека представа буде избачена пред сам Фестивал, пренели смо у тексту објављеном пре неколико дана. Андреј нам се поново јавио и замолио да његово писмо пренесемо у целини, што ми и чинимо.

"Опростите, морам опет да замолим нешто. Нисам до сада хтео да се оглашавам, мислио сам да је неукусно да сада ликујем над градским оцима због тога што сам пре пет година прогнозирао крах. Тад сам јавно молио да се боље организују  и да буду пажљивији, знајући да ће нестручност, брљивост и бахатост опет да повреде некога.

Не мора човек пророк да буде, па да предвиди овакве ствари. Ова актуелна срамота је очекивана ћерка страха. И грозног уређења у којем живимо.
Глупо је да се сад препуцавамо око странака и око тога ко је био бољи на власти... То је губљење времена. СИСТЕМ у којем живимо је лош. Он подржава себичност, користољубље, лицемерје, удвориштво... Ако заиста нисмо довољно паметни да направимо  бољи (верујем да јесмо), нека нам га.

Стално истичемо своје врлине, над манама оних "других". Кад се већ толико дичимо православљем, зашто смо пригрлили модел који је у потпуности антихришћански? Насупрот томе, витешки је баш поштовати противника. Уложити непрестани напор разумевања за другог. Волети га. Само кроз мирно сучељавање мишљења и сопствено преиспитивање можемо да постигнемо нешто.

Патимо од хроничног недостатка социјалне интелигенције. Никако да схватимо да је добробит заједнице уједно и наша, лична, корист. А и да је успех било ког даровитог појединца нешто што ће свима донети добра. Не успева нам да победимо ситничарење, завист, оговарање и гордост. Корупцију и користољубље које никога није начинило срећним. Зато је ово друштво без осмеха и ведрине. Она долази само из несебичног давања другоме... А не из мишјег страха од тога шта ће шеф да каже јер се дружим или подржавам и ценим човека који шефу није по вољи...

Можда може да се полемише о томе да ли је непримерено да селектор Тома Трифуновић сваке године  позива на фестивал представе у којима му син игра, али то сигурно није никакав сукоб интереса. И нешто веома важно - те представе су биле добре! А Сергеј харизматичан и одличан глумац. Па све и да је постојала та глупост око наводног сукоба интереса, када  се неко тога досетио? Постидео се цео град, незаслужено. Верујем да ће сви и опростити ако се надлежни покају и признају грешку...

Мили моји земљаци, Алексинац је некада био познат по интелектуалцима, научницима, уметницима, професорима, по једној од најстаријих гимназија, по питомости и срдачности... По дивним и неустрашивим рударима. И херојима.
Вратите му углед.

Не убијајте леп позоришни фестивал који свима значи. Али га ове године прескочите. Док се не исправи неправда." - Андреј Шепетковски

Подсећамо, поново, на отворено писмо које је Андреј написао још 2013. године, када је представа "Шетња са лавом" избачена из програма Фестивала првоизведених представа. Текст прочитајте овде.

Редакција Алексинац.нет се захваљује Андреју Шепетковском на указаном поверењу.


# Алексинац Грујица Вељковић позориште фестивал Алексинац.Нет Андреј Шепетковски Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Тома Трифуновић
@aleksinacnet @WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима